Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. január 16., hétfő

CELULITIS ORBITAE


2-












Betegség megnevezésének szinonímái:
·         Szemüregi cellulitis
·         Orbital cellulitis
·         Szemüreg laza kötőszövetének gyulladása
BNO:
·         H0500
Alapadatok:
·         Férfi: Bármely életkorban előfordulhat
·         Nő: Bármely életkorban előfordulhat
Betegség leírása:
·         A szemüreg kötőszöveti gyulladása.
Betegség lefolyása:
·         Anatómiai háttér:

Az orbita, vagy szemüreg a szem védelmét és szabad mozgását biztosító csontos ürege a koponyának. Előrefelé tágan nyitott, hátrafelé egyre szűkülő, gúla alakú tér, mely hátul, a gúla csúcsában több nyílással, keskeny járattal közlekedik a koponya agyat magába foglaló része felé. Itt érkezik a látóideg a szemhez, a szem izmaihoz futó egyéb idegek, valamint a szemhez futó erek, artériák és vénák. Az idegek, erek és izmok között, körül laza kötőszövet és zsírszövet béleli az üreget. A szemüreg felső, halántéki oldalán foglal helyet a könnymirigy, és az alsó, orr felőli részen a könny elvezető rendszeréhez tartozó könnyzacskó. A szemüreg gyulladásos folyamataival kapcsolatban fontos megemlíteni a szomszédságában lévő egyéb üregeket is, mivel ezek gyulladása gyakran terjed az orbitára. Felül a homloküreg, az orr felől a rostacsont üregei, alul pedig az arcüreg határolják.

A betegség leírása:

A szemüregi cellulitis oka: az esetek több, mint a felében közvetlenül ráterjed a sinusitis (arc melléküreg gyulladásai), arc és ajak fertőzése. A szemben lévő idegentest, bevérzés befertőződik és hamar vált ki éles és erős fájdalmat. Haematogen (vérben keringő kórokozó eljut a szembe) mód ritkán fordul elő.
 

Gyermekeknél elsősorban a sinusitis maxillaris/ethmoidalis, felnőtteknél a sinusitis frontalis a fertőzés forrása. Dacryocystitis ( könnytömlő gyulladás), fogak gennyes gyulladása, intracranialis (koponyán belüli gyulladások) vezethetnek orbitalis cellulitishez. Gyermekeknél viszonylag gyakori az arcüregben lévő idegentest, mely hamar befertőződik. A szemüreg csontjainak a frakturái szintén a szem fertőzéseihez vezetnek már 24-48 órával a bekövetkezett sérülés után. Ritkán sebészeti beavatkozást követően felléphet az melléküreg-gyulladás (orbitalis daganat, vagy kancsal-műtét).

A betegség tünetei: fájdalom, szemhéj odema (vizenyő) és pirosság/vörösség, szem gennyes váladékozása. A szem előesése (proptosis, exophtalmus) néhány nappal később mutatkozik. Gyakori a szem mozgásának a korlátozása, mert szemmozgás esetén a fájdalom fokozódik. Szem belnyomása fokozott. Sajnos gyorsan jelentkezhet a szemlátás vesztése, mert a nervus opticus nyomás alatt van, de előfordul a neuritis optica és a szem vasculitise is.
 

Láz, fejfájás jelentős, az orrváladékozás kifejezett, a beteg étvágytalan.
 


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése