Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. január 10., kedd

A leggyakoribb gyermekbetegségek



A leggyakoribb gyermekbetegségek WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó Szerző: WEBBeteg - Dr. Sok esetben nem fertőzés maga a veszélyes, hanem a lehetséges szövődmények kialakulása. Szerencsére, ezen betegségek jó része védőoltással megelőzhető. Minden szülő aggódik, ha gyermeke elkap valamilyen betegséget. Szerencsére ma már a legtöbb megelőzhető, illetve a szövődmények kialalkulása minimálisra csökkenthető. Gyermekgyógyászok tapasztalatai alapján egy képzeltebeli sorrendet állítottunk fel a betegségek között gyakoriságukat tekintve. Közönséges nátha Az egyik leggyakoribb megbetegedés.

Különböző vírusok okozzák, ezért a betegséget többször meg lehet kapni, ismétlődése egy éven belül is gyakori jelenség. 1-3 napos lappangás után torokfájás, orrfolyás kezdődik, mely utóbbinál a váladék eleinte híg, áttetsző, később gennyes lehet. Hőemelkedés, mérsékelt láz is előfordulhat. Orrcsepp adása, bő folyadékbevitel, szükség esetén lázcsillapítás javasolt. Bővebben Nátha újszülöttkorban és gyermekkorban - Mi a teendő?
Vírusos bélgyulladás Többféle vírus okoz bélgyulladást, legjelentősebb kórokozók a Rota vírus és a Calici vírus. A Rota vírus főként csecsemő és kisded korban okoz megbetegedést. 1-3 napos lappangás után hányás-hasmenés magas láz, hasi fájdalom jelentkezik. A legfőbb veszély a folyadék- és sóvesztés, amelynek következtében a csecsemő súlyos állapotba kerülhet, és kórházi kezelésre szorul. Nagyobb gyermekeknél általában enyhébb formában zajlik a betegség, elegendő lehet az otthoni ápolás, folyadék- és sópótlás. Rota vírus ellen védőoltás adására van lehetőség. Bővebben Calicivírus-fertőzés tünetei, kezelése Bővebben A rotavírus-fertőzés Középfülgyulladás A középfülgyulladáson a gyerekek többsége legalább egyszer átesik iskoláskoráig. Baktériumok okozzák a megbetegedést. Enyhe középfülgyulladás esetén az orvos orrcseppet és antibiotikumot rendel, melyek eredményeképp a betegség nagyjából egy hét alatt lezajlik. Elhúzódó esetben a dobhártya felszúrása az egyetlen módja a már kialakult középfülgyulladás meggyógyításának.
Torokgyulladás, mandulagyulladás A garat és a mandulák heveny gyulladása. Leggyakrabban vírusok okozzák, a tünetek jellegtelenek, láz, hőemelkedés, mérsékelt torokfájdalom. A bakteriális gyulladást hirtelen magas láz, erős torokfájdalom, esetleg hányás, hasi fájdalom fellépése jellemzi. Antibiotikum kezelés csak bakteriális eredet esetén indokolt.
A torokfájás lehetséges okai Influenza érintkezés útján vagy cseppfertőzéssel terjed. Magas láz, izomfájdalmak, végtagfájdalom, gyengeség jellemzik a megbetegedést. A betegek ágynyugalom, folyadékpótlás és lázcsillapítás mellett általában gyorsan gyógyulnak, de lehet súlyos lefolyású is a betegség, valamint szövődmények is felléphetnek. A megelőzésben a higiénés rendszabályok betartásának, védőoltás alkalmazásának van jelentősége. Bővebben Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk? Bárányhimlő
Fertőző betegség, melyet a varicella-zoster vírus (VZV) idéz elő. A mintegy kéthetes lappangási idő után a gyermek testét viszkető, változatos megjelenésű, kezdetben apró piros foltos, majd hólyagossá, később pörkössé váló kiütések lepik el. A kezelés lényege a bakteriális felülfertőződés megelőzése, a kiütéses terület tisztán tartásával.
Megelőzésre védőoltás áll rendelkezésre. Bővebben A bárányhimlő tünetei és szövődményei Allergia Az immunrendszer fokozott reakciója bizonyos anyagokkal, az úgynevezett allergénekkel szemben. Legjobb gyógymódja a megelőzés – lehetőség szerint kerülni kell mindent, amiben az allergén megtalálható. Emellett gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. Ha mindez nem használ, az orvos immunterápiát írhat elő, melynek során fokozatosan szoktatják hozzá a szervezetet az allergénhez. Orrmelléküreg-gyulladás A koponyacsontok üregeinek, leggyakrabban az arcüregek gyulladásos betegsége, amely jellemzően más betegségek szövődményeként jelentkezik. Enyhébb esetben elegendő a bőséges folyadékfogyasztás, valamint az arc melegítése infralámpával vagy meleg tárgyakkal. Súlyosabb esetben antibiotikumos kezelésre, illetve fül-orr-gégészeti beavatkozásra, az orrmelléküregek öblítésére is szükség lehet. Bővebben Orrmelléküreg-gyulladás (szinuszitisz, arcüreggyulladás) Hörghurut A légcső és a hörgők gyulladásos betegsége, leggyakrabban vírusos eredetű. A kezelés a klinikai kép súlyosságától függ, általában ágynyugalom, köptetők alkalmazása, bő folyadékbevitel. Antibiotikum adásáról a kezelőorvos rendelkezhet. Bővebben Mi a teendő hörghurut esetén? Tüdőgyulladás A tüdő gyulladását leggyakrabban kórokozók, főleg baktériumok és vírusok váltják ki. Általánosan jellemző tünetek a láz vagy hőemelkedés, köhögés. A bakteriális eredetű megbetegedések lehetnek úgynevezett típusos vagy atípusos tüdőgyulladások, kezelésük fő eleme antibiotikumok adása.
Skarlát (vörheny
) Fertőző megbetegedés, amely kiütéssel, torokpírral és hámlással jár. Leggyakrabban kisgyermek és óvodás korban fordul elő, csecsemőkorban ritka. 2-5 napos lappangás után 39-40°C-os lázzal, hányással, hasfájással és pontszerű, élénkpiros kiütéssel kezdődik, amely először a nyakon, majd a testen jelentkezik, ahol a bőr grízes tapintásúvá is válik. Az arcon nincs kiütés, de erősen piros lesz, a betegek nagy részénél pedig jelentkezik az úgynevezett málna-nyelv tünet: a nyelv eleinte bevont, majd pár nap múlva élénkpiros lesz, és a duzzadt papillák erősen kiemelkednek. A mandulák lepedékesek, a gyerek étvágytalan lesz. Sima lefolyású esetben a 3-4. napon megkezdődik a kiütések elhalványodása, a láz csökken, a tenyér és a talp hámlása a betegség 2-3. hetének a végéig tart Skarlát: tünetek, kezelés és megelőzés Háromnapos láz Cseppfertőzéssel terjed. Három napos lázas időszak után kiütések jellemzőek. Inkább csecsemő és kisded korban fordul elő. Lezajlását követően tartós védettség lép fel a betegséggel szemben. Bővebben Háromnapos láz (roseola infantum)
Járványos agyhártyagyulladás A Meningococcus B és C baktériumok által okozott fertőzéses megbetegedés, amely sajnos halálos kimenetelű is lehet. Kórházi, sokszor intenzív osztályos kezelést igénylő megbetegedés. A megelőzésnek különösen nagy jelentősége van – manapság már elérhetők olyan védőoltások, amely két hónapos kortól adhatók. Bővebben Az agyhártyagyulladás Mumpsz - fültőmirigy gyulladás A fertőzés a légutakon át terjed, lappangási ideje 2-3 hét. Néhány napos láz, enyhe torokgyulladás után megduzzad az arc a fül előtt és alatt. A betegnek a duzzanatok megjelenése mellett lehet láza, rossz közérzete, izomfájdalma, hasi fájdalma, rágási fájdalma. A duzzanat zavartalan lefolyás esetén 4-6 nap múlva visszafejlődik. Csak maga a beteg fertőz, de a kötelező védőoltásnak köszönhetően eltűnőben van ez a betegség. Szövődmények: agyhártyagyulladás (általában enyhe lefolyású), hasnyálmirigy gyulladás (gyerekeknél ritka, erős hasfájással jár), heregyulladás (különösen fiatal férfiak esetén). Súlyos, de szerencsére ritka az agyvelő- agyhártyagyulladás.
Kanyaró Rendkívül kellemetlen, súlyos, sokszor szövődményekkel társuló betegség, amely ma már ritkán fordul elő, mert a gyermekek évek óta védőoltást kapnak ellene. A kanyaró cseppfertőzéssel terjed, a hurutos szakban a legfertőzőbb. A betegség egész életre szóló védettséget ad. A lappangási idő 10 nap, majd hirtelen felszökik a láz, akár 40°C-ra. Ezután négy napig tartó hurutos szakasz következik (könnyezés, fénykerülés, nátha, kínzó köhögés). A fertőzéstől számított 13. napon jelennek meg az úgynevezett Koplik foltok, fehér, le nem törölhető, vörösesbarna udvarú felrakódások a száj nyálkahártyán. A 14. napon megjelennek a kiütések először az arcon, a hajas fejbőrön, a fül mögött, majd a testen és a végtagokon. A kiütések kölesnyi nagyságúak, majd fokozatosan nőnek, szabálytalan szélűek és kiemelkedő foltokká alakulnak. A gyermek étvágytalan. A kiütés 2-3 nap alatt ellepi a testet és abban a sorrendben halványodik, ahogy jött, a beteg pedig fokozatosan láztalanná válik.
Rubeola - rózsahimlő A rubeola, vagy más nevén rózsahimlő enyhe, kiütéses, fertőző, vírus okozta betegség, lappangási ideje 14-21 nap. Egyedül a terhesség első három hónapja alatt jelent komoly veszélyt, akkor sem az anya, hanem a születendő magzat számára. Ha az anya a terhesség első három hónapja alatt rubeola fertőzést kapott, a szintén megfertőződő magzat halmozott fejlődési rendellenességekkel jön a világra (vakság, süketség, szívrendellenességek és értelmi fogyatékosság). A betegség köhögés, tüsszentés, és az orrváladékkal, illetve a nyállal kapcsolatba került, meg nem mosott kéz révén terjed. Ha valaki már átesett a rubeolafertőzésen soha többé nem kapja el. Tünetek: enyhe láz, fejfájás, vörös szemek, torokfájás, orrfolyás, esetleg ízületi fájdalmak. Gombostűfejnyi vagy lencsényi, rózsaszínű kiütések, amelyek akkor jelennek meg, ha a láz alábbhagy: az arcon kezdődik, majd onnan terjed a test többi része felé (a fül mögött nincs). A kiütéses időszak néhány órától néhány napig tarthat. Nyirokcsomó duzzanat, jellemzően a fül mögött, a tarkón, a nyak hátsó részén található. Fertőz a torokgyulladás kezdetétől a kiütéses szakasz végéig. A betegség ritkán fordul elő, amit a védőoltásnak köszönhetünk, amit 15 hónaposan és 11 évesen kapnak a gyerekek.
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/gyermekgyogyaszat/19196/a-leggyakoribb-gyermekbetegsegek

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése