Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. január 4., szerda

A TETOVÁLÁS NYAVALYÁI


ALLERGIÁS DUDOR TETOVÁLÁS UTÁN

A tetoválás nyavalyái


Mi baj lehet abból, ha a művész tűvel alkot? A kellemetlen elváltozások és a test nem várt reakciói olykor elkerülhetőek. A tetoválás utáni fertőzések és egyéb kellemetlenségek.
A tetoválás továbbra is terjed: hol kulturális, hol szubkulturális késztetésből, vagy divatból varratnak magukra a tetováló művészek által a vállalkozó kedvű egyének. A csupasz bőrfelület díszítése során azonban kellemetlenségekkel is számolni kell a folyamatos fájdalom mellett.
A tűvel felvitt rajzok a bőrrel érintkezve allergiás reakciókat válthatnak ki, de rosszabb esetben el is fertőződhet az alkotás. Hogyan kerüljük el a kellemetlenségeket, és mit tegyünk, ha már jelentkeztek a tünetek?
Vigyázat, fertőzésveszély!
A sterilizálás alapvető művelet a tetoválás megkezdése előtt. Azokban a szalonokban, ahol nem történik meg a műszereknek és a minta elkészítésére szánt bőrfelületnek az alapos fertőtlenítése, nem ajánlott a tű alá ülni!
A bőr alá pontról pontra bejuttatott tinta a kezeletlen eszközökkel nem várt folyamatokat indíthat el, mely következtében rövid idő alatt jelentkezi fognak a fertőzés tünetei. A gondos előkészületek megtétele mellett is kialakulhat a fertőzés abban az esetben, ha a tetoválás után nem tartjuk be a művész előírásait.
A szervezet gyanús jelei
Bármekkora minta került is a testünkre, számolhatunk azzal, hogy az érintett terület, pirossá, és kissé duzzadttá válik. Ez a reakció teljesen normálisnak tekinthető a szervezet részéről. Fertőzésgyanú esetében viszont komolyabb jelekre számíthatunk. Ezek a következők lehetnek.
Fájdalom
A tetovált terület érzékenysége nem adhat okot gyanakvásra, az viszont már annál inkább, ha a fájdalom napok múlva sem enyhül, vagy fokozódik. Legjobb, ha a fertőzés kivizsgálása miatt szakemberhez fordulunk a gyanús tünettel.
Duzzanat
A duzzanat is gyanús jelnek számít, ha a tetoválást követő néhány nap után sem szűnik. Még inkább kezdjünk gyanakodni, ha a tünetek komolyabbá válnak: az ilyen esetek nem csak fertőzés miatt alakulhatnak ki, hanem a szervezet allergiás reakciójaként is tapasztalható, hasonló kellemetlenségek és elváltozások is lehetnek. Már a gyanú árnyékánál érdemes meglátogatni kezelőorvosunkat, aki valószínűleg szteroidos kenőcs használatát fogja elrendelni a tünetek csökkentése érdekében.
Bőrpír
Hasonlóan az előbb leírtakhoz, a bőr kipirosodásánál csak akkor kell aggódni, ha a tünetek egy-két nappal a tetoválás után sem szűnnek. Ez általában fertőzésre utaló jel, így ismét az orvosi vizsgálat mielőbbi megtétele javasolt, hogy a kialakult állapot ne súlyosbodjon tovább!
A tetoválás melletti váladék
A minta tetoválása közben, és a hegesedés előtti vércseppek természetesek, azonban a gennyes, sárga, vagy zöld színű váladék esetében azonnal szakember segítségét kell kérni! A kezeletlen tünetek szövődményekhez is vezethetnek, így nem árt komolyan venni a jeleket.
Láz
Semmi oka a szervezetnek, hogy hőemelkedéssel, vagy lázzal reagáljon a tetoválásra! Ezt sokkal inkább a fertőzés egy általános tünetének kell tekinteni, és azonnal gyanakodni! Minden esetben ajánlott orvoshoz fordulni, és kivizsgálást kérni a súlyosabb tünetek megelőzése érdekében!
Vörös vonalak
Ha a tű nem volt megfelelően sterilizálva, fertőzésveszélytől kell tartani, és rosszabb esetben még a vérmérgezéssel is számolni lehet! Ennek a súlyos állapotnak a jele a bőr felszíne alatt húzódó vörös csíkok. Azonnal orvosi beavatkozásra van szükség, így ne hezitáljunk, hanem rögtön térjünk be a legközelebbi sürgősségi osztályra!
Egy életen át
Aki a tetoválás mellett dönt, nem árt, ha áldozni is hajlandó rá. Az ügyes szakember mestermunkái mellett, a higiéniai és szakmai szempontok sem elhanyagolhatóak! Fontos, hogy milyen környezetben és eszközökkel készül el a minta, ami jobb esetben egy életen át fogja díszíteni testünk egy választott pontját.
Nem kell, hogy zavarban érezzük magunkat! Mint fizető vendég, mindig kérdezzünk bártan, és a legapróbb gyanús körülménynél jelezzük aggodalmainkat! Inkább egy kínos pillantás és szituáció, mint a komoly szövődményekkel járó fertőzés, vagy bármilyen egészségügyi károsodás.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése