Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. január 27., péntek

Harc a koszmó ellen



Harc a koszmó ellen
A koszmó ugyan nem fáj, és nem viszket, de jelenléte elég zavaró lehet, és előfordulhat, hogy más későbbi probléma kialakulását jelzi.
A koszmóval kevés kivétellel majdnem minden anyuka találkozik. A kisbabák fején három hónapos kortól jelenhet meg, de gyakorta előfordulhat még óvodáskorú gyerekeknél is. Ne ijedjünk meg tőle, körültekintő gondozással előbb-utóbb megszabadulhatunk tőle.
h i r d e t é s
Nem kosz, csak koszmó!
Sajnos a fej felületén megjelenő elváltozás elnevezése nem éppen a legszerencsésebb. Sokan a koszmó szóról leginkább a koszra, erről pedig a gondozatlanságra asszociálnak. Pedig a koszmónak valójában semmi köze nincs a higiéniához. A koszmó tulajdonképpen nem más, mint egy zsíros, sárgás-barnás felrakódás a hajas fejbőrön. Elhalt hámsejtekből és a bőrmirigyek faggyújából áll. Leginkább a fejtetőn, a kutacs környékén jelentkezik.

Nem kell megijedni a koszmó megjelenésétől
A koszmó megjelenhet külön kis "szigetekként" elszórva a fejbőrön, de jelentkezhet egyszerre nagy területen, egybefüggő szakaszon is. Ha vastag a felrakodás, sokszor rossz szaggal is párosul. Szerencsére alapvetően ártalmatlan jelenségről van szó, amitől kellő körültekintéssel megszabadulhatunk.
Olajjal a tiszta a fejbőrért
A koszmó megjelenésének oka a faggyúmirigyek túlműködése. Okozhatja vitaminhiány, nem megfelelő táplálkozás, de egyszerűen hajlam is. Ha szerencsénk van, és kisbabánkon még nem jelentkezett, akkor kialakulását megelőzhetjük úgy, hogy puha baba hajkefe helyett erősebb sörtéjű kefét (például egy külön erre a célra fenntartott fogkefét) használunk a baba hajára. A finom dörzsölgetéssel enyhe vérbőséget okozunk a hajas fejbőrön, így kisebb lesz a koszmó kialakulásának az esélye is.
Ha viszont már megjelent, és időben elkezdjük az ápolását, akkor jó esélyünk van a koszmó elleni harcban. Ilyenkor viszonylag gyorsan, néhány hét alatt elmulaszthatjuk a problémát. Próbáljuk ki az olajjal való dörzsölgetést. Használhatunk olíva olajat, jojoba olajat, vagy körömvirág olajat is. Az olajozás fellazítja a kemény, letapadt pörköket.
Hagyjuk az olajos pakolást egy fél óráig a baba fején, majd fürdés közben a fellazult, megpuhult pikkelyeket hajkefével vagy törölközővel, gyengéden, de határozottan dörzsöljük le a baba fejéről. Fontos, hogy ezután alaposan mossuk meg a kicsi fejét távolítsuk el róla a maradványokat, és az olajat.
A sampon is segíthet
Makacsabb koszmónál segíthetnek a kifejezetten erre a célra kifejlesztett samponok is. A patikákban már jó néhány termék közül választhatunk. Ha megtehetjük, akkor a kosarunkba hipoallergén, természetes növényi alapanyagú sampon kerüljön.
A rendszeres hajmosással javíthatunk a tüneteken, de ne feledjük, hogy a túl gyakori hajmosással kifejezetten ronthatjuk azokat. A koszmó ugyanis a zsíros bőrt kedveli. Ha naponta megmossuk, akkor a fejbőr faggyúmirigyei túlzott olajtermelésbe kezdenek, és akkor ezért lesz túlságosan zsíros a fejbőr. Az arany középút valahol a heti két-három hajmosás környékén van. Ezzel karbantartható a fejbőr, de nem okoz túlzsírosodást sem.
Alternatív megoldások
Persze nem feltétlenül mindenki híve a gyógyszertári segédeszközök használatának. Kipróbálhatjuk a kamillateás lemosást is, ami gyulladáscsökkentő hatással bír. A gyógynövények közül még a bojtorján és a fekete nadálytő ismert a faggyúmirigy-túltengést csökkentő hatásáról, ezeket is nyugodtan kipróbálhatjuk borogatás formájában. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy mielőtt ebbe az otthoni gyógymódba kezdenénk, mindenképp konzultáljunk egy szakemberrel, aki segít a főzetek töménységének és a lemosás gyakoriságának eldöntésében.
Erre figyelj!
A koszmó, amint már említettük, legtöbbször a baba hajas fejbőrén jelenik meg. Ezenkívül azonban, ritkábban ugyan, de felbukkanhat más testrészeken is, például a fülön, szemöldök tájékán, vagy a szemhéjon. Ha nem kezeljük megfelelően, akkor szövődményei is lehetnek: felülfertőződhet, kisebesedhet, sőt további bőrfelületekre is átterjedhet.
Makacs koszmó esetében előfordulhat, hogy gombafertőzés tartja fenn. Ezért azt javasoljuk, ha minden próbálkozásod ellenére sem tudod eltüntetni a koszmót, mindenképp fordulj bőrgyógyászhoz szakértői segítségért. Ilyenkor nyáron pedig figyeld a baba fejét.
A koszmó állapotát súlyosbítja, ha a baba feje izzad, ezért ügyelj arra, hogy ne melegedjen túl, a feje mindig legyen száraz, és a lehető legritkábban adj rá sapkát. Csak akkor kerüljön a fejére valami, ha nagyon süt a nap. Lehetőleg ebben az esetben is jól szellőző, természetes anyagból készült fejfedőt, kiskendőt válassz!

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése