Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. január 8., vasárnap

SZPASZTIKUS BÉNULÁS-TETRAPLÉGIA



Spasztikus bénulás-Tetraplégia



Mind a négy végtag bénulása,/ quadriplegia/ és súlyos fehérje-kalória alultápláltság egy 12 éves fiúnál. A. Megjegyzés: a rendkívül vékony végtagok. B. Közelkép a görcsösség és extrém lesoványodás látható a mellkasoon. (


Bevezető:
Egy terhesség, egy gyermekvárás, egy készülődés mindig izgalommal, félelemmel, aggodalommal teli. Kavarognak az érzések, az öröm, eufória, kétségek és félelem vizei között, sajnos sokszor  a környezetben élők rémtörténetei , vagy az internet nyújtotta olvasmányok ijesztő információáradatai sem könnyítik meg a várakozás örömétől távol tartani az aggályokat. A baba érkezésekor sajnos előfordul, hogy komplikációk lépnek fel, de az is, hogy egy egészségesen születő gyermek szenved el később egészségkárosodást. Az eredmény néha olyan maradandó mozgásszervi (esetleg ezzel együtt szellemi) fogyatékosság ami merev, rögzült végtagokkal, megváltozott szerkezettel, a mozgás és járás visszamaradásával, vagy teljes elvesztésével jár. Ezek nagy része gyermekeknél a spasztikus bénulás.
A spaszticitás okai:
Kockázati tényező lehet koraszülöttség, gyors vagy nehéz szülés, későbbiekben gyenge immunrendszert megtámadó vírusfertőzés ami a maradandó mozgásszervi rendellenességet okozza. Ha a szülés következménye a bénulás, akkor az agyi érintettség miatt szellemi károsodás is gyakran előfordul. A csecsemőkorban vírusfertőzés miatti betegség nem okoz szellemi elmaradást, de nem kezelt állapotban széklettel, vizelettel, testváladékkal terjedhet. Szerencsére ma már védőoltással (kötelező) ez kivédhető!
Tünetek:
Mozgásszegénység, merevség, később kóros végtagállás, deformált helyzetű izületek jellemzőek. A betegség azonban nem minden gyermeknél egyforma; létezik hemiplégia (féloldali), diplégia (két alsó végtag), quadriplégia (mind a négy végtag), monplégia (egy végtag). Természetesen amennyiben a kárososdás csak mozgásszervi, akkor a legenyhébb eset ha csak egy végtag deformitása van jelen.
Terápia:
A gyógytornász mind a diagnózis felállításában, mind  a terápiában fontos személy. A mozgatás minél korábbi megkezdése nagyon jelentős a későbbiek szempontjából! Koraszülöttek esetén már az inkubátorban meg kell, hogy kezdődjön! Későbbiekben, a mozgásfejlődés szakaszainak megfelelően meg kell próbálni a mozgást kiváltani, a megfelelő reakciókat provokálni. A merev, kötött, spasztikus izmok kimozgatása passzív (átmozgató, masszírozó) vagy aktív (a gyermek mozog) technikákkal egyaránt! Ahogy a baba növekszik és figyelme, értelme fejlődik fontos egyre több ingert adni neki eszközökkel, játékokkal, mert a  motivációja  a mozgásra, helyzetváltoztatásra és helyváltoztatásra a fejlődés és gyógyulás szempontjából döntő jelentőséggel bír!
Amikor a gyermek már idősebb korú, a károsodás mértéke szabja meg a lehetőségeket, a jövőbeli mozgásterápiát. Általában a növekedés befejeződése szabja meg a végleges határt a fejlődésnek és lehetőségeknek. A felülés, felállás, vagyis a felegyenesedés a legfontosabb ahhoz, hogy a gyermek önállósága minél nagyobb lehessen majd! Éppen ezért ajánlott a gyógytorna több formáját beilleszteni a kezelésbe, és a célirányos, specifikus, szelektív izomerősítés mellett nagy hangsúlyt fektetni az egyensúly fejlesztésére, a járás, állás elemeinek betanítására, kialakítására, rögzítésére a mozgás-, és járásmintákban!
Alsó végtagok:
Az alsó végtagok hajlított helyzetben rögzülnek, merev a térd, nyújtása fájdalmas, teljes nyújtás nem is lehetséges. Emiatt a csípő és térdízület terhelhetősége lényegesen kisebb, nem beszélve a boka és lábfej deformitása miatti járásproblémáról. A megoldás a passzív nyújtás, masszázs, a feszítő, nyújtó izmok aktív, erősítő tornája.
Felső végtagok:
A karok szintén hajlított helyzetben rögzülnek, ezt tovább fokozza az álláskor, járáskor egyensúlyozáshoz szükséges hajtó mozgás, amihez szintén a hajlítás kell. A vállak kötöttek, nyújtáskor fájdalmasak, de viszonylag jól lazíthatóak a megfelelő technikákkal! A kéz mozgása, az ujjak mozgatása külön terápiás részt érdemel, mert a karok merevsége a kéz finommozgásainak javításával némileg kompenzálható!
Gerinc:
Asszimmetrikus, hajlított helyzetű tartás a jellemző, ezért fontos a törzsizmok izomegyensúlyának helyreállítása, a gerinc izmainak tornája, a tartás javítása. Fontos ennek begyakorlása álló (statikus) vagy mozgó (dinamikus) helyzetben is, emellett a koordinációs és egyensúly gyakorlatokkal szükséges összekötni egy-egy mozdulatsort.
Nagy fájdalom, félelem, kétségbeesés, ha gyermekünk betegsége, izmainak spaszticitása, mozgásának korlátai  a jövőben való nehezebb boldogulását vetítik elő. Az esélyt az önállóságra, a könnyebb életre nagyban növeli, ha kezelése, mozgásterápiája, gyógytornája mielőbb elkezdődik. Az eleinte talán nehézkes, fájdalmas gyakorlatok idővel már kedveltté, automatikussá válnak és lassan de kitartóan növelve a gyakorlatok skáláját nagyobb tér, több lehetőség és örömtelibb élet bontakozik ki számukra! Sok sikert kívánok minden ” kis harcosnak” minden bátor lépéshez!
Az űrlap teteje

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése