Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. január 9., hétfő

TEJFOGAK SZUVASODÁSA KÉPEKBEN

Tejfog szuvasodása

A tejfog szuvasodása igen gyakori jelenség gyermekkorban, és a tejfog szerkezetéből adódóan a romlás lefolyása sokkal gyorsabb, mint a maradó fogak esetében, ezért igen fontos már a kezdődő szuvasodással azonnal gyermekfogászat kezelést igénybe venni.


A gyermekfogászat ma már nagy hangsúlyt fektet a megelőző kezelésekre, hogy a fogszuvasodás ne kezdődhessen el, legnépszerűbb gyermekfogászat megelőző beavatkozás a barázdazárás és a fluorid kezelés, ám elsősorban a szülő odafigyelése és gondoskodása szükséges ahhoz, hogy a fogszuvasodás valóban ne jöjjön létre.
A tejfog szuvasodása azért következik be könnyebben, mert a zománc vastagsága feleakkora, mint a maradó fog zománcvastagsága, így ez valójában nagyon vékonynak mondható. A gyermekfogászat ellenőrzés során a szakorvos megmutatja a helyes fogápolást, melyet követve megelőzhető a fogszuvasodás.
Sajnos, még ma is él az a tévhit, hogy a tejfogak szuvasodásával nem kell foglalkozni, hiszen ezek csak átmeneti fogak. Ha ez valóban igaz lenne, akkor nem lenne szükség egyáltalán gyermekfogászat kezelésekre, de természetesen, a tejfog szuvasodását kezelni kell gyermekfogászat szakorvosa által. A szuvas részt el kell távolítani és fogtömést kell alkalmazni, súlyos esetben gyökérkezelésre is szükség lehet. Mivel a tejfog teljesen más felépítésű, ezért ezzel minden esetben gyermekfogászat területén jártas szakorvos foglalkozik.
Amennyiben a szuvas tejfog nem részesül gyermekfogászat szakorvosa által kezelésben, akkor a szuvasodás a többi fogra is átterjedhet, ami elképzelhető, hogy már maradó fog, tehát mindenképpen hatással van a végleges fogak állapotára.
Az sem utolsó szempont, hogy a tejfog mennyi idővel azelőtt kerül gyermekfogászat kezelés által eltávolításra, mielőtt a maradó fog előtörne. Ha túl sok idővel előbb kell kihúzni a tejfogat, akkor ez a későbbiekben akadályozni fogja a maradó fog előtörését, melynek révén szabálytalan fogazat fog kialakulni.

Amikor a tejfog felületén még csak kicsi a szuvasodás, éppen megjelent, akkor könnyebb eltávolítani a szuvas részt, mert elegendő elcsiszolni, majd ecsetelni azt. Ez akkor lehetséges, ha gyermekfogászat ellenőrzés rendszeresen történik, így a gyermekfogászat szakorvosa időben észlelheti a problémát.
Amikor a gyermekfogászat ellenőrzést a szülő elhanyagolja és a szuvasodás nagyobb mértékű, akkor már a szuvas rész eltávolítása után tömést kell készíteni. A tejfogak töméséhez a gyermekfogászat másféle anyagot használ, mint a felnőttek szakorvosa a maradó fogak esetében, de ez is éppen elég jól megtapad a fog belső felületén.
Amikor a tejfog szuvasodása különösen mély, akkor azt azonnal kezelni kell, mert ez általában gyulladással és lázzal jár. Ilyen esetben a gyermekfogászat kezelés gyökérkezelést jelent, valamint antibiotikum kúrát. Egy ilyen helyzetben a gyermek nem érzi túl jól magát, ezért a szülő kötelessége, hogy még azelőtt meglátogassák a gyermekfogászat rendelőt, mielőtt egy ilyen súlyos helyzet kialakulhatna.
A gyermekfogászat ellenőrzések folyamán a gyermekfogászat szakorvosa aprólékosan megmutatja, hogyan kell helyesen fogat mosni, ám ezek betartására már a szülőnek kell odafigyelni. Tisztában kell lenni azzal, hogy a hat évnél fiatalabb gyermekek fogápolási szokásai egész hátralévő életükre meghatározzák fogaik egészségi állapotát. Ezt minden gyermekfogászat ellenőrzésen elmondják a szakorvosok, de nem lehet elégszer ismételni, a gyermeket rendszeresen felügyelni és bátorítani kell ezzel kapcsolatban.

Felső frontfogak szuvasodása

A tejfogakra jellemző elváltozás a cirkuláris szuvasodás, amit sajnos igen gyakran láthatunk kisgyermekeknél, gyermekfogászat rendelésen is sok ilyen esetet látni.

Ebben az esetben a felső frontfogak az íny mentén kezdenek szuvasodni, majd a szuvasodás pillanatok alatt körülterjed a fogon és a korona rész elválik a fogtól, mellyel már gyermekfogászat kezelés révén sem lehet túl sok mindent tenni. Rendszeres gyermekfogászat ellenőrzéssel, és egyéb elővigyázatossággal ez megelőzhető, nem kell kitenni ennek a gyermeket.
Gyermekfogászat ellenőrzés folyamán rendszeresen elmondja a szakorvos, hogy a cirkuláris szuvasodás elsődleges oka a nem megfelelő szájápolás és az úgynevezett cukros cumi. Sok gyermek hozzászokik, hogy cumisüveggel aludjon el, melyben valamilyen cukros folyadék van. Ez segíti hozzá a fogakat az elképesztően gyors szuvasodáshoz.
Ebben az esetben a tejfogakból mindössze fekete csonkok maradnak egészen a maradó fogak előtöréséig, amivel már gyermekfogászat kezelésen sem lehet segíteni, ha túl súlyos a helyzet. Ezekkel a csonkokkal a gyermek nem tud megfelelően rágni, valamint a hangképzéssel is gondjai lesznek. Arról is szót kell ejteni, hogy ez sokszor fájdalmas a gyermek részére, ezért érdemes odafigyelni a gyermekfogászat szűrésen kapott jó tanácsokra, ahol a cukros cumi veszélye külön kihangsúlyozásra kerül.
A cukros folyadék emésztés szempontjából sem tesz jót a kisgyermek szervezetének, a legtöbb esetben nyugtató hatása miatt hagyják rá a szülők ezt a rossz szokást a gyermekre, illetve valójában a szülők alakítják ki ezt a szokást. A gyermekfogászat ellenőrzéseken is gyakran említésre kerül, hogy ennek nagyon rossz hatása van a fogak állapotára, ezért a legjobb a lehető legkorábban felhagyni vele.

A szuvas tejfog maradandó károsodást okozhat

Gyermekfogászat kezelésen gyakori kérdés, hogy a szuvas tejfogak okoznak-e maradandó károsodást a maradó fogakra nézve.


A gyermekfogászat ellenőrzések során a szakorvos megfelelő felvilágosítást ad a szülőnek arról, hogy a súlyosan szuvas tejfogakról, a gyökércsatornán keresztül átterjedhet a fertőzés a maradó fogakra, ami azután gyermekfogászat kezelést tesz szükségessé. Ez nem azt jelenti, hogy a maradó fogak már szuvas állapotban fognak áttörni, de a fogak zománcfejlődését megzavarhatja a fertőzés, mely által csökkent ellenállású fogzománc alakulhat ki, ami hajlamosabb lehet a szuvasodásra, ami azután gyermekfogászat kezelést tesz szükségessé.
Éppen ez a célja a gyermekfogászat megelőző kezeléseinek, ez az egyik oka, amiért a tejfogakat is épen és egészségesen kell tartani.
A másik nagy veszélyt az jelenti, ahogy azt gyermekfogászat kezelés alkalmával a szakorvos elmondja, amikor a maradó fogak egy része már előtört, és azok közvetlenül érintkeznek a szuvas tejfogakkal. Ilyen esetben a szuvasodás átterjedhet, ami viszont már maradandó károsodásnak mondható, ezt gyermekfogászat kezelés révén azonnal orvosolni kell. A szuvas tejfogak és a maradó fogak egészsége között gyerekfogászat szempontok szerint van összefüggés, bár nem törvényszerű. A lehetséges károsodás megelőzése érdekében a gyermekfogászat ellenőrzés rendszeressége elengedhetetlen.
 1-

 2.-

 3-

 4-#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése