Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. március 28., szerda

MILYEN TEÁT VÁLASSZUNK A BABÁNAK


A tea legtöbbször a teacserje (lat. Camelia sinensis) leveleiből készül, de a köznyelvben teának nevezzük a különböző növényekből, és gyógyhatású termésekből készült italt is. A teát általában a babák a hozzátáplálás kezdetekor ismerik meg.
Mivel a babák és kisgyerekek egészségére gyakorolt hatása tudományos- és orvosi szempontból sem került bizonyításra, felmerül a kérdés, biztonságos-e a teafogyasztás, valamint hogy milyen teát válasszunk és mikor.
A tea bevezetése (akárcsak a vegyes étrend bevezetése) nem javasolt négy hónapos kor előtt.
Elsőként legjobb szárított gyümölcsből/virág terméséből (csipkebogyó, hibiszkusz, alma) készült teát választani. Kerülni kell a teakeverékeket (a hozzáadott aromák és színezőanyagok miatt, amelyek allergiás reakciót válthatnak ki).

Fontos elsajátítani a teakészítés helyes módját:
  • a csecsemőnek készült teához mindig felforralt vizet használjon,
  • a tea áztatási idejét felezze (a javasolt áztatási idő felét vegye),
  • a tea hőmérséklete ne haladja meg a gyermek ételének átlaghőmérsékletét (26–36 oC),
  • általában nem javasolt a tea cukrozása, az egy éves kort betöltött gyerekek számára pedig elegendő, ha egy csésze teába csak ½ kanál mézet, vagy cukrot teszünk.
A tea jótékony tulajdonságai közismertek: nagy mennyiségben tartalmaz különböző antioxidánsokat, valamint mikroba ellenes hatású. Igaz, a teáknak vannak nem kívánt hatásai is, köztük a legismertebb, hogy megzavarhatják a vas felszívódását és allergiás reakciókat válthatnak ki.

Csipkerózsa (lat. Rosa canina) és hibiszkusz (lat. Hibiscus)
A csipkerózsa és a hibiszkusz virágok. A csipkerózsa a rózsafélék, a hibiszkusz pedig az orchideák családjába tartozik. Ez a két legismertebb növény, amelyből ital készül, vagy számos más tea alapjául szolgál. A csipkebogyóból és hibiszkuszból készült italok vöröses színárnyalatúak, ízük savanykás és virágillatuk van. Ezek a teák bővelkednek antioxidánsokban – flavonoidokban és C-vitaminban. Mindkét növénynek magas a vas- és egyéb ásványi anyag tartalma, mint pl. kálium, magnézium. Ennek köszönhető, hogy a fáradság ellenszereként és a vérszegénység enyhítésére alkalmas gyógyhatású italként is javasolják.
Gyümölcsteák
A gyümölcsteák igen népszerűek: télen felmelegítenek és erőt adnak, nyáron pedig rehidratálnak és frissítenek. A gyümölcsteák alapvető összetevője mindig a csipkebogyó és a hibiszkusz keveréke, amelyhez szárított gyümölcsöt tesznek. A csipkebogyó és a hibiszkusz összetétele és előnyei közismertek, az ital a benne felhasznált gyümölcsre jellemző sajátosságokat kap. Közismert az almatea, narancstea, áfonyatea, citrom- és erdei gyümölcs tea.

Rooibos tea (lat. Aspalathus linearis)
A csak Afrikában honos vörös fokföldi rekettye teája. A rooibos tea a csipkebogyó és hibiszkuszteához hasonlóan nem tartalmaz teint. Nagyon gazdag flavonoidokban és C-vitaminban, valamint ásványi anyagokban, köztük magnéziumban, káliumban és kalciumban. Javasoljuk várandós kismamáknak, szoptató nőknek, mivel immunrendszer erősítő, nyugtató hatású, kedvezően hat a magzatra, a kisbabáknál és kisgyerekeknél pedig segít a görcsoldásban.

Kamilla (lat. Matricaria recutita) és menta (lat. Mentha longifolia)
A kamilla és a menta a népi gyógyászatban „mindenre gyógyír“. A kamilla jótékony hatással van számos panaszra: a csecsemőkori hasfájásra, görcsökre, és székrekedésre, valamint lázcsillapító hatása is van. A menta az emésztési gondok enyhítésére alkalmas. Mindkét tea nyugtató hatású. Javasoljuk, hogy a gyerekeknek hígítottan és cukor nélkül kínálja, elsősorban lefekvés előtt.

Édeskömény (lat. Foeniculum vulgare)
Az édeskömény kifejezetten gyógynövény, amelyet már az ókorban ismertek. Gyógyhatással van elsősorban az emésztési panaszokra, szélhajtó, valamint gyomor-, és bélgörcsoldó. Az édeskömény emellett kiváló kálium és béta-karotin forrás is. Ne felejtse azonban, hogy hashajtó hatása miatt nem javasoljuk hasmenéses gyerekeknek.

A felsorolt teákat a különböző panaszokra megfelelően alkalmazva javasoljuk. Számos magas tápértékű és erős gyógyhatású teát ugyanakkor nem ajánlunk fogyasztásra kisbabáknak és gyerekeknek. Ezek közé tartoznak a különböző gyógyhatású növényekből készült italok:

Orvosi ziliz (fehérmályva, lat. Althaea officinalis) – kiváló tulajdonságait éppen annak köszönheti, hogy gyulladáscsökkentő hatású, különösen a nyálkahártya gyulladásainak ellenszere, ezért gyakran a köhögés elleni szirupok fő összetevője. Emellett szalicilsavat tartalmaz (az aszpirin természetes elődje), amely csökkenti a fejfájást és az izomfájdalmakat. Valamikor a fehérmályvát emésztési panaszokra, az emésztőrendszer erősítésére és vízhajtóként alkalmazták. Széleskörű hatása miatt csecsemőknek nem javasoljuk fogyasztásra. Kisgyermekek is csak akut megbetegedés esetén, természetesen hígított formában fogyaszthatják.

Teacserje (valódi tea, lat. Camelia sinensis) – ismertebb fekete, zöld, sárga és fehér teaként. Ezek a teák a teaszüret idejét és módját, valamint a levelek feldolgozását tekintve különböznek egymástól. Mindezek meghatározzák a teák jellegzetességeit. Fontos, hogy a tea számos antioxidáns mellett, teint is tartalmaz. Az antioxidánsok és a tein mennyisége függ a levél feldolgozásától és csökken a tea színárnyalatával (legtöbb a fekete teában van, amit a zöld tea követ, majd a sárga és a legkevesebb a fehér teában van). Bár a teának számos egészségre gyakorolt jótékony hatása van, csecsemőknek és gyerekeknek éppen magas polifenol és tein tartalma miatt nem javasoljuk. A magas polifenol koncentráció zavarja a vas felszívódását, a tein pedig a vérnyomást, és az éberséget növeli.

Összefoglalásként: ne felejtsük, hogy nem minden tea biztonságos a gyeremekek számára. A kamilla enyhe hatású és leggyakrabban nem vált ki semmilyen panaszt, de néhány növényféle veszélyes lehet. Ugyanígy fontos tudni, hogyan kell elkészíteni a teát, el kell olvasni a csecsemőkre és gyerekekre vonatkozó tájékoztatót is, valamint be kell tartani az útmutatót. Ha kezelési célból, vagy panaszok enyhítésére kínálja teával a csecsemőt, vagy gyermeket, kérje szakember tanácsát.




#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése