Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. március 23., péntek

Mit tehetünk, ha a gyerek nem szeret olvasni?


Mit tehetünk, ha a gyerek nem szeret olvasni?
Nem szeretnek a gyerekek olvasni – sokszor hallhatjuk ezt, de valóban igaz-e az állítás? S ha igen, mit tesznek a pedagógusok, a könyvtárosok azért, hogy ez megváltozhasson? Mindennek jártunk utána.
Környezetünkben a gyermekeket figyelve, illetve velük beszélgetve az tapasztalható, hogy sajnos a többségük nem szívesen olvas, noha köztudott, hogy az fejleszti a tudást, a képzelőerőt. Akadnak persze kivételek, akik a mai irodalmat, a korosztályuknak szóló modern írásokat örömmel veszik kezükbe. Jó részük azonban inkább a technikára szavaz, azaz az okostelefonját, a számítógépét, a tabletjét használja, netán tévét néz.
– Nem egyszerű megszerettetni a gyerekekkel az olvasást ebben a felgyorsult világban – mondja a Hírlap kérdésére Kurucsai József, a gyöngyösi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Óvoda igazgatója. – A tanulókat az okostelefonjaik, a tabletek, az interaktív játékok sokkal inkább lefoglalják. Az intézményünkben sokszor interaktív feladatokat kapnak, s igen gyorsan dolgoznak. Nehéz bevinni ma már az olvasást az órákra. A kötelező irodalmat sok diák unalmasnak tartja. Szerintem meg kellene változtatni a kötelezően elolvasandó kötetek listáját – teszi hozzá az iskolavezető, aki elárulja azt is, akad olyan fiatal kolléganője, aki magyar kortárs költő műveiről tanít a gyerekeknek. Szívesen alkalmaznák a közeljövőben továbbá az e-bookot is.
A Hatvani Szent István Általános Iskola ­magyartanára, Kalicz Albinné arról beszélt portálunk érdeklődésére, ő mindent megtesz annak érdekében, hogy megkedveltesse a tanulóival az olvasást. Annak ellenére, hogy szerinte is az utóbbi időkben háttérbe szorult ez a fajta időtöltés a XXI. század elejétől.
– Nem mondunk le az olvasás megszerettetéséről, és figyelünk arra is, hogy a megfelelő könyvek kerüljenek a diákok kezébe – közli. – A kötelező olvasmányokon túl egyéb köteteket is ajánlunk. Magam lehetőséget nyújtok az óráimon arra is, hogy egy elolvasott könyvről a gyerekek öt percben beszámoljanak a társaiknak. Szókincsfejlesztő, szövegértő olvasásra alapuló feladatokat is gyakran adok nekik, továbbá olyanokat, amelyek fejlesztik egyebek között az emlékezetet, a képzeletet, s gondolkodásra késztetnek. Kortárs írók műveit is szívesen olvastatom velük – sorolja a tanárnő, aki egyébként már annak is örül, ha tableten olvasnak a gyerekek.
Sipos Zsuzsa, az egri Eszterházy Károly Egyetem Gyakorlóiskolájának magyartanára szerint a legjobb az, ha a családból jön az olvasásszeretet. Tehát, ha a gyerekek azt látják, hogy a szüleik szívesen szívesen forgatják a különböző köteteket, az nyilvánvalóan rájuk is kedvező hatással van.


A gyerekek figyelmét fel kell hívni arra, hogy fontos sokat olvasni Képünk illusztráció Fotó: Shutterstock
– A kőszívű ember fiainak manapság egy olyan változatával dolgozunk, amely az eredeti Jókai-szövegek között átvezető, magyarázó részeket is tartalmaz – tudatja a pedagógus. – Kortárs írók ­műveit is nagyon szívesen alkalmazom az óráimon, s a tapasztalatok szerint ezeket nagyon szeretik a gyerekek. Ilyen ­például a Harry Potter, vagy éppen a Stanley, a szerencse fia. Kiselőadásokat is tartanak a tanulók az elolvasott könyvekről, s kreatív olvasónaplókat készítenek, képregény formájában, netán totóval vagy keresztrejtvénnyel. Sőt, egyes kötelezőkből még filmet is forgatunk.
A könyvtárosok is sokat tehetnek
– Az olvasásra nevelést már a legkisebbeknél elkezdjük a gyermekkönyvtárban – mondja Kelemenné Csuhay Zsuzsanna, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvár szolgáltatási igazgatóhelyettese. – A Palinta a mondókákat helyezzük előtérbe a foglalkozásokon. Kiscsoportokban általános iskolások is járnak hozzánk, különböző programokat szervezünk nekik, kézműves-foglalkozással is kiegészítve azokat. A Bébillér-mesekör az egész családnak szól, a tinédzsereknek pedig a központi könyvtárban tinisarkot is kialakítottunk, s könyvklubra invitáljuk őket. A Nagy Könyves Beavatás révén pedig kreatív feladatokat oldhatnak meg. Ám szervezünk még book nightokat – amikor is a könyvek között alszunk a gyerekekkel, hálózsákban – fűzi hozzá a szakember, aki szerint a könyvtárosok, a szülők és a pedagógusok is felelősek azért, hogy a gyerekek megszeressék az olvasást.

Címkék


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése