Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. március 7., szerda

Az újszülött kivizsgálása



Az újszülött kivizsgálása
Az újszülött megszületését követően számtalan vizsgálaton megy keresztül egészségi állapota felmérése és megóvása érdekében.


hirdetés



Gyermekgyógyászati vizsgálat

A kisbabát születés után a gyermekgyógyász alaposan megvizsgálja. Apgarpontrendszer néven ismert az a pontozási séma, amelynek segítségével rögtön a szülés után megítélhetik a baba állapotát. Ennek során a légzését, szívműködését, bőrszínét, reflexeit, izomtónusait vizsgálják. Minden működést 0-tól 2-ig pontoznak, és a pontok összege adja az Apgar-értéket. A 10-es érték a legjobb.


A baba bőre

Születéskor a legtöbb baba bőrét kenőcsös anyag, a magzatmáz borítja, ami méhen belül véd a magzatvíz áztató hatásától. Nem kell lemosni, hagyják, hogy felszívódjon. Hormonokat, vitaminokat tartalmaz. Nyomokban vér is lehet a bőrön. A babák egy részének bőre vörös, kékes vagy szürkés színű, később rózsaszínű, bársonyossá válik.

Ha a magzat a 40. hét után született, bőre száraz és hámló lehet. Ez azonban gyorsan rendbe jön. Az anyajegyek szintén gyakoriak. Legtöbbjük átmeneti elszíneződés, amely gyorsan elhalványul.


A baba feje

Teljesen normális, ha születés után az újszülött feje hosszúkás vagy csúcsos formájú. Ez a beilleszkedésnek nevezett folyamat következménye, amelynek során a koponya csontjai átmeneti formaváltással segítik a fej könnyű áthatolását a szülőcsatornán.

A baba feje tetején gyakran puha duzzanat található. Ez amiatt jön létre, hogy a szülési fájások miatt a koponya a méhnyakhoz tapad. A duzzanat magától elmúlik.

Ritkán a fej egyik vagy mindkét oldalán vérömleny, zúzódáshoz hasonlító, tömlőszerű duzzanat keletkezik. Ez a rákövetkező napokban még növekedhet is, mielőtt a sok hétig tartó felszívódás megkezdődne. Teljesen ártalmatlan.

A babának az arcbőre, illetve a bőr a szem körül szintén duzzadt lehet. Ez is a fájások és a szülés során a fejre ható nyomás következménye. Két-három napon belül a baba feje elkezdi visszanyerni normális formáját.
Van két, kutacsnak nevezett puha hely a feje tetején, ahol a koponyacsontok még nem csontosodtak össze A kisebb, hátsó, ún. kiskutacs hathetes kor körül forr össze. A nagy, elülső kutacs 16-18 hónapos korban záródik. Mindkettőt kemény hártya borítja, és nem sérül meg fürdetéskor.


A kisbaba idegrendszere

Rögtön a megszületés után a babák reagálnak a hangra és a fényre. A babának vannak veleszületett „ősi” reflexei is, amelyek nagy része a megszületés után hamarosan megszűnik.
Átkaroló, más néven Moro-reflex: a baba hirtelen mozgásra, erős hangra átkaroló mozdulatot tesz.
Fogóreflex: a baba a tenyerébe helyezett ujjunkkal szorosan megfogja.
Elemi járás: a baba járni próbál, ha felállított helyzetben tartjuk, és talpa a földhöz ér.


A baba súlya

Megszületés után a baba súlyát, hosszát és fejkörfogatát megmérik. Az átlagsúly 2,8-3,6 kg között van. A 37. terhességi hét előtt született vagy alacsony súlyú újszülöttek speciális kezelést igényelhetnek. Az első napokban élettani súlycsökkenés lép fel. A baba kb. a tizedik napra nyeri vissza születési súlyát.


A baba szeme

Előfordulhat, hogy a baba szeme enyhe váladékozása miatt összeragad. Ha ilyet tapasztalnak, szóljanak a védőnőknek.

A két szem kitisztításához külön, lehűtött forralt vízzel megnedvesített vattabucit vagy gézdarabot használjanak. A fertőzés elkerülése érdekében mindig a szem külső sarka felől kell befelé törölni, és a használt gézdarabokat eldobni.

A legtöbb újszülött szeme megszületésekor kékesszürke színű. A végleges szem szín hetek, hónapok múlva alakul ki.


A köldökzsinór

Röviddel az újszülött megszületése után a köldökzsinórt leszorítják és átvágják. A visszamaradt csonk rendszerint 6-10 nap alatt esik le. A fertőzés elkerülésére ez a területet tisztán és szárazon kell tartani. Fürdéskor ne érje víz a begyógyulásig. A védőnő megmutatja, hogyan kell csinálni.

Ha a köldökcsonk környéke pirosodni kezd, váladékozik, vagy kellemetlen szagú lesz, azonnal szólni kell az orvosnak, mert ezek a jelek fertőzésre utalhatnak.


Sárgaság

Sok egészséges kisbaba bőre néhány nappal megszületése után sárga lesz. Ezt az állapotot élettani sárgaságnak nevezik, és a bilirubin időleges felhalmozódása okozza. Ez a sárga festék a vörösvértestek lebomlásából keletkezik, és a máj választja ki.

Előfordul, hogy születéskor a baba mája túl éretlen lehet a felhalmozott festékanyag gyorsa lebomlására, és így kialakul a sárgaság. Az élettani sárgaság 2-3 héten belül rendeződik, de a szoptatott babák és koraszülöttek esetében elhúzódhat. Emiatt fokozott ellenőrzésre, kezelésre szorulhat.


Az emlők és a nemi szervek

Fiúknál és lányoknál egyaránt tapasztalható, hogy a mellbimbók vörösek, és tejszerű anyagot váladékoznak, vagy néhány csepp tejet választanak ki. Ezt az átmeneti elváltozást az anya vérkeringéséből az újszülött vérkeringésébe átjutó hormonok okozzák.

A lányoknál ugyanezek a hormonok fehéres folyást vagy enyhe hüvelyvérzést okozhatnak néhány napig.


Vérvizsgálatok

Négy- vagy ötnapos korban kis vérmintát vesznek sarokból. Ez a Guthrietesz, ami egy fenilketonuriának (PKU) nevezett genetikai betegség szűrővizsgálata. Azoknak a gyermekeknek, akik ebben a betegségben szenvednek, egész életükben speciális diétát kell tartaniuk az egészséges testi és szellemi fejlődés érdekében.

Ugyanakkor egy másik szűrővizsgálatot is elvégeznek a pajszmirigy-elégtelenség (hypothyreosis) vizsgálatára. Ez a betegség megfelelő kezelés nélkül csökkent szellemi fejlődéshez vezet.


Speciális ellátást igénylő gyerekek

Ha egy kisbaba a szülés számított idején él sok héttel korábban születik meg, vagy kis súlyú, esetleg más ok miatt külön eljárást igényel, akkor speciális osztályra kell kerülnie.

Ez mindig nagyon lesújtja a szülőket, hiszen a babájuktól távol kell lenniük. Az ilyen osztályokon dolgozók ezt igen jól tudják, ezért arra biztatják a szülőket, hogy minél gyakrabban látogatások a babát, és amikor csak lehet, vegyenek részt az ellátásban. Ilyenkor is nagyon fontos az anyatej megtartása a későbbi szoptatás érdekében.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése