Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. március 29., csütörtök

A cukros üdítők veszélyei 0

A cukros üdítők veszélyei

A cukros üdítők veszélyei

magas cukortartalmú üdítőitalok nagy energiaértékkel rendelkeznek, viszont annál kevesebb tápértékkel egy gyermek számára egészséges étrendhez képest. Túlzott fogyasztásuk kiegyensúlyozatlan többletenergiához és akár túlsúlyhoz is vezet. De akkor mit igyon a gyerek? A kutatók egyértelműen a csapvizet vagy a palackozott vizet ajánlják alternatívaként, amely kíméli a gyerek szervezetét a fölös energiabeviteltől, a szülőket pedig a kiadásoktól.

Fogszuvasodás gyerekeknél

Azoknál a gyerekeknél, akik üdítőitalokat fogyasztanak, nagyobb a fogszuvasodás kialakulásának kockázata.
A kicsik esetében általában ez a folyamat már akkor elkezdődik, amikor a cumisüveg éjszakára a baba szájában marad. Sok szülő alkalmazza ezt a módszert, hogy gyermekének nyugodt alvást biztosítson. Ha azonban az üveg nem üres vagy nem víz van benne, akkor a folyadékban lévő cukor rátapad a fogakra és az ínyre. Így már a fogak megjelenése előtt megkezdődhet azok romlása, amely később akár komolyabb problémákhoz is vezethet.
Fontos a kicsi gyereket rászoktatni a rendszeres fogmosásra, amint kibújtak az első fogacskái!

Étvágytalan és válogatós gyerekek

Az édes üdítőitalok energiadúsak, megtelíthetik a gyerekek gyomrát és ezáltal elveszik az étvágyukat. Ezek többsége tápanyagokban szegény, ezért korlátozásuk vagy leállításuk segíthet ösztönözni gyermekedet a más ételek iránti érdeklődésre.
Az anyatejben megtalálható az összes tápanyag, amire egy kisbabának szüksége van. Azonban elérkezik az idő, amikor kizárólagos szoptatás már nem elegendő számára. A hozzátáplálás során figyelj oda, hogy gyermeked megfelelő mennyiségű vashoz jusson, elkerülve ezáltal a csecsemőkori vérszegénység kialakulását.
A étvágytalanság a gyermekkor gyakori problémái közé tartozik, melynek egyik oka lehet a cukrozott és szénsavas üdítőitalok nagy mennyiségű fogyasztása. Magyarázd el gyermekednek, hogy ezek csak alkalmi italok, de ne tiltsd meg neki a fogyasztásukat, mert ezáltal csak a kíváncsiságukat növeled.


Miért egészségtelenek a cukrozott üdítőitalok?


A gyermek emésztőrendszerében történő változások

A kisgyerekeknek gondot okozhat az üdítőitalokban található cukrok megemésztése, melynek eredménye a vesék megerőltetése, de akár hasmenés vagy más súlyosabb elváltozás is lehet.
Ha a szervezet nem jut számára értékes energiához és tápanyagokhoz, annak negatív hatása lehet a növekedésre. A kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás elengedhetetlen a megfelelő fejlődéshez, ezért próbáld minimálisra csökkenteni a gyermek étrendjében a cukrozott üdítőitalok és az adalékanyagokkal telített élelmiszerek mennyiségét. Az ezek által okozott emésztési zavarok nagyon sokféle formában jelentkezhetnek, továbbá a súlyosságuk is különböző lehet.

Hogyan csökkentsd az elfogyasztott üdítők mennyiségét?

Gyermeked étrendjének megváltoztatása nagy kihívás lehet, de ne feledd, hogy valójában a csecsemők és a kisgyerekek csak azt eszik meg, amit eléjük teszel. Lehetőség szerint ne tarts otthon üdítőitalokat, és próbálj meg te magad is lemondani róluk.
Ha gyermeked már rendszeresen fogyaszt cukrozott üdítőt, esetleg a nagyobb gyerekeid már meg vannak szokva vele, próbáld meg csökkenteni a napi mennyiséget és ritkábban keríts sort megvásárlásukra. A megmaradt üdítőket keverd nekik vízzel, amíg le nem tudod szoktatni őket róla. A gyerekek eleinte valószínűleg duzzogni fognak döntésed miatt, de idővel megszokják az új szabályokat. Alkalmanként természetesen kínálhatod szénsavas italokkal is őket, de a mindennapokban inkább a tej, tea, természetes gyümölcslé és a víz fedezze a folyadékszükségletüket.
Légy türelmes! Az átszoktatás beletelhet egy kis időbe, különösen akkor, ha gyermeked már hozzá van szokva, hogy valahányszor szomjas vagy éhes, üdítőt iszik.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése