Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. március 5., hétfő

A kábítószerek hatásai a szervezetre



A kábítószerek hatásai a szervezetre
Eszköztár:
A központi idegrendszer a szervezet minden életműködését szabályozza, összehangolja. Az életfunkciókon túl sok más egyéb mellett az érzelmeket, a gondolkodást és az emlékezést is. A fájdalomingerek „büntető” jelzések, hatásukra védekező reflexek játszódnak le, és magatartásunk a későbbiekben arra irányul, hogy elkerüljük a kellemetlen érzéseket (pl. nem nyúlunk a tűzbe, nem fogjuk meg az éles tárgyakat, kerüljük a családtagjainkkal való konfliktusokat). Ugyanakkor keressük azokat a helyzeteket, amelyek kellemes élményt okoznak, jó közérzetet teremtenek számunkra, tevékenységünkkel szinte jutalmazzuk magunkat. Kimutatták, hogy a központi idegrendszer, pontosabban az agy egyes idegsejtjeiből más-más ingerületátvivő anyagok szabadulnak fel a szinapszisokban, amikor kellemetlen, illetve kellemes élményeket élünk át. A kellemes élmények ún. endorfinok felszabadulásával járnak együtt. Az endorfinok molekulaszerkezete hasonlít a kábítószerek egyik csoportjának, az ópiátoknak (pl. morfin) a szerkezetére. Az ópiátok fájdalomcsillapító, kábító hatása azzal magyarázható, hogy hasonló térszerkezetüknek köszönhetően megkötődnek az idegsejtek ún. ópiátreceptorain, és ez a kötődés eredményezi a fájdalomcsillapító hatást. A tudat befolyásolására alkalmas pszichoaktív szerek mindegyikéről kimutatták, hogy valamilyen módon befolyásolja az agy idegsejtjei közötti ingerületátvitelt, és ezen keresztül fejti ki hatását.
A drogtolerancia a szervezet tűrőképessége egy kábítószerrel szemben. Azt a drogmennyiséget jelenti, amelynek elfogyasztása még nem produkálja a kívánt hatást. A hozzászokás során a szervezet toleranciája változik meg a szerrel szemben, azaz a drog egyre nagyobb mennyisége szükséges a kívánt hatás eléréséhez.
Ha valaki életében először fogyaszt alkoholt, akkor már kis mennyiség elfogyasztása után „berúg”, vagyis érzi az alkohol idegrendszerre gyakorolt hatásait. Később, ha rendszeres fogyasztóvá válik, akkor egyre nagyobb mennyiségtől kerül bódult állapotba, mivel szervezetének toleranciája megnő az alkohollal szemben.
A morfin a gyógyászatban is alkalmazott fájdalomcsillapító kábítószer. Molekulaszerkezete hasonlít az agyban képződő természetes fájdalomcsökkentő ingerületátvivő anyagok egyikére, az endorfinok közé tartozó enkefalinra. Az enkefalin kötődik az agy idegsejtjeinek sejthártyáján található ópiátreceptorokhoz, és ezáltal mérsékli a fájdalmat, javítja a közérzetet. Természetes körülmények között az idegsejtek ópiátreceptorainak csak egy részéhez kötődik enkefalin. A morfin azáltal csillapítja a fájdalmat, mert kapcsolódni képes a szabadon maradt ópiátreceptorokhoz. Ha rendszeresen adagolják a morfint, akkor az idegsejtek saját enkefalintermelése csökken, ezért egyre több morfin szükséges az ópiátreceptorok telítéséhez.
Elvonási tüneteknek azokat a kellemetlen élettani változásokat nevezik, amelyek a kábítószer használatának abbahagyásakor jelentkeznek. Elvonási tüneteket eredményez az is, amikor egy kábítószer hatásait egy másik szer (pl. gyógyszer) közömbösíti.

Pszichés (lelki) tünetek:
  • az egyén felerősödve érzi azokat a lelki hatásokat, amelyek miatt drogfüggővé vált
  • szorongás
  • agresszió, mely őrjöngésig fokozódva ön- és közveszélyessé teheti az egyént
  • depresszió, mely elviselhetetlenségig fokozódva öngyilkossághoz vezethet
  • üldözési mánia, paranoiás tünetcsoport, félelem
  • megmagyarázhatatlan fájdalmak.

Szomatikus (testi) tünetek:
  • nagyfokú remegés (képtelen a tárgyakat kézben tartani)
  • görcsök, melyek az egész testre kiterjedhetnek
  • általános izomgyengeség (pl.: nem tud lábra állni)
  • szédülés, egyensúlyérzés zavara
  • vegetatív idegrendszeri (paraszimpatikus) tünetek fokozódása (pl.: nyálfolyás, izzadás, könnyezés, orrfolyás, vizelet visszatartási problémák).
A kábítószer túladagolása a drog halálos dózisának vagy annál nagyobb mennyiségének a szervezetbe jutását jelenti. A túladagolás lehet szándékos és véletlen is.
Túladagolás esetén a szervezet háromféle módon reagál:
  • szívelégtelenség;
  • légzési elégtelenség (pl. légzőizmok görcse következtében beálló fulladás);
  • kóma (eszméletlenség) - agyhalál
A fenti reakciók egyikének bekövetkezése értelemszerűen maga után vonja a másik kettőt, és az egyén halálához vezet #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése