Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. március 7., szerda

Mit kell tudni a kutacsról?

Mit kell tudni a kutacsról?

Miért vannak? Hol kell őket keresni? Hogyan ellenőrzik az orvos? Mit árulnak el a baba egészségi állapotáról? Mikor kell orvoshoz fordulni? Információk nem csak kezdő szülőknek.
A kutacs, vagyis a csecsemő koponyáján található lágy rész azt a célt szolgálja, hogy
1.    Segítse a babát születéskor, mivel a szülőcsatorna szűk könnyebben tud rajta átbújni a baba ha a koponyája rugalmas. Ennek a következménye a köznyelvben csúcsfejűségnek nevezett jelenségnek, vagyis amikor a hüvelyi úton született baba fejformája sokszor már-már mókásan hosszúkás. Vannak szülők, akik kisség megijednek, de aggodalomra semmi ok, néhány nap alatt visszarendeződik a baba fejformája.
2.    Lehetővé tegye a koponya további növekedését.
Általában két kutacs tapintható egy egészséges újszülött koponyáján, az ún. elülső nagykutacs, és a hátsó kiskutacs, de vannak ún. oldalsó kutacsok is. Vannak közöttük olyanok, melyeket már a szülés után sem kitapintani.
Nagykutacs
-    A koponya elülső részét található.
-    A 7-19 hónap között záródik.
-    Nagyméretű és háromszög alakú.
Kiskutacs
-    A koponya hátulsó részén található.
-    4 hónapos kor körül záródik.
-    Kisméretű és szint háromszög alakú.
A szülés után megkezdődik a kutacsok összeforrása, a záródásig azonban sérülékenyek. A folyamat lezajlása gyerekenként eltérő lehet. Érdekesség, hogy a teljes csontosodás csak a 25 – 50 éves kor között következik be.
Fontos tudnivalók még
1.    A kutacsot a hivatalos szakmai protokoll szerint egyenesen ülve vagy álló helyzetben kell vizsgálni. Ha érdeklődik kérje meg a gyerekorvost vagy a védőnőt, hogy mutassa meg önnek a technikát.
2.    Nem szabad nyomkodni, közvetlenül ütésnek kitenni. Ha mégis baleset történik azonnal forduljon orvoshoz. Alapvetően fontos tudni, hogy a bőr nagyon erős a kutacson és a baba biztosan sír ha komolyabb sérülés érte, de azért figyeljen rá oda, főleg ha nagyobb kisgyerek közelében vannak.
3.    Túl feszes, vagy kidudorodik: Ez a jelenség mindenképpen orvosi ellenőrzést igényel, mivel utalhat súlyosabb betegségre.
4.    Behorpad: A kiszáradás veszélyét jelzi. Évszaktól függetlenül előfordulhat, bár nyári forróságban nagyobb az esélye, viszont lázas állapotban is megtörténhet.
5.    Késői záródása D-vitamin hiányra utalhat.
Érdekesség, hogy a teljes csontosodás csak a 25 - 50 éves kor között következik #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése