Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. március 12., hétfő

Hüvelyi fertőzés gyermekkorban:Sok szülő azt hinné, kislánya nincs olyan egészségügyi veszélyeknek kitéve, mint a hüvelyi fertőzés, pedig ez a probléma nemcsak felnőtt nőknél jelentkezhet. Nagyon fontos a felismerés és a megfelelő orvosi kezelés. Dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyász elmondta, mit kell tudni a gyermekkori hüvelyi fertőzésekről.
Honnan ismerheti fel az anyuka, hogy a gyermekének hüvelyi fertőzése van?
- A gyermekkori hüvelyfolyások, hüvely- és szeméremtest-gyulladások a kislányok leggyakoribb nőgyógyászati betegségei. A felnőttekkel ellentétben a kislányoknak nincsen élettani folyásuk, így, ha egy anyuka ilyet tapasztal, ne hanyagolja el, forduljon vele nőgyógyászhoz. A fő tünetek a hüvelyfolyás, viszketés, fájdalom és fájdalmas vizeletürítés, ritkán vérzés kisebesedés miatt.

Mi okozza a fertőzést?
- Érdekesség, hogy az ilyen gyermekkori folyásokat, gyulladásokat más kórokozók okozzák, mint a felnőttkoriakat. Bár a leggyakoribb esetekben nem specifikus bakteriális fertőzésről van szó, az izolált kórokozók közül leginkább az A-csoportú Streptococcusokat és a Haemophilus influenzae-t érdemes megemlíteni.
Meglepő lehet, hogy a Candida gomba kislányoknál extrém ritka, így szinte felesleges gombaellenes krémekkel próbálkozni. Még meglepőbb lehet, hogy bélféregfertőzés, főként orsógiliszta fertőzés viszont lehet a háttérben, ennek gyakori tünete a végbéltáji viszketés, így gyanúkeltő, ha a kislány ezen a területen gyakran vakarózik.
Sajnos ritkán olyan kórokozókra is akadhatunk - Chlamydia, Gonorrhea, Syphyllis -,  amelyek csak szexuális úton terjednek, így ilyenkor megalapozott a gyanú a gyermeket érő szexuális zaklatásra.
Nem szabad kihagyni az idegentesteket sem, mivel a kicsi gyerekek észrevétlenül feltuszkolhatnak apró játékokat vagy WC-papírt a hüvelybe, és ennek talaján bakteriális fertőzés és hüvelyfolyás alakulhat ki. Az is előfordul, hogy a kisgyermek állandóan piszkálja a szemérem- és végbéltájékot, a végbél felől bélbaktériumokat juttatva be a hüvelybe, ami fertőzést okozhat. Ugyancsak ritka, de előfordul, hogy bőrgyógyászati betegség van a gyulladás hátterében, például ekcéma vagy kontakt dermatitis, ez bőrgyógyászati vizsgálatot igényel.

Milyen eredete lehet, mire érdemes vigyázni?
- Ezen elváltozások alapja, hogy a kislányoknál az ösztrogénszegény állapot vékony hüvelyhámot, a tejsavtermelő Lactobacillusok hiánya lúgosabb pH-t eredményez. Emellett a szeméremtest a kisebb zsírszövettől még nem olyan tömött, nem beszélve arról, hogy szőr sem fedi. A leggyakoribb azonban, hogy nem találunk specifikus kórokozót, és a tüneteket helyi tényezők okozzák, mint szegényes higiénia, irritatív babafürdető vagy egy szoros műszálas bugyi.Mit kell tenni fertőzés gyanúja esetén?
- Nőgyógyászati vizsgálatra van szükség. A szülő legyen nyugodt, hogy a kisgyermekét a vizsgálatkor nem fogja fájdalom érni. Az adott esetben szükséges bakteriológiai mintavételnél is apró kis pipettát használunk csak, amivel teljesen fájdalommentesen tudunk mintát venni a hüvely alsó szakaszából.
Ha felmerül a szexuális zaklatás gyanúja, nagyon körültekintő vizsgálattal kell kizárni. Hüvelyi idegentest gyanújánál előfordulhat, hogy altatásban végzett vizsgálatra kényszerülünk.
Antibiotikumos kezelésre van szükség?
- Antibiotikumra csak akkor van szükség, ha a tenyésztés valamilyen specifikus kórokozót igazolt, sőt, még akkor is, ha sikerül kitenyészteni valamit, legtöbbször nem is az a kórokozó ludas. Kivétel a féregfertőzés, ennek gyanúja esetén féreghajtóra lehet szükség, de a széklettenyésztés ebben az esetben javasolt.
Hogyan előzhető meg a fertőzés?
- A kezelésnél és a megelőzésnél is elsősorban a megfelelő végbéltáji higiéniára kell nagy hangsúlyt helyezni, például a WC-papírt elölről hátra kell végighúzni a szeméremtájékon. A naponta végzett tisztálkodás szintén elengedhetetlen, de a használt kozmetikumokat mindenképp érdemes lecserélni valamilyen hipoallergén természetes biokozmetikumra. Fehérneműből lazább pamut bugyit adjunk a kislányokra. Legtöbbször már ennyi odafigyeléssel megszűnnek a panaszok.

Nagyon lényeges, hogy ha a kislány éjszaka rendszeresen bepisil, ilyenkor váltson tiszta fehérneműre, mivel a nedves szeméremtest szintén ideális környezet a baktériumok számára.
Az elhúzódó és visszatérő esetekről a szülők megnyugtatásaképpen annyi még elmondható, hogy általában a pubertással megszűnnek.

Mi van, ha nem viszi orvoshoz a gyereket, milyen komolyabb következmény alakulhat ki?
- A folyás legtöbbször magától megszűnik, ha jobban odafigyelünk a higiéniára. Ha azonban napokon keresztül nem javul az állapot, akkor mindenképpen meg kell nézetni szakemberrel, mert a gyulladás súlyosabbá válhat, akármelyik kórokozóról van szó, és ez megnehezítheti, elnyújthatja a kezelést.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése