Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. március 5., hétfő

Drogok, hatások, árulkodó jelekSok szülő el sem tudja képzelni, hogy saját gyermekével is megtörténhet, hogy kapcsolatba kerül különféle kábítószerekkel, így amikor rábukkan az első "tárgyi bizonyítékokra", kétségbeesik.
A felvilágosító munka legtöbbször kimerül a drogok farmakológiai, fiziológiai hatásának, vagy sokkoló hatású testi következmények ismertetésében. Ennél azonban sokkal többet mond el a jelenségről a drogokhoz, a függőséghez vezető út. Az aggódó szülő általában roppant tájékozatlan, és nehezen veszi tudomásul, hogy a probléma gyökerei a családban is keresendők. Ha a gyermek nem sajátít el megfelelő problémamegoldó technikákat otthon, ha nem érzi át saját hatékonyságát, könnyen fordulhat a nem megfelelő kapaszkodók felé.
Persze nem lehet megjósolni, hogy valaki rabja lesz-e valamilyen szenvedélynek, ugyanakkor senki sem lesz egyik napról a másikra szenvedélybeteg. Az elrettentést szolgáló "felvilágosító" munkák sok esetben pontosan a kamasz gyermek kíváncsiságát keltik fel, aki aztán pszichés problémáinak oldódását látja a drogokban. Később viszont a mindennapi drog megszerzéséért folytatott harc és az elvonástól való félelem súlyosbítja meglevő szorongását, amit más módszerek nem lévén szintén droggal csillapít.
Az a vélemény, miszerint a cannabis a kemény drogok előszobája, eltereli a figyelmet arról, hogy a könnyű drogok önmagukban is elég veszélyesek lehetnek, pontosan a lelki függőség kialakulása révén. A cannabist dohánnyal keverve cigarettában szívják el, vagy süteménybe sütve megeszik. Marihuánafogyasztásra gyanakodhat az a szülő, aki kézzel sodort cigaretták csikkjeit, cigarettapapírt, pipát, vízipipát talál gyermekénél, vagy erőteljes növényi eredetű szagot érez.
Fecskendő, injekciós tű, megfeketedett alufólia heroinfogyasztásra utal. Ugyanígy a "belövéshez" használt szorító kötés, pl. öv, nyakkendő vagy spárga. A szer hatását ellazulás, álmosság és tág pupillák jelzik. A függőség nagyon hamar kialakulhat, elvonási tünetként izzadás, szorongás, izomgörcsök és láz léphetnek fel.
Az ecstasy fogyasztása ma már visszaszorulóban van, a jellegzetes hétvégi partidrogot különféle színű tabletta vagy kapszula formájában fogyasztják. Energiával teli állapotot, barátságosságot idéz elő. Bizonyítottan májkárosodást okoz, valamint szorongás, pánik és zavarodottság állhat be hatására. Árulkodó jelei az erőteljes folyadékfogyasztás, és a kitágult pupillák.
Az amfetaminok (speed) erős stimuláló szerek, fogyasztójuk kirobbanó energiát, élénkséget érez, de később az alváshiány és a táplálkozás elmaradása miatt súlyos kimerültség léphet fel. Árulkodó jelei szorongás, depresszió, paranoia, fecskendő és szúrásnyomok.
Az LSD kiszámíthatatlan hatású hallucinogén kábítószer, a vele való "rosszul sikerült utazások" szorongáshoz, depresszióhoz és paranoiához vezethetnek. Általában kis tabletták, vagy impregnált papírból kivágott, színes képpel díszített kis négyzetek, "bélyegek" formájában fogyasztják.
A kokain kristályos fehér por, orron át, vagy injekcióban, vénásan juttatják a szervezetbe. Fogyasztóján erőteljes élénkség, izgatottság és álmatlanság lesz úrrá. Hatása rövid ideig tart, ezért függőség könnyen kialakulhat. Erősen károsítja az orr nyálkahártyáit. A port tükörről szívószál vagy összetekert papírpénz segítségével szippantják fel.
Az utóbbi időkben egyre népszerűbbek az ún. dizájner drogok. Ezeket az igen változatos összetételű szintetikus pszichoaktív szereket főként az interneten árusítják, többnyire emberi fogyasztásra alkalmatlan anyag – fürdősó, növényvédőszer, stb. Legnagyobb veszélyüket a velük való tapasztalatok hiánya jelenti: összetételük, hatásuk és az általuk okozott tünetek nem vagy kevéssé ismert, ezért a fogyasztásuk során életveszélybe került fogyasztókon sokszor a szakemberek is nehezen tudnak segíteni.
Az egyik legnépszerűbb ilyen szer a Magyarországon 2011 januárjában betiltott mefedron (közismert nevén kati) volt, amely az amfetaminhoz hasonló tüneteket, boldogságérzetet vált ki, ugyanakkor hatása rövid ideig tart. Hatására jellemző a testhőmérsékletet növekedése, gyors szívverés, emelkedett pulzusszám, ugyanakkor később ingerlékenység, nyugtalanság, beszédkényszer jelentkezhet. A hasonló, jelenleg is népszerű szerek közé tartoznak a szintetikus kannabinoidok, illetve az utóbbiakkal kezelt növényi törmelékek, amelyek a marihuánához hasonló hatást váltanak ki, ám gyakran sokkal fokozottabb mértékben.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése