Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. március 30., péntek

Folyadékbevitel gyerekkorban: mennyit és mit igyon a gyerek?


Folyadékbevitel gyerekkorban: mennyit és mit igyon a gyerek?
A napi folyadékbevitel minden életkorban kardinális kérdés, ahogy a felnőtteknél, úgy a gyerekeknél is komoly problémát okoz, ha nem jut elegendő folyadék a szervezetükbe. De mennyi az elég? Mit és mennyit igyon a gyerek? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a
Folyadékbevitel kisgyermekkorban
A csecsemők és a gyermekek testének víztartalma jelentősen magasabb, így érzékenyebbek a kiszáradás szempontjából. Számukra a folyadékbevitel nemcsak az elveszített víz pótlása miatt fontos, hanem a növekedés vízigényének kielégítésére is.
hirdetés
Gyerekek figyelme ráadásul könnyen elterelődik a szomjúságról. A kiszáradás veszélyét tovább növeli az esetükben nagyon gyakran fellépő vírusos, illetve bakteriális fertőzésekhez, táplálékintoleranciához társuló hasmenés vagy hányás.
Fontos! Az enyhe-közepes kiszáradás még otthoni körülmények között, általában a megszokott étrend és szájon át történő folyadékpótlás (50 ml/testtömeg kg) mellett kezelhető. Az ennél súlyosabb mértékű kiszáradás azonban már kórházi ellátást igényel.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) által a 0–8 éves gyermekek számára megállapított vízbeviteli referenciaértékek :
 • Csecsemő, 0–6 hónapos: 680 ml/nap vagy 100–190 ml/kg/nap
 • Csecsemő, 6–12 hónapos: 800–1000 ml/nap
 • Gyermek, 1–2 éves: 1100–1200 ml/nap
 • Gyermek, 2–3 éves: 1300 ml/nap
 • Gyermek, 4–8 éves: 1600 ml/nap
A hat hónapnál fiatalabb, kizárólag anyatejjel táplált csecsemők folyadékigényét a szoptatás önmagában fedezi, így esetükben általában még nagy melegben sincs szükség arra, hogy vizet is kapjanak. A tápszerrel táplált, 6 hónapnál kisebb babák és a 6–12 hónapos csecsemők esetében szükséges lehet a tápszer, illetve az egyéb táplálék kiegészítése vízzel.
A víz és a tej/tápszer mellett a nagyobb gyermekek folyadékbevitelét színesíthetik a különféle egyéb italok, például valódi gyümölcs- és gyógynövényteák, tejalapú italok, hígított gyümölcs- és zöldséglevek. Figyeljünk arra, hogy az italokat csak kis mértékben édesítsük, ahol lehetséges, például ízletes gyümölcsteák esetében, az édesítőszert teljesen hagyjuk el.
Tippek, tanácsok
 • Kínáljuk folyadékkal a gyermekeket, mielőtt elengedjük őket játszani, és rendszeresen emlékeztessük őket az ivásra.
 • Tartsunk folyamatosan készenlétben olyan innivalót, amit a gyermek szívesen elfogad.
 • Minden ital, a víz mellett a tej és tejes italok, a zöldség- és gyümölcslevek és egyéb innivalók is hozzájárulnak a gyermek vízigényének kielégítéséhez.
 • Az italok mellett számos élelmiszer víztartalma is beleszámít a vízfelvételbe.
 • Nagy víztartalmúak többek között a zöldségfélék, gyümölcsök, a levesek, raguk, pudingok, jégkrémek, mártások.
Iskoláskorú gyermekek, serdülők folyadékigénye
Iskolás és serdülőkorú gyermekeknél a folyadékbevitelnek, a kisebb gyermekekhez hasonlóan, fedeznie kell nemcsak a fellépő veszteséget, de a fejlődő szervezet vízigényét is. A jó folyadékellátottság befolyásolja az agyműködést, ugyanis optimális hidratáltság esetén az agysejtek bőségesen hozzájutnak friss, oxigénben dús vérhez. Ugyanakkor a dehidratált állapot negatívan hat a szellemi teljesítményre. Tudományos kutatások eredményei szerint enyhe mértékű kiszáradás esetén romlanak a rövid távú memória, a figyelem és a matematikai képességek. Továbbá megfigyelték az éberség és a koncentráció csökkenését, valamint a nagyobb mértékű fáradtság jelentkezését is. Ennél kisebb mértékű folyadékhiány esetén (pl. ha néhány óráig nem iszunk) nem találtak hasonló összefüggést.
hirdetés
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) által a 9–18 éves gyermekek számára megállapított vízbeviteli értékek a következők.
 • fiú, 9–13 éves 2,1 liter/nap
 • lány, 9–13 éves 1,9 liter/nap
 • serdülő fiú, 14–18 éves: 2,5 liter/nap
 • serdülő lány, 14–18 éves: 2,0 liter/nap
A folyadékfogyasztás jelentős hányadát az ivóvíz alkossa, emellett kis mennyiségben zöldség- és gyümölcslevek, turmixok, teák, tej és tejes italok is fogyaszthatók.
Tippek, tanácsok
 • Gondoskodjunk már reggel, az iskolába indulás előtt a gyermekek megfelelő folyadékbeviteléről. Egy francia és egy olasz kutatás szerint a 9–11 éves gyermekek közel kétharmada már dehidratált állapotban kezdi reggel az iskolát.
 • Legyen mindig a gyerekek keze ügyében elérhető folyadék a nap során folyamatosan.
 • Készítsünk a táskába kis üveg ásványvizet, vagy töltsünk meg egy termoszt, palackot innivalóval.
 • Az étkezéseknek különös jelentősége van a folyadékfogyasztás szempontjából is, ugyanis az evés stimulálja a szomjúságérzetet, ezáltal plusz folyadék elfogyasztására ösztönöz.
 • Továbbá egy átlagos összetételű európai étrendben a napi vízfogyasztás jelentős része, 20-30 százaléka származik az ételekből, élelmiszerekből.
 • Tanítsuk meg a gyermeket arra, hogy önállóan is meg tudja állapítani, eleget ivott-e. A vizelet mennyisége és színe megfelelő iránymutatást nyújt ehhez.
Cukros üdítőitalok: adjunk vagy sem?
“A magas cukortartalmú üdítőitalok nagy energiaértékkel rendelkeznek, viszont annál kevesebb tápértékkel. Alkalmanként adhatunk szénsavas üdítőitalokat a gyereknek, de a mindennapokban inkább a tej, tea, természetes gyümölcslé és a víz fedezze a folyadékszükségletüket” – javasolta dr. Báthori Zsuzsanna, gyerekorvos.
(Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége)
 A cikket szponzorálta a Coca‑Cola Magyarország Szolgáltató Kft.
Kapcsolódó

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése