Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. március 29., csütörtök

Készíts üdítőt házilag, másképpen!

Készíts üdítőt házilag, másképpen!

Az ügyesebb háziasszonyok már elkészítették a saját málna, eper szörpjeiket, s a bodzának is itt van már a szezonja. Íme azonban néhány tipp a hagyományos házi üdítők frissítőbbé, változatosabbá tételéhez azoknak, akiknek nincs tehetségük, vagy idejük szörpöket készíteni.
Közismert, hogy nyáron a szervezet egészséges működéséhez sokkal több folyadék bevitelére van szükség. Ez gyakorlatilag napi 3-4 liter elfogyasztását jelenti.
A folyadék elvben bármi lehet, és a kívánatos mennyiségbe beleszámítanak a friss zöldségekkel, gyümölcsökkel, illetve a főtt ételekkel bevitt levek is.
A legjobb az ásványvíz, de nem túl változatos, így a legtöbben nem is bírnak elegendőt inni belőle.  Dobozos, vagy üveges üdítőitalokból pedig elég sokba kerül ekkora mennyiséget naponta megfinanszírozni.
A megoldást a házilag készíthető üdítőitalok jelentik, különösen a családoknak, ahol különösen kell figyelni a gyerekek folyadék szükségletének kielégítésére.
Az ügyesebb háziasszonyok már elkészítették a saját málna, eper szörpjeiket, s a bodzának is itt van már a szezonja.
Íme azonban néhány tipp a hagyományos házi üdítők frissítőbbé, változatosabbá tételéhez azoknak, akiknek nincs tehetségük, vagy idejük szörpöket készíteni.
1.)   Limonádé másképpen
Hozzávalók: 2 lime (zöld citrom) 1 liter víz, 1 csapott evőkanál cukor, egy csokor friss mentalevél.
Elkészítése: a lime-ot  jó alaposan megmossuk, félbe vágjuk, levét belefacsarjuk a vízbe, majd a kifacsart darabokat is tegyék a vízbe. Tegyük bele a cukrot, és a mentaleveleket és jól keverjük össze. Tegyük egy órára a hűtőbe, hogy jól összeérjen, s mindig hűtve fogyasszuk.
Tipp: készíthetjük naranccsal is, illetve a hagyományos limonádét is ízesítjük mentával.
2.)   Jeges tea másképpen
Hozzávalók: 1 liter víz, 1 teafilter, 1 csapott evőkanál cukor, 2 evőkanál citromlé, 2-3 szál (kb 10-12 cm-es) friss menta.
Elkészítés: A vizet felforraljuk és ráöntjük a teafilterre, hozzáadjuk a többi adalékot és jól összekeverjük. Mikor szobahőmérsékletre lehűlt, betesszük a hűtőbe, s mindig frissen fogyasztjuk.
Tipp: A tea lehet nem csupán egyszerű fekete tea, hanem Earl Gray, vagy Eperízű gyümölcstea, mely mentával különösen finom. Gyerekeknek szobahőmérsékleten is adhatjuk, akkor is kiváló üdítő hatású.
3.)   Tejes turmixok
Gyakorlatilag bármilyen friss gyümölcsből készíthető. 1 liternyi tejhez kb. 15-20 dkg gyümölcsöt érdemes használni. Ha üdítőnek készítjük, akkor sovány, vagy zsírmentes tejet használjunk. De gyerekeknek tízóraira, uzsonnára is készíthetjük, akkor azonban 2,8-as, vagy 3,5-ös tejet használjunk, hogy tartalmasabb legyen.
Elkészítése is roppant egyszerű: A gyümölcsöt egy megfelelő méretű kancsóban botturmixszal simára pépesítjük, majd felöntjük a tejjel, és jól összekeverjük. Ha lehet, ne tegyünk cukrot hozzá, csak a savanykásabb gyümölcsöknél (meggy, ribizli, egres, stb.)
4.)   Házi gyümölcslevek
Hasonlóan a tejes turmixokhoz, bármilyen gyümölcsből készíthetjük.  A pépesített gyümölcsöt azonban ásványvízzel eresztjük fel. A megfelelő ízhatás elérése érdekében azonban a gyümölcs víz arány legalább 50-50 százalék legyen. A gyümölcs fajtájától függően még ízesíteni is kell cukorral, mézzel, citromlével, esetleg citromfűvel, mentával, amiket ezonban jelen esetben bele is turmixolunk az italba. Kísérletezzenek bátran, ízlésüknek megfelelően. Nem mellékes szempont, hogy a csöppet sem olcsó gyümölcsöket gazdaságosabban tudjuk felhasználni, s növeljük vele a napi folyadék mennyiséget.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése