Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. március 18., vasárnap

Csomókban hullik a gyerek haja!


Csomókban hullik a gyerek haja!
[origo] | 2009. 11. 27., 11:41
Ez a cikk 8 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Előfordul, hogy ijedt szülők azzal keresnek fel a rendelőben, hogy gyermeküknek feltűnően hullik a haja. Néha a hajveszteség egészen szembeszökő, máskor viszont olyan területen jelentkezik, ahol csak hajvágás kapcsán veszi észre az édesanya vagy a fodrász. Ilyenkor szabályos, néhány centiméter átmérőjű, kör alakú területen kopasz a gyermek fejbőre - ami valóban riasztó látvány, és kialakulásának több oka is lehet.


Az első teendő a helyi ok kizárása. Ezek közül leggyakrabban gombás megbetegedés okoz hasonló tüneteket, de gyermekeknél gondolni kell a véletlen vagy szándékos hajtépésre, valamint a hajvágására is. Találkoztam olyan esettel, amikor a hétéves, szorongó kislány csak akkor vallotta be, hogy szándékosan vágta le a haját, amikor már vérvételre került volna a sor!

Gyulladt fog, mandulagyulladás, de alultápláltság is állhat a háttérben

Amennyiben a helyi okokat (bőrgyógyász kolléga segítségével) kizártuk, jöhet a részletes kivizsgálás. A betegség kóreredete nem pontosan ismert. Nagy valószínűséggel az immunrendszer zavara okozza: a szervezet ellenanyagokat termel a saját hajhagymák ellen, emiatt a hajszál a tövénél letörik. A feladat az úgynevezett fertőző góc megtalálása, amelyhez más szakterületen dolgozó kollégákat is be kell vonni.

Az elsők között fül-orr-gégészeti kivizsgálás szükséges, melynek során a krónikus mandulagyulladást, illetve az orrmelléküreg-gyulladást kell kizárni. A fogászati vizsgálat sem maradhat el: akár egy gyulladt fog, egy rosszul záró fogtömés, tályog is állhat a háttérben.

Gyakran valamilyen autoimmun betegséget jelez a hajhullás, ez leginkább kamaszkor környékén jellemző. A legnagyobb az esélye a pajzsmirigy működési rendellenességnek, amelynek kimutatása laboratóriumi vizsgálattal történik.

Előfordulhat, - főképp a rosszabb szociális helyzetben lévő vagy krónikusan beteg gyermekeknél -, hogy a panaszokat alultápláltság, vitamin- és ásványianyag-hiány (főképp cink és vas) okozza.

Súlyosabb esetben a szteroidok segítenek

A betegség lefolyása nehezen megjósolható. Az esetek 30-40 százalékában a haj féléven belül, kezelés nélkül növekedésnek indul, bár időnként visszaesés tapasztalható. Előfordulhat, hogy a foltos hajhullás az egész fejbőrre kiterjed, sőt, más testszőrzetek (szemöldök, szempilla) elvesztéséhez is vezethet. Szerencsére ilyen rosszindulatú esettel csak ritkán találkozunk.

Amennyiben a panasz egy évnél régebb óta áll fenn, és nagy területet érint, elkerülhetetlen a kezelés. Ilyenkor 4-6 héten át szteroidos oldat vagy krém használatát javaslom. Emellett kiegészítő kezelésként cink-kúra, szükség esetén vaspótlás ajánlott.

Összefoglalva tehát, mivel a foltos hajhullás gyakran valamilyen belszervi betegség tünete, célszerű felkeresni a gyermekorvost, aki megszervezi a kivizsgálást és szükség esetén mihamarabb megkezdi a kezelést.
Dr. Karoliny Anna

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése