Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. március 28., szerda

A kamilla tea 9 előnye Tea Gyógynövény

A kamilla tea 9 előnye

Tea Gyógynövény
2017. december 29.
kamilla tea
Úgy tűnik, hogy a kamilla az egyik legősibb és legsokoldalúbb gyógynövény, amelyről az emberiség tud. A szárított kamilla virágok számos, széles körben elterjedt egészségügyi hatása a magas antioxidáns tartalmának (terpenoid és flavonoid) köszönhető.
A kamilla (Matricaria chamomilla) - más néven orvosi székfű - az őszirózsafélék családjába tartozó gyógynövény.
A kamilla alapvető antioxidánsai a növény olajaiban találhatók, amelyek legnagyobb mértékben járulnak hozzá a természetes gyógyító hatásaihoz. Mint egy hatékony, alternatív gyógymód - melynek szinte nem ismert negatív mellékhatása - a kamillát közel 5000 éve használják standardizált tea, növényi kivonat és kozmetikai formákban a nyugalom, a vitalitás, a fiatalos megjelenés és a hosszú élettartam elősegítése érdekében.

A kamilla bizonyított előnyei

A kamilla növény az Asteraceae / Compositae családnak a tagja. A mai modern gyógyszerkészítménynek két típusú kamillavirágot használnak: a német kamilla (kamilla) és a római kamilla (chamaemelumnobile). Az emberi fogyasztásra értékesített kamilla tea és növényi kivonatok a Matricaria faj szárított virágaiból készülnek.
Egy csésze kamilla tea két kalóriát, két milligramm nátriumot tartalmaz és nincs benne koleszterin. A kamillát általában a következő egészségügyi problémák javítására használják:
  • a szorongás és a depresszió elleni küzdelem
  • természetes allergia vagy szénanátha ellen
  • gyulladásgátlás
  • izomgörcsök kezelése
  • PMS (premenstruációs szindróma) természetes gyógymódjaként és más menstruációs rendellenességek ellen
  • álmatlanság gyógyítása
  • bőrbetegségek
  • fekély
  • sebek kezelése
  • emésztőrendszeri rendellenességek ellen
  • természetes ízületi gyulladás és reumás fájdalomcsillapítóként
Hogyan tehet ennyit egyetlen gyógynövény? A kamilla előnyei közé tartozik, hogy tucatnyi módon használják a szervezet megnyugtatására, legyen az betegség vagy szülés következtében fellépő fájdalomcsillapítás, bőrirritáció elleni küzdelem vagy a szorongás csökkentése.
A kamilla kivonat felhasználási módjainak listája meglepően hosszú, ilyenek lehetnek a következő teljesen természetes felhasználási módok:
  • a kamilla párologtatása az otthonában, hogy segítsen az elalvásban
  • a kamilla olajat alkalmazza a bőrre, hogy megnyugtassa a csípéseket, viszketéseket és használja az ekcéma ellen
  • adja hozzá a fogkrémhez vagy szájvízhez, hogy csökkentse fogfájást és a gyulladásokat
  • fogyasszon kamilla teát, hogy segítse a máj tisztítását és az emésztést

A kamilla és a kamilla tea hatása

1. Az antioxidánsok magas forrása

A kamilla virágából kivont fő antioxidáns komponensek a terpenoid csoport tagjai, beleértve a kamazulént és acetilén származékokat. Mivel ezek a kényes vegyületek instabilak, azt gondolják, hogy alkoholos tinktúrában vagy "illóolaj" formában konzerválhatók leginkább. A virágok egyéb fontos összetevői közé tartoznak a fenolos vegyületek, elsősorban a flavonoidok, beleértve az apigenint, kvercetinet, patuletint és különböző glükozidokat.
Ezek a vegyületek csökkentik a gyulladást a szabad gyökök elleni harccal és a sejtmutáció megakadályozásával. A kamilla gyógyhatásai az antioxidánsokkal kezdődnek, amelyek jobb immunfunkcióval járnak, a hangulati ingadozások alacsonyabb számával, csökkent fájdalommal és duzzanattal, és egészségesebb bőrrel, hajjal, körmökkel, fogakkal és szemekkel.

2. Kamilla tea a szorongás és a depresszió ellen

A kamilla, akár tea, tinktúra vagy illóolaj formájában, az egyik legjobb gyógynövény a stressz elleni küzdelemben és a relaxáció elősegítéséhez. A kamilla gőz inhalálása illóolajok segítségével ajánlott a szorongás és az általános depresszió természetes gyógymódjaként, ami az egyik oka annak, hogy a kamillaolaj számos gyertya, aromaterápiás termék és kamilla gyógyfürdő népszerű összetevője.
A kivonat formájában a kamilla gyakran használt enyhe nyugtatóként az idegek nyugtatására és a szorongás csökkentésére, mivel gőzei közvetlenül az agy szaglással kapcsolatos részébe kerülnek, kikapcsolják a feszültséget és csökkentik a szervezet stresszválaszait. Ezért használják a kamillát a krónikus szorongás és stressz tüneteinek enyhítésére, beleértve a hisztériát, a rémálmokat, az álmatlanságot és a különböző emésztési problémákat.
A szagok ingerei közvetlenül az agyba kerülnek, és ott érzelmi reakciókat váltanak ki. A limbikus rendszer értékeli az érzékszervi ingereket, regisztrálja az örömöt, a fájdalmat, a veszélyt vagy a biztonságot. Ez irányítja érzelmi reakcióinkat, például a félelem, a harag és a vonzódás érzését. Az alapvető érzelmek és a hormonális egyensúly a legtöbb egyszerű illatra reagál. Az illatok közvetlen utat jelentenek a memóriához és az érzelmekhez. Az illatok - mint a kamilla - enyhítik a fájdalmat és általában befolyásolják a személyiséget és a viselkedést. A kutatások azt bizonyítják, hogy az illóoljok használata az egyik leggyorsabb módja a pszichológiai eredmények elérésének.

3. Javítja az emésztést

Erőteljes emésztő relaxánsnak tekinthető, a kamilla tea felhasználható különböző gyomor-bélrendszeri zavarok kezelésére, beleértve a gázképződést, a savas reflux tüneteket, az emésztési zavarokat, a hasmenést, az étvágytalanságot, az émelygést és a hányást. A kamilla kivonat segíthet a hasmenés és a kólika gyermekeknél történő csökkentésében, valamint a fájdalom és a szorongás enyhítésében is. A kamillaolaj olyan anódvegyületeket tartalmaz, amelyek görcsoldó hatással bírnak, csökkentik a székrekedést és az egyéb gyomorfájakat.
Ezek közül sok a kamilla természetes relaxáló hatásainak köszönhető. Mivel az agy és a bél közvetlen kapcsolatban állnak a vagus idegen keresztül, ezért a nyugodtabb mentális állapot segíthet például a áteresztő bélfal gyógyulásában és a krónikus bélproblémák állapotának javulásában. A kamilla tea természetes gyógymód az émelygés ellen is.

4. Erős gyulladáscsökkentő és fájdalomcsökkentő képességekkel rendelkezik

A kamillát néha növényi aszpirinnek is nevezik, mivel évszázadok óta népszerű otthoni gyógymód a fájdalom csökkentésére. A kamilla virágokat önmagában vagy más gyulladáscsökkentő ételekkel együtt használják a fájdalom, a duzzanat és a bőrpír csökkentésére. Hatékonyak az arcüreg gyulladás, a bőrirritáció, a fogfájás és a fertőzések csökkentésében. Ez az oka annak, hogy a kamilla kivonatot gyakran hozzáadják olyan szépségápolási termékekhez, mint az arc- vagy testápolók, a fogkrémek és a fürdőszappanok.
A kamillavirág természetesen csökkenti az ízületi gyulladással, sérülésekkel, hátfájással, fevérekkel és terhességgel kapcsolatos fájdalmat. Tény, hogy a fájdalomcsökkentő tulajdonságokat még arra is használják, hogy megnyugtassa a testet és az elmét a szülés után. A világ egyes részein - például Mexikóban - kamilla teát adnak a nőknek a szülés után, hogy lazítsák a hasizmokat, és segítsenek a pihenésben.

5. Segíthet a rák elleni küzdelemben

Nemrégiben számos tanulmány ásta bele magát a kamilla daganatellenes hatásába. A bizonyítékok azt mutatják, hogy a kamilla megakadályozza a rákos tumor növekedését és természetes rákkezelést eredményez. Úgy gondolják, hogy a rákos sejtek gátlása a kamilla apigenin nevű antioxidánsoknak tulajdonítható, amely egy bioaktív összetevő és úgy tűnik segít a bőr-, a prosztata-, a mell- és a petefészekrák elleni küzdelemben.
Egy amerikai biológiai folyóirat közelmúltban készült tanulmányában kimutatták, hogy a kamilla kivonat minimális növekedés gátló hatást gyakorolt a normál, egészséges sejtekre, de jelentősen csökkentette a rákos sejteket, különösen az androgén-refrakter sejteket, amelyek gyakran vezetnek a prosztatarákhoz.

6. Enyhíti az orrdugulást

Mivel a kamilla egyaránt csökkenti fertőzések terjedését és csökkenti az orrdugulást, sok orrspray hozzáadott alapanyaga. A kamilla tea is jó választás, ha beteg és ki akarja heverni a megfázást vagy influenzát. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a kamilla kivonattal történő gőz belégzése hasznos a meghülés tüneteinél. Vannak, akik még gargalizálnak is a kamilla tea vagy a kivonat segítségével, hogy enyhítsék a nyálkahártya, valamint a száj és a torok gyulladását.

7. Javítja a bőr egészségét

Száraz, irritált, idős vagy piroskás bőrtől szenved? Próbálja meg kamilla olajjal kenegetni. A kamilla elősegíti a sima, egészséges bőrt és enyhíti az irritációt a gyulladásgátló és antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően. A kamilla flavonoidjai és illóolajai a bőr mélyebb rétegeibe kerülnek, megőrizve annak fiatalos megjelenését, színét és immunvédelmét. A hagyományos gyógymódot évszázadok óta használják sebek, fekélyek, ekcéma, köszvény, bőrirritációk, zúzódások, égési sérülések és sebfertőzések kezelésére.
Ma már tudjuk, hogy a kamilla előnyei és felhasználásai még tovább mennek, használható az öregedés jeleinek - mint a sötét foltok és a finom ráncok - kezelésére, a természetes korpásodás csökkentése, a bárányhimlő kezelése és a hegek enyhítése érdekében. Ezenkívül nagyszerű természetes szer a babáknak a pelenka által okozott kiütésesek kezelésére, továbbá felhasználható a fertőzések és a csípések elleni küzdelemben.

8. Kamilla kivonat az íny és a fogak egészségéért

A bőr és a légzőrendszeren kívül a kamilla előnyei magukban foglalják a szájüreg, a fogak és az íny különböző bakteriális fertőzések elleni küzdelmet. A kamilla előnyei segítenek csökkenteni a rákos megbetegedések, a sebek és a fogfájások okozta fájdalmat, valamint harcolnak a szájban élő káros baktériumok ellen.

9. Javíthatja a szív egészségét

Nemrégiben összefüggésbe hozták a kamillát a szív-és érrendszeri betegségek elleni védelemmel. A magas flavonoid tartalma miatt az ételekben fogyasztott kamilla csökkenti szívinfarktus által okozott halálozási esélyt az idősebb férfiaknál. Egy, a The Lancet folyóiratban megjelent tanulmány szerint 805 férfi (65-84 éves korú) vizsgálatával megállpították, hogy az élelmiszerekből és gyógynövényekből származó magasabb flavonoid bevitel fordított arányban, szignifikánsan társult a szívkoszorúér-betegség halálozási rátájához.

A kamilla története

A kamilla növény Nyugat-Európában és Észak-Afrikában őshonos, de manapság az egész világon, a különböző mérsékelt régiókban nő. A kamilla jelenlegi exportőrei ma Belgium, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Lengyelország és Németország. A német kamilla a legelterjedtebb gyógyászati ​​felhasználásra és biológiailag különbözik a római és az angol típusú kamillától. Az előnyök hasonlóak, de a különböző típusok kissé eltérő ízűek.
A leletek azt mutatják, hogy a kamilla előnyeit legalább 2000 évé ismerik, mind gyógyászati, mind pedig kozmetikai célokra. A németek kamillát használtak az emésztési problémák megoldására - legalább az első század óta - és a feljegyzések azt mutatják, hogy az egyiptomiak is imádták a gyógynövényt és még dedikált fesztiválokat is rendeztek annak gyógyító tulajdonságaiknak. Az egyiptomi nemesek tudták, hogy ha összetörik a kamilla virágokat, és a bőrön alkalmazzák, akkor az segít megőrizni annak fiatalos ragyogását és lassítani a természetesen öregedés jeleit.
A kamillát nagy mennyiségben először a 16. század körül termesztették. Egyes források azt gondolják, hogy előszö a rómaiak termesztették nagymértékben a kamillát, míg mások szerint nagy brittania volt az első nagy termesztő. A rómaiak kamillát használtak italok és füstölők ízesítésére, valamint a betegségek leküzdésére és a hosszú élettartam elősegítésére. Egész Európában gyógyulási tulajdonságai miatt terjedt el, és végül a brittek vitték a növényt Észak-Amerikába.

Hogyan vásároljunk és használjunk a kamillát?

Ma a kamilla széles körben elérhető és felhasználható különböző formákban, általában tea, illóolaj, por vagy tinktúra formájában vásárolható meg. A megvásárolni kívánt típus attól függ, hogyan kívánja használni. A kamillavirágok porrá őrölt formáját általában a hagyományos szakemberek ajánlják, mivel ezek a kamilla antioxidánsok legerősebb formáit biztosítják. Ha kamilla port keres, akkor ügyeljen rá, hogy tiszta kamilla virág leveleit tartalmazza (ahol az értékes olajok vannak) és nincs tele töltőanyagokkal, mint a növény száraival vagy gyökereivel.
A világ legtöbb részén a kamilla tea a legnépszerűbb módja annak, hogy élvezze a növény nyugtató hatását. Megtalálhatja a kamilla teát szinte minden élelmiszerboltban, de itt is keresse az ökológiai, tiszta kamilla tea leveleket, hogy a legtöbbet hozza ki a teából. Mivel a kamilla olajjai alacsonyabb mértékben oldódnak vízben, a tea nem lesz olyan hatásos, mint a kamilla illóolaj, porkészítmények vagy tinktúrák, de még mindig segíthet, hogy megnyugtassa a gyomrot egy hosszú nap után.
Ha kamillát szeretne használni a bőrén, kamilla fürdőt venne vagy más már meglévő termékekkel együtt használná, keressen olyan kamilla kivonatokat, amelyek körülbelül 50 százalékos alkoholt, és az apigeninnek 1,2 százalékos standardizált kivonatát tartalmazzák.
Kamilla illóolaj is vásárolható az egészségügyi élelmiszerboltokban és az interneten. Ez egy kiváló megoldás a bőr problémáinak megoldására és a fájdalomcsökkentésre, valamint a kamilla aromaterápiás kezelésként való használatára, ami megtöri a feszültséget és segít ellauzni. A kamilla inhalálás egy koncentráltabb módja az aromaterápiának, ahol forró vízbe illóolajat vagy kamillavirágot tesznek és annak gőzét valamilyen ruhán át lélegzik be. Ez a megoldás remek a nátha, az arcüreg gyulladás és orrdugulás esetén.
kamillavirágKamilla porszárított kamillakamilla tinktúra

A kamilla tea mellékhatásai

Ha kamilla illóolajjalat használ, ne feledje, hogy helyileg kell alkalmazni a bőrön, és nem lenyelni. Próbálja ki egy kis helyen a bőrön mielött nagyobb területen alkalmazza, hogy ne okozzon nagyobb negatív reakciókat.
A kamillaolajat nem szabad olyan embernek használni, aki szezonális allergiával (pl. parlagfű allergia) rendelkeznek, mert ez allergiás reakciókat válthat ki. Ha szénanátha, gyakori csalánkiütés vagy dermatitis miatt szenved, szintén ne alkalmazza a kamilla termékeket, vagy legalább beszéljen orvosával, mielőtt használni kezdené.
Egy másik dolog amit meg kell jegyezni, hogy a kamilláról úgy gondolják enyhe méhi stimuláns, ezért ha terhes, beszéljen egy szakemberrel, mielőtt a kamilla kivonatokat fogyasztja.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése