Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. március 29., csütörtök

Tíz ok, miért ne igyunk cukros üdítőt

Tíz ok, miért ne igyunk cukros üdítőt

Ez a cikk 2 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Károsabb, mint hinnénk, állítja egyre több szakember. Folytatjuk a cukros üdítők és energiaitalok démonizálását, íme, a tíz legfontosabb érv ellenük.
Tikkasztó hőségben nehéz a hideg, cukros, szénsavas üdítők ellenlábasának lenni. A The Telegraph étkezési tanácsadója nemrég mégis elkészítette az ellentábor ábécéjét. Aki ezek után is jóízűen issza meg a napi adagját, annak  irigyeljük vakmerő bátorságát. 

1. Növeli a rák kialakulásának esélyét

Több kutatás is bizonyítja, van összefüggés bizonyos ráktípusok és a rendszeres cukrosüdítő-fogyasztás között:
Már heti két alkalom is növeli a hasnyálmirigy által termelt inzulin szintjét, megduplázva ezzel a hasnyálmirigyrák kialakulásának esélyét.  Napi egy üveg pedig negyven százalékkal viszi közelebb a férfiakat a prosztatarákhoz. Ugyanez igaz a mellrákra is.
A démonizálás tárgyaiForrás: Flickr - Mike Mozart

2. Szívbetegséget okozhat

Hasonló a helyzet a szívbetegségekkel, amelyek egyértelmű összefüggésben állnak a kalóriabevitellel. Az már csak hab a tortán, hogy ebbe a kategóriába tartoznak az energiaitalok is, melyek koffeintartalma már régóta forró téma Európában. 
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat véleménye is ezt tükrözi: „Laboratóriumi vizsgálatok igazolták, hogy a forgalomban lévő energiaitalok döntő hányada magas koffeintartalmú, egyes termékek egy adagjában akár négy-öt csésze kávénak megfelelő koffein is lehet. A hazai lakosság átlagos napi koffeinbevitele a szokásos forrásokból (kávé, tea stb.) 120 milligramm körüli érték, míg a rendszeresen energiaitalt fogyasztók esetében ez a több száz milligrammot is elérheti.”

3. Borítékolható cukorbetegség

Korábban már megírtuk, hogy nem gondolnánk, mennyi cukrot viszünk be szervezetünkbe úgy, hogy tulajdonképpen nem is tudunk róla. A tesztünk eredményeit itt olvashatják.
A Kaliforniai Egyetemnek olyan kutatása is létezik, amely a diagnosztizált cukorbetegségek növekedésének okát a cukros üdítőkben látja: a munkát 1990 és 2000 között végezték, és megállapították, hogy a magas cukortartalmú üdítők a vizsgált embercsoportban kiugróan sok,130 ezer kettes típusú diabétesz kialakulásában játszottak fontos szerepet.
Hanem mi más, mint a cukros üdítők?! Tudósok szerint naponta mindössze két flakon már hosszú távú májkárosodást okozhat az arra hajlamos egyéneknél.

5. Depressziós gyerekek

Waterloo-i Egyetem és a Dalhousie Egyetem szakértői által végzett 2012-es kanadai felmérésbe 8210 diákot, jellemzően kis- és nagykamaszokat vontak be. Kiderült, hogy a több cukros energiaitalt fogyasztók hajlamosabbak a depresszióra és a kábítószer-fogyasztásra.
Nem csak az egészségünket, a hangulatunkat is befolyásoljaForrás: Picture-Alliance/AFP/Thomas Eisenhuth

6. A koraszülés veszélye is fennáll

Dániában 60 ezer nő hozzájárulásával meglepő eredményre jutottak a szakértők: azok a nők, akik terhességük alatt sem hagyták el a cukros üdítőket, sokkal nagyobb valószínűséggel voltak kitéve a koraszülés veszélyeinek. Ennek oka, hogy az édesítőszerekben található kémiai anyagok elváltozásokat okoztak a méhen. 

7. Az agy sincs biztonságban

Ez jutna eszünkbe utoljára, pedig a kriminalizált italok az agyunkat sem hagyják érintetlenül: megváltoztatják ugyanis a fehérjeszintjét, ezáltal hiperaktivitást idézhetnek elő.  Mindezt nemcsak a gyerekeknél, hanem felnőtteknél is. A mumus itt a mesterséges, úgynevezett azoszínezékekben rejlik: a Southamptoni Egyetem 2004 és 2007 között végzett kontrollcsoportos, gyermekeken végzett vizsgálata szerint az azoszínezékek és a nátrium-benzoát tartósítószer együttes fogyasztása több esetben koncentrációzavarhoz és hiperaktivitáshoz vezetett.
A terhes nőknek különösen oda kell figyelniük, mit isznakForrás: Thinkstock

8. Korai öregedés, idő előtti pubertáskor

Ezzel már tudományos fantasztikus vizekre evezünk: de a cukros üdítőknek hála hamarabb öregszünk, és a pubertás is idő előtt kopogtathat.
Az idő előtti öregedés annak köszönhető, hogy az üdítőkben és a feldolgozott élelmiszerekben található foszfátok felgyorsítják az öregedési folyamatokat. Ez nemcsak azt jelenti, hogy ráncok jelennek meg az arcunkon, hanem olyan betegségeknek vagyunk kitéve, amelyek eddig csak az időskorra voltak jellemzőek: például a krónikus veseelégtelenség vagy az érelmeszesedés. 
A Harvardon egy erre rímelő kutatással álltak elő: 5583 kilenc és tizennégy év közötti lányt vizsgáltak meg. Kimutatták, hogy azoknak a lányoknak, akik naponta legalább másfél üveg üdítőt ittak, hamarabb jött meg az első menzeszük, mint a cukros italokat mellőző társaiknak.  Ezeknél a lányoknál a rák kialakulása is sokkal valószínűbb.
Régóta élünk a bűvöletében: egy reklám 1883-bólForrás: Wikipedia

9. Elhízást okoznak

Annyit írtunk már a magas cukortartalomról, hogy ezen már igazán nincs mit magyarázni. Érdemes azonban kiemelni, hogy aki cukormentes kólával nyugtatja a lelkiismeretét, annak sincs igazi oka a nyugalomra, ugyanis a mesterséges édesítőket tartalmazó italok is okozhatnak elhízást, tudtuk meg egy nemrégi publikációból.

10. Növekszik az Alzheimer-kór esélye 

Ezt egyelőre egy egeres kísérlettel bizonyították be az Egyesült Államokban, de az eredmények meglepően reprezentatívak lettek. Azoknak a rágcsálóknak, amelyek naponta öt üdítőnek megfelelő cukormennyiséget kaptak, romlott a memóriájuk, és az agyukban megjelentek a lerakódások, amelyek közvetlen kapcsolatban állnak az Alzheimer-kórral. Ugyanez nem volt igaz azokra az egerekre, amelyek jóval kisebb mennyiségű cukorhoz jutottak.

A felnőttek egyre tudatosabbak, a gyerekekre vigyázni kell

A hazai szakmát Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa képviseli, aki kiemelte a legfontosabb veszélyforrásokat, amik nagyjából megegyeznek a fenti listával: "A cukros üdítőitalok fogyasztását kapcsolatba hozzák az elhízással, a metabolikus szindróma, a cukorbetegség, a fogszuvasodás kialakulásával, ahogy a magas vérnyomás, szív- és érrendszeri problémák, stroke megjelenésével is. Egyes kutatások a hasnyálmirigy- és vastagbéldaganatok kialakulásával is. 
Annyi biztos, hogy a cukros üdítőitalok magas energiatartalmúak, sok felesleges kalóriával terhelik meg a szervezetünket:  a rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztás hozzájárulhat az elhízáshoz. Fél liter cukros üdítőital megközelítőleg 200 kcal-t és 10 teáskanálnyi cukor bevitelét jelenti a szervezetünk számra. A WHO ajánlása alapján a hozzáadott cukorbevitel a napi energiafelvétel 5 százalékát ne haladja meg, ez körülbelül 6 teáskanálnyi cukornak felel meg." 
Az elhízás is fenyeget, ha sok cukros italt fogyasztunkForrás: Thinkstock
Azt is megtudtuk, hogy mindez mennyire érinti a magyar lakosságot: "Az Otáp (Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet) 2009 és 2014-es felméréséből kiderült, hogy a magyar lakosság körülbelül kétharmada elhízott, az életkorral pedig nő a túlsúlyosak és az elhízottak aránya. 
A budapesti és kecskeméti 4–10 éves gyermekek körében végzett reprezentatív vizsgálat alapján pedig a gyermekek 21 százaléka túlsúlyos, így mindenképp figyelni kell gyermekkorban a megfelelő táplálkozásra és a rendszeres mozgásra, hogy elkerülhető legyen a felnőttkori elhízás.
Hazánkban a hozzáadott cukor fogyasztása csökkenő tendenciát mutat, az Otáp 2009 eredménye alapján felnőttek körében 7,6 százalékra csökkent az innen származó energiabevitel, míg gyermekek körében továbbra is 10 százalék. Ezért kiemelt jelentőségű a gyermekek egészséges életmódra nevelése." 
A helyes nevelés, odafigyelés nagyon fontosForrás: Thinkstock

Hogyan?

Kérdésünkre, miszerint hogyan lehetne lebeszélni a lakosságot a cukros italok fogyasztásáról, a következő választ kaptuk a dietetikustól: "Egyre több vizsgálat, publikáció jelenik meg a cukrozott üdítők káros hatásairól, ezért már a köztudatba is kezd beépülni. Mivel a hozzáadott cukrot tartalmazó italok fogyasztása elsősorban fiatalok körében népszerű, kiemelt fontosságú, hogy a szülők megfelelő példát mutassanak a gyermekeik felé, és az iskolai büfék egészséges élelmiszereket kínáljanak.  Célszerű a gyerekeknek cukros üdítőitalok helyett vizet, ásványvizet, teát, 100 százalékos gyümölcs- és zöldségleveket adni, hogy megszokják a természetes ízeket, és ne a túlédesített levek fogyasztása váljon a mindennapjaik részévé."
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése