Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. március 13., kedd

fogszuvasodás gyermekkorban




A gyermekkori fogszuvasodástól sokan tartanak, saját keserű tapasztalataik alapján szeretnék megkímélni gyermeküket az ezzel járó kellemetlenségektől. Ám ha mégis kialakul készen áll a válasz: örökletes a családban a gyenge fogszerkezet. Valóban az öröklődés vagy a szájba kerülő cukrok felelősek a rossz fogakért?
A gyenge fogzománc, a szuvasodásra való hajlam valóban örökölhető, de a megfelelő körülmények nélkül lényegesen kisebb az esélye a valódi fogromlás kialakulásának. Valójában a fogszuvasodás létrejöttének számos tényezőjét ismerjük, az étrend szénhidrát tartalma, a szájüregben található baktériumok, illetve, hogy a fogak mennyi ideig érintkeznek a baktériumok által termelt savval, tehát összefügg a fogmosás gyakoriságával. A fogak szerkezete szintén fontos tényező: a fogakon lévő mélyedések és barázdák helyet biztosítanak a baktériummal teli lepedék számára, hajlamosabbá téve a fogakat a szuvasodásra. A nehezen hozzáférhető részeken elhelyezkedő fogak szintén ideális lerakódási helyei a fogszuvasodást okozó lepedék számára. A baktériumokat tartalmazó plakkok képződése már az étkezés után kb. 20 perccel megkezdődik, így az étkezés utáni fogmosásnak jelentős szerepe van!

Mi a helyzet ha kialakult a probléma? Ha észleljük, hogy a tejfogak kezdenek elszíneződni mielőbb forduljunk orvoshoz. A szuvasodás bakteriális fertőzés eredménye, melyet a szülők, elsősorban az anya ad át gyermekének a kóstolgatások során szájba vett kanállal, a leejtett cumi ilyen módon való „tisztításával”, szájra adott puszival. Szájunkban akkor is vannak baktériumok ha rendszeresen járunk fogászatra és nincs szuvas fogunk, bár így valóban nagyság rendekkel kisebb a baktériumok száma.
Az egészséges fogaknak nem csak esztétikai szerepe van. Nagyon fontosak a megfelelő rágási technika kialakulásának, a gyomor és béltraktus fejlődése szempontjából is, így a elősegítik a nyelv használatát, a száj és a száj körüli izmok fejlődését, közvetett hatást gyakorolva a beszédfejlődésre. A rossz fogak csökkenthetik az étvágyat, a rágást nehezítve terhelik az emésztőrendszert.
A tejfogak előkészítik a maradandó fogak helyét, ám ha a fogakat szuvasodás miatt eltávolítanák, akkor a fogváltásnál nem lenne megfelelő hely a maradandó fogak számára, ami hosszas fogszabályozást tenne szükségessé, ezért amíg csak lehet mentik a fogorvosok a fogakat és próbálják a baktériumokat távol tartani a fogcsírától, hogy lehetőleg ne fertőződjenek még a fogváltás előtt.
Hogyan kerülhetjük el szuvasodást? Ne csak etetéssel próbáljuk vigasztalni gyermekünket! Próbáljuk ringatással, énekléssel vagy más módon megnyugtatni. A gyümölcslé, tea folyamatos készenléte is kerülendő, nagyobbak esetében a gumicukor és fogba beleragadó cukorka félék egyenesen tiltólistásak. A fogmosást egészen kis korban kezdjük meg és félévente vegyünk részt fogászati kontrollon.
1-



2-



3-




4-


5-




#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése