Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. március 27., kedd

Vajon allergiás a gyermekem, vagy náthás?

Vajon allergiás a gyermekem, vagy náthás?


A tünetek szinte azonosak: bedugult orr, tüsszögés, orrfolyás. Egy szülőnek nehéz eldönteni megfázott-e a pici, vagy talán allergiás...?!
Allergiás vagy náthás?
Jellemzően a kisgyerekeknél a náthás időszak inkább ősztől tavaszig, míg a szénanátha nyáron mutatkozik. Abban az esetben, ha azt észleljük, hogy nyáron van elhúzódó náthája a picinek, akkor keressünk fel szakorvost, ugyanis valószínű allergiája van.

Allergia kontra nátha

"Kifejezett orrduzzanattal kezdődő, majd váladékozással járó, de két hét alatt lecsendesedő tüneteket a nátha okoz. A szénanátha nem gyógyul meg egy hónapig sem. A gyakori hurutos, náthás tünetek 85%-át vírusok okozzák. Ezekre nem hat az antibiotikum. Ezért lázas betegség esetén nem feltétlenül kell antibiotikumot kapnia a gyermeknek, a láz enyhítése, sok folyadék, vitamin adása szükséges. Az immunrendszer felkészül a betegségek kivédésére és ez az allergia kialakulása ellen hat.
Az allergiás nátha tünetei: tüsszögés,vízszerű orrfolyás, orrdugulás. Társulhat szem viszketéssel, könnyezéssel. Az allergia egyik legfőbb tünete, hogy általában mindig ugyanazt a szervet érinti. Ezért ha valakinek orrdugulása van, vagy folyik az orra, illetve viszket a szeme, garatja, füle, akkor az illetőnek szénanáthája lehet"- tudjuk meg a szakértőtől, Dr. Nagy Beáta gyermekorvostól.
Észlelhetjük, hogy egész évben is akár jelen lehetnek ezek a panaszok, akkor valószínűleg a közvetlen környezetünkben, lakásunkban kell keresnünk az okot, ami az allergiát kiváltja. Az allergia nem fertőző betegség, de előfordulhat, hogy a családban szülőnek is gyereknek is ugyanaz az allergiája van, mivel az arra való hajlam örökölhető.
"Az allergiát az immunrendszer túlműködése okozza, egyes esetekben a szervezet, az egyébként ártalmatlan környezeti faktorokra (pollen, penész) heves reakcióval válaszol. Ilyenkor a szervezet hisztamin felszabadításával próbál meg védekezni, ennek következménye pedig a nyálkahártyák megduzzadása, orrfolyás, köhögés, tüsszögés."

Leggyakoribb allergiák gyermekkorban

A tapasztalat azt mutatja, hogy manapság már egyre gyakoribb a gyermekeknél is előforduló allergia megjelenése.
"Csecsemőkorban főleg az ételallergia okoz problémát, elsősorban a tejallergia, ami bőr- emésztési- és légúti tünetekben nyilvánulhat meg. Ha ismert a család allergiára való hajlama, fontos a gyermeket sokáig szoptatni, és ha szükséges, tehéntej helyett hypoallergén, vagy teljesen tejmentes tápszerrel táplálni. A légúti allergiák 2-3 éves korban jelennek meg, leggyakoribb a háziporatka, az állati szőr, a toll és a penészgomba allergia. Ilyenkor köhögés, fulladás jelentkezik, főleg az éjszakai és hajnali órákban. 6-7 éves korban jellemző a szénanátha, a kötőhártya gyulladás, amelyekért a pollenek tehetők felelőssé."

Az allergia kezelése

"Gyógyszeres kezelés: antihisztamin tartalmú gyógyszerek illetve a helyi allergiás tünetekre orrspray, szemcsepp is alkalmazható. Az antihisztaminok néha álmosságot okozhatnak.
Fontos a megelőzés, hiszen ha meg tudunk előzni egy allergiás reakciót, nem kell gyógyszert használnunk. Bizonyos allergéneket ki lehet küszöbölni az életünkből. Ilyenek például az állati szőrök, melyek ha súlyos allergiát okoznak, el lehet az állatokat távolítani a gyerek mellől, illetve ételallergia esetén az allergént tartalmazó étel kihagyása az étrendből. Mivel a házipor az egyik leggyakoribb allergén, a lakást pormentessé kell tenni, amennyire csak lehetséges.
Kerülni kell a háziállatokat és a padlót naponta fel kell mosni. Hordjunk maszkot söpréskor és az ágynemű cseréjekor. A pollenek által kiváltott szénanátha ellen nehéz védekezni. Kerülni kell a pollennel való érintkezést, zárva kell tartani az ablakokat."
Dr. Nagy Beáta javaslata az, hogy a pollenallergiás gyermek ne töltsön hosszabb időt a szabadban a virágzás idején. A szabadban való sportolás, futás ugyanis fokozhatja a tüneteket.
"A lakásban a szellőztetés, pollenszűrőn keresztül ajánlott. Utazáskor a kocsiban használjanak pollenszűrőt, zárt ablakkal közlekedjenek. Szabadban való tartózkodás után érdemes hajat mosni. A hajba került virág - porszemeket a gyermek éjszaka belélegezheti, s ezek tüneteket válthatnak ki. A nyaralást olyan helyre tervezzék, ahol nem találhatók az adott pollenek: tengerpart, hegyvidék. A pollenallergiások kezdjék el időben szedni gyógyszereiket, hogy súlyosabb tünetek ne alakuljanak ki és ne jelentkezzenek a késői gyulladásos elváltozások.
Ismerni kell a keresztallergiákat is, pl. parlagfű allergiásoknál keresztallergiát okozhat a görögdinnye, így nem tanácsos fogyasztása, mert ugyanolyan allergiás tüneteket tud okozni, mint a parlagfű."
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése