Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. március 19., hétfő

Székrekedés csecsemő- és gyermekkorban


Székrekedés csecsemő- és gyermekkorban
Az anyatejes babáknál nem ritka és teljesen normális jelenség a heti egy széklet.
Ennek oka, hogy az anyatejet szinte teljesen feldolgozza a baba szervezete. A tápszerre való váltás, pótlás is okozhat székrekedést, adjunk inkább többször kevesebbet a babának, mivel a kisebb adagok kevésbé megterhelők emésztőrendszere számára. Ha a baba tápszeres, akkor napi egy székletnek mindenképpen kell lenni. Ha a csecsemő nem ürít naponta székletet, vagy székelés közbe nagyon erőlködik és mégsem sikerül neki, akkor érdemes kicsi kamillatea itatásával lazítani a székletet. A has rendszeres masszírozása és a tornáztatás lehet még jótékony hatású, mivel a mozgás a bélműködést is stimulálja. A hasat körkörös mozdulatokkal, a baba jobb oldaláról felfelé, majd balra lefelé simítsuk végig, majd fentről lefele simogassuk. Erőteljesen nyomkodni tilos! A széklet ürítését a lábak hashoz közelítésével, majd nyújtásával, illetve felhúzott állapotban való körzésével is segíthetjük.
Gyermekkorban székrekedésről akkor beszélünk, ha két székletürítés között több mint három nap telik el, a széklet kemény, kiürítése fájdalommal jár.
Székrekedésnél elsősorban nagyon fontos kizárni minden olyan szervi problémát, amik esetleg a gyermek székrekedését okozhatják. Ezért nagyon fontos eldöntheti, hogy alkati problémáról van szó, vagy más ok húzódik a háttérben. Organikus ok feltételezhető, ha a székrekedés születéstől jelentkezik, a gyermek nem fejlődik jól, a növekedés elmarad. A terápia ilyen esetekben az alapbetegség kezeléséből áll.
A székrekedés döntő többségében azonban szervi, organikus ok nem mutatható ki.
Ilyenkor funkcionális vagy habitualis székrekedésről beszélünk.
A funkcionális székrekedés kialakulása nehezebben magyarázható. Szerepet játszik a kiváltásában a rostszegény diéta, a kevés mozgás, a nem megfelelő szobatisztaságra szoktatás, valamint igen sokszor pszichés tényezők.
A megfelelő táplálkozás elengedhetetlen a funkcionális székrekedés kezelése esetén. A szorulás megelőzősére léteznek természetes módszerek. Itassunk gyermekünkkel napi egy-másfél liter folyadékot: teát, frissen facsart gyümölcs-, zöldséglevet vagy tiszta vizet. Célszerű a kakaóból készült termékek (csokoládé!) fogyasztását teljesen elhagyni. Édességként befőtt, kompót, aszalt szilva adása javasolt.
Székletrendezés esetén
az életmódbeli változtatásokon túl a gyermek kaphat naponta 1 gyerekkanál laktulóz szirupot éhgyomorra. Ezt az adagot fokozatosan kanalanként 2-3 naponta emeljék 3×1 gyermekkanálig, míg a széklet normális állagú nem lesz. Ettől kezdve ezt az adagot adják, tartósan, míg a normál székletürítési ritmus vissza nem áll, ezt követően elhagyható a szirup. A szirup nem gyógyszer, hozzászokástól nem kell tartani, a túlméretezett adag azonban hasmenést okozhat. Orvosi javaslatra 1 hónapos kortól adható.
Előfordulhat, hogy keményebb széklet ürítésekor a végbélnyílás bereped, ilyenkor minden székelés után zuhanyozás javasolt, ami után a végbélnyílást hámosító krémmel kezeljék. Tudnivaló, hogy a berepedés csak a széklet rendeződése után gyógyul meg, ezért az erre vonatkozó javaslatok betartása nagyon fontos.
Amennyiben gyermekünk elhúzódó, krónikus panaszokkal küzd, ha rendszeresen több mint három napig nincs széklete, lehetőség van sebészeti szakrendelésen vizsgálatra jelentkezni Madarász utcai telephelyünkön, melyre időpontkérés szükséges a 0614503754-es telefonszámon, időpont egyeztetés minden hétköznap 8-14 óra között lehetséges.
A beteg kivizsgálást a manometriával kezdik, mely a beteget nem terhelő vizsgálati módszer.
A nyomásvizsgálat során számítógép segítségével megmérik, hogy mennyire működik a végbél záróizma, ez ad választ arra, van-e szükség sebészeti beavatkozásra. Erre csak ritkán kerül sor, a betegek nagy részénél funkcionális zavarnak bizonyulnak a panaszok. Elhanyagolni azonban ezeket sem szabad, mert következményes vastagbél-tágulat alakulhat ki, ami a későbbiekben műtéti kezelést is igényelhet.
Ha az otthon alkalmazott kezelés ellenére a gyermek székletet nem ürít, vagy a szülő egyéb aggasztó tünetet észlel, mindenképpen gyermekgyógyászati, majd esetlegesen gyermeksebészeti vizsgálat is szükséges. Hányások, hasi puffadás, elesett állapot esetén sürgősségi ellátás is indokolt lehet.
Az esetek többsége ambuláns kezeléssel megoldható, de ez hosszú hónapokig tartó türelmes gondozást igényel, amelyben együttműködik az orvos, a pszichológus és a diétás szakember.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése