Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. március 7., csütörtök

Ördögfiókák: kezelhetetlen gyerekek, kétségbeesett szülők

Ördögfiókák: kezelhetetlen gyerekek, kétségbeesett szülők

 
 
 Vannak kezelhetetlen gyerekek. Mi több, „rossz” gyerekek! A tanár dühös és tehetetlennek érzi magát: mit tegyek, hogy csöndben maradjon csupán negyvenöt percig? Hogy ne szóljon mindig bele az órába? Hogy ne ugráljon fel folyton? A szülő kétségbeesik és nem érti: pedig otthon olyan jól viselkedik! Igazi kisangyal! A gyerek pedig nem rossz, egyébként nem is kezelhetetlen, viszont szenved a napi hat, hét tanórától, keveselli a szünetet és előre rázza a hideg a leckeírástól, korrepetálástól. Csupa-csupa vesztes helyzet. De vajon mi az oka ennek az ördögi körnek? És főleg: hogyan lehetne kiszállni belőle?
A túlmozgó, figyelni képtelen gyermek a „sokat ülünk egy helyben” tömegoktatás egyik nagy problémája. Neveztük már őket hiperaktívnak, figyelemzavarosnak, ADHD-snak, a diagnózis változik és finomodik, de a szavakkal dobálózás önmagában nem nyújt megoldást. A súlyos, már diagnosztizálható esetek hátterében organikus háttér, agyi funkcióbeli különbségek is vannak, amiket gyógyszerrel kezelni lehet, hogy a gyermek könnyebben beilleszkedjen az iskolai rendszerbe a szülők, tanárok, és sokszor a többi osztálytárs nagy örömére. Azonban nehogy egy lelkes és aktív gyermeket rögtön szerekkel akarjunk lenyugtatni! Vekerdy Tamás szerint a tehetséges, kreatív gyerekekben bizony vannak feszültségek, konfliktusok – ez az élet része! Ezeket nem szabad elnyomni, sőt, inkább ismerjük fel és ismerjük el őket. Ha megpróbáljuk gyökerestül elfojtani, és nem hagyunk teret az alkotásra, akkor agresszióba is átfordulhat. Biztosítsunk teret gyermekünk szenvedélyének akár különórák, akár családi programok keretében! Hagyjuk, hogy kibontakozzanak: mondjanak ellent, vitatkozzanak, fejtsék ki más véleményüket! Beszélgessünk velük, hallgassuk meg őket – aztán ha nagy butaságot mond, hát cáfoljunk rá. De ilyenkor se a gyermek felett ítélkezzünk, csupán véleményét kérdőjelezzük meg.
Fotó: iStock.com/Halfpoint
László Zsuzsa, a fimota, azaz a figyelem-, mozgás- és tanulászavaros gyermekek nagy szakértője szerint van azért pár alapszabály, amit a sajtkukac gyermekek esetén érdemes figyelembe venni. Megfigyelte, milyen helyzetekben teljesítenek jól, és ez alapján fontos következtetéseket vonhatunk le, hogyan bánjunk velük. Alapvetően olyan kétszemélyes helyzetekben jók, ahol a partner határozott és elfogadó: ezzel amellett, hogy törődő és figyelmes a gyermekkel, felállítja azokat a következetes határokat is, amiket a gyermek megért, és biztonságosan tud közöttük mozogni. A környezet legyen új és érdekes, az utasítások egyértelműek és egyszerűek. Munka közben adjunk nekik minél több azonnali megerősítést: sok biztatást és kevés kritikát. Ha magyarázunk, azt lassan és egyértelműen tegyük, a szemkontaktust tartva győződjünk meg arról, hogy ránk figyelnek. Az elvont utasítások számukra érthetetlenek, ezek helyett konkrét dolgokat kérjünk tőlük. És végül: a hatékonyság érdekében ne növeljük, hanem csökkentsük a munkára fordított időt! Ha muszáj több órán keresztül dolgoznunk, akkor maximum negyven percenként hagyjunk neki egy negyed órát, hogy mozoghasson, felfrissüljön!
Mindezek a tanácsok persze nem csak a nehezen kezelhető gyermekekre vonatkoznak, minden gyermek számára könnyebbség így dolgozni. Pedagógusként figyeljünk oda a gyermekekre és igényeikre! Ne ragaszkodjunk a tananyag száraz ledarálásához – ha a gyermek úgysem érti meg, akkor csak szenved tőle, inkább találjuk meg a módját, hogyan tehetnénk izgalmasabbá a tanórát! Szülőként szintén törődjünk gyermekünkkel: beszélgessünk vele, de ne arról, mit tanult a suliban, mikor és miből írják a következő dolgozatot, hanem inkább arról, hogy érzi magát, mit szeret, mi érdekli, miket csinálna szívesen.
Fotó: iStock.com/ DGLimages
És végezetül: a szülő és a tanár alkosson csapatot a gyermekkel együtt! Ahelyett, hogy egymásra mutogatnánk, kinek lenne dolga megnevelni a gyereket, és ki hol bukott el a szakmájában, beszélgessünk, osszuk meg tapasztalatainkat, segítsük egymás munkáját!
A témával Ördögfiókák címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül mai adása. A vendégek Szűcs Édua, Farkasházi Réka és Judy lesznek, valamint meglepetésvendég is érkezik a stúdióba.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése