Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. november 3., szombat

BŐVEBBEN A MACSKAKARMOLÁSI BETEGSÉGRŐL


Bővebben a macskakarmolási betegségről.

 

A CSOMÓS FORMÁTUMU BEHATOLÁSI KAPU A BETEG GYERMEK ÁLLÁN

 


Rövid leírás

A macskakarmolási betegség macskáról emberre terjedő fertőzés. Jellemzően az állat karmolása vagy harapása nyomán kialakuló sérülés a behatolási kapu. Ennek helyén is keletkezhetnek bőrtünetek, de a betegség jellemző tünetei - az esetleg lázzal, fejfájással kísért nyirokcsomó-megnagyobbodás - hetekkel később jelentkeznek. A betegség rendszerint kezelés nélkül is meggyógyul. Súlyos forma az immunrendszer károsodása esetén, például HIV-fertőzöttekben alakulhat ki.

Előfordulás és okok

-A betegség kórokozója a Bartonella henselae nevű baktérium. A baktérium a macskákban gyakran kimutatható.
- Az Amerikai Egyesült Államokban a házimacskák mintegy 40%-ának vérében megtalálható, anélkül, hogy az állatokban tüneteket okozna.
- A fertőzőforrás általában 1 év alatti, fiatal állat, gyakran bolhás, kóbormacska. -Párásabb, melegebb éghajlaton több a baktériumot hordozó macska.
- A betegséget állatról emberre a bolha nem terjeszti, de szerepe lehet a macskapopuláció fertőzöttségének fenntartásában.
- Más háziállatokkal kapcsolatban nem írták le a betegséget.
-A betegség emberben bármilyen életkorban előfordulhat, de gyermekekben és fiatal felnőttekben gyakoribb. A megbetegedéseknek szezonális jellegük van, inkább az év második felében fordulnak elő. Férfiak valamivel gyakrabban betegszenek meg.

Tünetek, kórlefolyás

A baktérium behatolási kapuja a macska karmolása vagy harapása által okozott seb.
-A behatolási kapu környékén 3-10 nap múlva dudor vagy fekély jelenhet meg, mely hetekig fennmaradhat.
-A betegségre jellemző nyirokcsomó-megnagyobbodás a regionális nyirokcsomókat érinti, azokat, ahová az érintett terület nyirokerei befutnak.
- Karon levő karmolás esetén a hónalj és a nyak nyirokcsomói nagyobbodhatnak meg, míg ha a behatolási kapu a lábon van, a lágyékhajlatban jelentkeznek a csomók.
 A megnagyobbodott nyirokcsomók a betegek döntő többségében egyetlen régiót érintenek. Rendszerint tömöttek és fájdalmasak.
-A betegek egy részében általános, fertőzésre utaló tünetek is felléphetnek, mint pl. fejfájás, láz. A nyirokcsomó-megnagyobbodás hónapokig fennállhat, majd magától megszűnik, de az esetek körülbelül egyötödében 6 hónapon túl is megfigyelhető. Az érintett nyirokcsomók gennyes beolvadása ritkán fordul elő.

A betegség néha túlterjed a regionális nyirokcsomókon, okozhat megmagyarázhatatlan lázas állapotot. Ritkán agyvelőgyulladás vagy a hasi nyirokcsomók érintettsége miatt kialakuló, ún. heveny hasi kórkép is kialakulhat.

Immunkárosodott egyénekben (pl. HIV-fertőzöttek) a baktérium eláraszthatja a szervezetet, súlyos kórképet okozva.

Diagnózis

A betegség ép immunrendszerű egyénekben kezelés nélkül is elmúlik.
-Jelentősége abban áll, hogy a kórisme felállítása során ki kell zárni más, nyirokcsomó-megnagyobbodással járó kórképeket. Nyirokcsomó-megnagyobbodással járhatnak egyéb, kezelést igénylő fertőző betegségek is, mint a tbc vagy egyéb állatról emberre terjedő fertőzések, mint a brucellosis vagy a tularémia. Nyirokcsomókba daganatok is adhatnak áttéteket, illetve megnagyobbodásukat a nyirokrendszer daganatai (Hodgkin-kór, limfómák) is okozhatják.

A diagnózis elsősorban a klinikai tüneteken alapszik.
- Segít a felismerésben, ha megtalálják a behatolási kaput, és ha annak környékén még felismerhető a kezdeti elváltozás, a dudor vagy a fekély.
-A laboratóriumi eltérések a kezdeti szakaszban baktériumfertőzésre jellemzőek lehetnek, a betegség gyorsult vérsüllyedéssel és emelkedett fehérvérsejt-számmal jár.
-Típusos esetekben ennyi elegendő is lehet a diagnózishoz.
- Kétes esetekben a betegek véréből a baktérium elleni antitest kimutatása segíthet. Olykor szükség lehet a nyirokcsomó kivételére és szövettani feldolgozására. A nyirokcsomó eltérései macskakarmolási betegségben nem specifikusak, de a szövettan alapján lehet legkönnyebben kizárni a daganatos betegséget. A kórokozó speciális festéssel mutatható ki az érintett csomókból. Erre ritkán van szükség a diagnózishoz.

Kezelés, megelőzés

A betegség egyénenként egészséges személyekben rendszerint kezelés nélkül is megszűnik, és antibiotikus kezeléssel sem változik a betegség lefolyása.
-Antibiotikum szedése akkor szükséges, ha a betegség túlterjed a regionális nyirokcsomókon, ha az általános tünetek súlyosak, vagy ha beteg immunkárosodott.
- A kórokozó többféle antibiotikumra is érzékeny, de a gyógyszert hosszan (4-6 hétig) kell szedni a gyógyuláshoz.

A macskák bolhamentesítése segíthet a macskapopuláció átfertőzöttségének csökkentésében. Macskánkkal való játszás során ne engedjük az állatot karmolni, harapni. Ha mégis megtörténik, a sebet azonnal fertőtlenítsük.

Gyógyulási esélyek

Ép immunrendszer esetén a betegség kezelés nélkül meggyógyul, és nem hajlamos kiújulásra. Immunkárosodott személyek betegsége a hosszan tartó antibiotikus kezelésre rendszerint jól reagál. Ilyenkor a betegség ritkán bár, de kiújulhat.
http://www.hazipatika.com
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése