Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. november 2., péntek

GYÓSZERALLERGIA-


Gyógyszerallergia

 

 

 

Számos gyógyszer okozhat mellékhatásokat, és ezek között allergiás reakciót is. Amikor a gyógyszer első alkalommal kerül a szervezetbe, a test idegenként ismeri fel azt, és speciális ellenanyagokat termel ellene. Ezek az IgE antitestek aztán a gyógyszerre való második találkozás alkalmával akcióba lépve hisztamint szabadítanak fel.
Milyen tünetei vannak a gyógyszerallergiának?
A gyógyszerallergia tünetei az enyhe panaszoktól az életveszélyes tünetegyüttesig terjedhetnek. A gyógyszerek nem allergiás betegeknél is okozhatnak problémát, pl. gyomorbántalmat. Azonban az allergiás reakciónál a hisztamin felszabadulása olyan tüneteket eredményez, mint csalánkiütés, bőrvörösség, test- és szemviszketés, zavartság, ajak- és torokduzzanat. Komolyabb válaszreakció a légzési nehezítettség, cianotikus bőr, szédülés, ájulás, idegesség, konfúzió, gyors szívverés, hányinger, hányás, hasmenés, egyéb hasi tünetek.
Milyen gyógyszerek okoznak leggyakrabban allergiát?
A legismertebb allergiát okozó gyógyszer a penicillin, amihez haspnló antibiotikumok szintén allergiás megbetegedést eredményezhetnek. Egyéb, gyakori allergiát okozó gyógyszerek: barbiturátok, antikonvulziv szerek, insulin, jód.
Hogyan diagnosztizálható a gyógyszerallergia?
A diagnózis alapja a részletes orvosi anamnézis, azaz a kórelőzmény pontos felderítése. Ha felmerül valamely gyógyszer allergén gyanúja, úgy azt a mai elfogadott irányelvek szerint limfocita-transzformációs teszttel lehet ellenőrizni.
Mi az a limfocita-transzformációs teszt?
A gyógyszerallergia legmodernebb diagnosztikus lehetősge az un. limfocita-transzformációs teszt. Manapásg a régen használt epicután próbát gyógyszer-allergia tesztelésre nem alkalmazzuk, köszönhetően annak bár nem gyakor, annál súlyosabb mellékhatásainak.
A gyógyszer-allergia fehérvérsejtekhez - limfocitákhoz - köthető allergia. Itt a tünetek kialakulása során a fő szerep nem az ellenanyagoknak, hanem ezen ferhérvérsejt félesgéeknek jut. Ők támadnak, ők aktivizálódnak, és ők őrzik meg az emlékezetüket, hogy mely gyógyszer ellen "kell" fellépni. Ha a kérdéses gyógyszerrel - akár mesterséges körülmények között is - találkoznak, aktiválódnak. Ezt az aktiválódást tudjuk a limfocita-transzformációs teszttel mérni és kimutatni.

Hogyan kezeljük a gyógyszerallergiát?
A gyógyszerallergia kezelésének fő eszköze a tünetek csökkentése. Ezt megtehetjük antihisztaminnal, szteroiddal, adrenalinnal, és egyéb gyógyszerekkel. A legfontosabb az allergiát kiváltó gyógyszerek elkerülése. Megoldást jelenthet még a deszenzitizáció.
Mire kell ügyelni?
Ha Önnek gyógyszerallergiája van, arra kezelőorvosa figyelmét miden esetben fel kell hívnia. Ha teheti, hordjon magával egy kártyát, amin feltünteti, milyen gyógyszerekre allergiás. Ez vészhelyzetben megmentheti az életét.
http://www.allergiakozpont.hu
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése