Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. december 12., hétfő

Tévhitek a szoptatásról



Tévhitek a szoptatásról






Ami már a szülés előtt megkavarhat
Kicsi a melled, nem fogsz tudni szoptatni! Szerencsére a mell méretének sok köze nincs a tejtermeléshez. A mell nagyságát nem a tejmirigyek mennyisége, nagysága adja, hanem a zsírszövet mennyisége. Egyetlen olyan szituáció van, mikor ez a tétel valóban és teljes mértékben helytáll: ha teljes mértékben hiányoznak a tejmirigyek. Ha csak elégtelenül működnek, attól még lehet szoptatni, legfeljebb kiegészítést kell adni a tej mellett, ha pedig a hormonok szórakoznak, azon megfelelő gyógyszerrel lehet segíteni – pl. oxitocin-spray.
Én is csak három hónapig tudtam szoptatni, neked sem fog sikerülni! Ez a lelkesítő mondat anyám szájából hangzott el és alaposan megijesztett. Aztán kiderült, hogy ő órára szoptatott, ha bőgtünk az éhségtől, akkor is, és kaptunk kiegészítést is már az elejétől kezdve – cumisüvegből -, majd két hónaposan a hozzátáplálást is megkezdték. Ezek a tényezők jelentősen befolyásolják a tejtermelést és a baba szopási kedvét is. Én másképp csináltam, más volt a következménye is.
Készülj fel a szoptatásra
Amikor az első gyerekünket várjuk, legtöbbünk úgy tervezi, szoptatni fog. Aztán megszületik a gyerek, és hirtelen rádöbbenünk, hogy szoptatni talán nem is olyan egyszerű

Amivel a kórházban találkozhatsz
Szülés után még nincs tej. Dehogy nincs. Már a vajúdás alatt megindul a tejtermelés – sőt, van, aki már a terhesség alatt tapasztal némi tejkiválasztást -, és amint megszületik a gyerek, érdemes mellre tenni. Ekkor a legerősebb a szopási ösztöne, és ezzel még lehet adni egy lökést a hormonoknak is. Az ekkor termelődő kolosztrum mennyisége ugyan valóban megtévesztően kevésnek tűnhet, ám nagyon fontos: nagy kalória- és zsírtartalmú, tele immunanyaggal. Egyébként a gyereknek születése után pont elég. Ki van ez találva!
Amíg nem indul be a tej, a gyerek éhezhet! Nem fog akkor sem, ha nem kap vizet, teát, tápszert kiegészítésnek. Egyfelől olyan apró még a gyomra, hogy pár korty is megtelíti – ennyi pedig lesz, még ha nem érzed, akkor is, még a belövellés előtt is -, másfelől a babák úgy 3-4 napra elegendő tápanyagtartalékkal jönnek világra. Lehet, hogy sírással jelzi az éhséget – és esetleg gyakran -, de ez teljesen normális.
A besárgult babát vízzel kell itatni! Jobb, ha az a gyerek anyatejet kap. Az anyatej ugyanis kissé hashajtó hatású is, és olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek segítik a bilirubin távozását a szervezetből. A víz, cukros víz nem tartalmaz ilyen anyagokat. A besárgult baba fáradékonyabb, aluszékonyabb, így több türelem kell a szoptatásához, erre fel kell készülni. Besárgult gyerek esetében maximum három óra maradhat ki két szoptatás között – de jobb, ha ennél gyakrabban eszik -, ha alszik, meg kell ébreszteni!

Otthoni környezetben
Vizes a tejed, híg a tejed, túl zsíros a tejed, nem jó a gyereknek! Az anyatej termelődése egészen fantasztikus: tökéletesen alkalmazkodik a te tejed a te gyereked igényeihez. Akár etetésről-etetésre. A te babádnak nincs jobb és tutibb élelem, mint a te tejed. Punktum. Ha vizesnek látszik, az az előtej miatt van, amire nagy szüksége van a kicsinek, a zsírosságára éppen így. Az pedig, hogy tejkiütése lesz, teljesen ártalmatlan és roppant gyakori jelenség, és általában pár hét alatt magától rendeződik.
El fog apadni a tej. Előfordulhat, hogy valóban kevesebb tejed lesz időszakonként, de több mellre tétellel, fejéssel, pihenéssel, megfelelő táplálkozással, támogató környezettel ezen általában lehet segíteni. Egyik napról a másikra nem fog eltűnni teljesen – kivéve az olyan extrém helyzeteket, mint haláleset, stb., de ekkor sem törvényszerű. Ha meg is ijedsz, ne ess pánikba! Ha kell, ne félj segítséget kérni.
Hiába hízik a gyerek, egyfolytában sír, mert éhes, biztos kevés a tej. Ha egy gyerek hízik rendesen, egészen biztos, hogy elég a tej! A hízáshoz több tej benyakalására van szükség, mint amennyi a napi kalóriaadagját fedezi. A sírásnak valószínűleg valami egészen más oka van, erre kell rálelni.
Két szoptatás között teljen el x idő, hogy tudjon telítődni a mell! A tejtermelés pozitív-negatív visszacsatolás elven működik: ha sok az inger, sok lesz a tej, ha kevés, akkor nem lesz. Ha sok idő telik el két szoptatás között, akkor kevés lesz az inger. Plusz: két szoptatás között csak némi első tej – vizesebb, laktózban és immunanyagban gazdag – választódik ki. Egyébként a tejtermelés konkrétan akkor aktiválódik, mikor a baba mellre kerül és szopni kezd! Vagyis frissiben készült ételt eszik minden szoptatáskor.
Minimum 1,5-2 órának el kell telnie két szoptatás között, különben megtúrósodik a tej a baba gyomrában. Az anyatej nagyon könnyen emészthető táplálék, így gyakran előfordul, hogy a baba már egy óra múlva is megéhezik. Nyugodtan meg lehet ilyenkor szoptatni, nem lesz baja. Ami a túrót illeti: a gyomorba érkező tejjel a gyomorsav pontosan azt csinálja, amit a citrom a tehéntejjel – megtúrósítja. Naná. Még szerencse, furcsa is lenne, ha nem. Ha netán a baba túlenné magát, úgyis kibukja majd.
20 percnél több időt nem szabad a babának a mellen töltenie. Ezt a védőnőm mondta nekem is, azóta szerencsére revideálta ezt a nézetét. Húszpercnyi szoptatás egy újszülöttnek gyakorlatilag annyira sem elég, hogy beindítsa a tejtermelést. Egy nagyobb gyerek persze ennyi idő alatt simán végez az evéssel, de egy, még a szopást tanuló és gyengébben szívó újszülöttnek ennél sokkal több időre van szüksége, akár egy órára is. Bízzuk ezt a babára! Ha belealszik a szopásba, ébreszd meg, vagy tedd le, de ha ismét enni kér, nyugodtan tedd mellre.
Félóránként üvölt a gyerek, biztos nem elég neki a tej! A baba fejlődésében vannak bizonyos fejlődési ugrások – általában 2-3 hetes, 6 hetes, 3 és 6 hónapos korban tapasztalható -, amikor a kisbaba tápanyagigénye egyik napról a másikra megugrik, ezt pedig a tejtermelésnek kis időbe telik kompenzálni. Pár napig érdemes minden nyikkanásra mellre tenni a gyereket ilyenkor, akár félóránként is, a tejtermelés pár nap alatt igazodik majd a gyerek új igényeihez. A baba sem fog éhezni, csak alaposabban kiüríti a mellet.

Ha a baba már csak cumizik a mellen, tedd le! Nyugodtan hagyhatod egy kicsit cumizni – ezt hívják komfortcumizásnak. Két jótékony hatása is lehet: az egyik, hogy a baba a szopási ösztönét a mellen élheti ki, nem kell neki cumi. A másik pedig az, hogy a komfortcumizás is inger a mell számára, vagyis növeli a tejmennyiséget.
Ha a baba súlya már 4-5 kiló, nem lesz éhes éjszaka! Ó, dehogynem. És érdemes is szoptatni, ha hosszú távon szeretnénk anyatejjel táplálni. Már csak azért is, mert az éjszakai szoptatások közben sokkal több prolaktin hormon szabadul fel, márpedig ez a hormon felelős a tejtermelés növekedéséért.
Adj neki inni! Ha nem kap a pici tápszert, akkor felesleges. Az anyatej két részből áll, az első tej vizesebb, a hátsó zsírosabb, de egészében az anyatej 85%-a víz. Elegendő folyadékmennyiség még a legnagyobb melegben is. Kánikulában érdemes gyakrabban mellre tenni a babát, ha csak szomjas, pár korttyal meg fog elégedni. A külön adott folyadék – víz, tea, bármi – azzal a hátránnyal is jár, hogy lemossa a baba bélfaláról az anyatej által kialakított védőréteget, ami védi a bélen át támadó fertőzésektől.
Nem elég a tej, ki kell egészíteni tápszerrel! Mielőtt a tápszerhez nyúlnál, próbálj meg fejni. Ne keseredj el, ha eleinte alig mérhető mennyiség jön le, pár alkalom után növekedni fog, így a tejtermelés is több lesz. Amit lefejtél, tedd be a hűtőbe, és szükség esetén pótolhatsz vele szoptatás után. Adj egy pár napot magatoknak, kérj segítséget, növeld a folyadékbeviteled – elég akkor elgondolkozni a tápszeren, ha ezek után is kevésnek bizonyul a tej.
Az anya részéről
Nem tudok fejni, nincs elég tejem! Alapvetően az, hogy nem tudsz fejni, nem jelent semmit. Főleg nem szoptatás után, mikor a baba már megette a maga adagját. Sok szoptató anya egyáltalán nem fej, mégis vígan hízik a gyereke. Ráadásul a baba sokkal hatékonyabban szív, mint bármelyik fejőgép.
Fejni kell! Fejni nem kell. Csak lehet. Ha szeretnél tartalékot képezni, ha olyan gyógyszert szedsz, ami átjut a tejbe, ha növelni szeretnéd a tejtermelést, vagy ha mellgyulladásod van. Egyébként fejés nélkül, a baba igényeit szem előtt tartva 1-2 hónap alatt beáll a sokat emlegetett kereslet-kínálat: vagyis a mell csak és pont annyi anyatejet termel, amennyit a kicsi megeszik.
Esténként nincs elég tej. Ez természetes. Esténként a tejmirigyek egy sokkal sűrűbb, de nagyobb kalóriamennyiségű tejet választanak ki, kisebb mennyiségben, mint amivel napközben találkozhatunk. Ez elviekben bőséggel elég a babának – maximum éjjel felébred enni, de ez egy ideig úgyis elkerülhetetlen -, ám ha mégsem, akkor érdemes fejéssel növelni a tejmennyiséget (napi 1-2 alkalom is elég), és a napközben lefejt tejjel pótolni este a szoptatás után.

Betegen nem szabad szoptatni! Szabad, sőt, előnyös. Még lázasan is! Hogy miért? Mert az anya teste által kiválasztott ellenanyagok a tejjel átjutnak a babába, így rögtön védik is az esetleges kórokozóktól! Ha gyógyszerre van szüksége egy szoptatós anyának, ma már szerencsére van rá lehetőség, hogy olyat adjon az orvos, amihez nem kell felfüggeszteni a szoptatást.
Mellgyulladáskor ne szoptass a beteg melledből! Ez bizony egyenesen szükséges! A beteg mell kiürítésével tudjuk a leghatékonyabban elősegíteni a mielőbbi gyógyulást. Ha továbbra is pang benne a tej, a gyulladás akár tályoggá is alakulhat, a fejés pedig – történjen kézzel vagy géppel – sajnos közel sem olyan hatékony, mint a baba szája. Persze, a fejés is jól jön, ha a szoptatással járó fájdalom elviselhetetlen lenne.
A szoptatás alatt nincs peteérés, így teherbe sem lehet esni! Tévedés. Valóban van a szoptatásnak bizonyos mértékű fogamzásgátló hatása, főleg, ha az anya még éjjel is nyakra-főre szoptat, de ez egyénenként erős eltéréseket mutat. Ráadásul az első menstruációt már megelőzi egy peteérés – de nem egy ismerősömnél már meg sem jött a vérzés, rögtön teherbe estek. Ha nem szeretnél ismét babát vállalni ilyen hamar, jobb, ha a nőgyógyásztól kérsz egy olyan fogamzásgátlót, amit szoptatás mellett is lehet szedni – és használod is, ahogy kell.
Szoptató anyák, Ti milyen megcáfolható tévhitekkel találkoztatok a szoptatást illetően?
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése