Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. december 1., csütörtök

A szülés utáni depresszió tünetei és kezeléseA szülés utáni depresszió tünetei és kezelése

Az ember lánya a babavárás izgalmában azt gondolja, hogy ha már túlvan a terhesség fáradalmain és a szülés fájdalmain, akkor egyszer csak megérkezik majd a rózsaszín babaillatú boldogságba. A valóság azonban gyakran ennél sokkal kiábrándítóbb: fáradtság, alkalmatlanság érzés, szomorúság, ingerlékenység köszönt be az újdonsült anyuka életébe. Minden tizedik kismama megtapasztalja a szülés utáni depresszió jeleit.
A legnehezebb az egészben, hogy nincs kivel beszélni erről, mert a kedves kismamától mindenki azt kérdezgeti, hogy „ugye, boldog vagy?”. A környezet szinte elvárja, hogy az anyuka ússzon a boldogságban. Ilyenkor nehéz bevallani azt, hogy soha életében nem volt még ilyen fáradt, rosszkedvű és morcos. Sajnos nagyon kevesen tudják azonosítani, hogy mindez nem szimplán fáradtság, hanem a nagybetűs szülés utáni depresszió.
Tünetek
1.    Állandó szomorúság, rosszkedv.
Az anyukának nincs kedve semmihez – még a gyerekéhez sem. Nem tud örülni a szép, egészséges babájának, alig tud vele kapcsolatot teremteni, és ezért folytonos bűntudat gyötri.
2.    Ingerlékenység.
Állandóan feszült, minden idegesíti, de leginkább a baba sírására, mert fogalma sincs, hogy mi baja a gyerekének. Emiatt aztán rossz anyának érzi magát.
3.    Állandó fáradtság.
Ennek persze van reális oka, hiszen hetek, hónapok óta nem alszik rendesen, de ha lenne lehetősége aludni, akkor is alvászavarral küzd.
4.    Problémák az evéssel
Étvágytalan vagy éppenséggel folyton eszik, mert ez az egyetlen örömforrása.
5.    Alkalmatlanság érzés
Alkalmatlannak érzi magát az anyaszerepre, úgy gondolja, hogy képtelen megfelelni az elvárásoknak.
6.    Értéktelenség érzés
A fentiekből fakadóan értéktelennek érzi magát.
7.    Szorongás.
Folyton amiatt aggódik, hogy mi minden történhet a babával, és gondolatban a legszörnyűségesebb forgatókönyveket pörgeti a fejében.
8.    Koncentrálási nehézségek.
Elfelejt dolgokat, képtelen egy valamivel tartósan foglalkozni.
9.    Lassú döntéshozás, önállótlanság érzése.
Azt gondolja, hogy ő teljességgel képtelen arra, hogy egyedül ellássa a csecsemőjét, fél vele kettesben maradni.
10.    Kilátástalanság érzése, súlyos esetben öngyilkossági gondolatok.
A fentiek közül néhány tünet minden anyánál előfordul, de néhány óra vagy nap alatt el is múlik. Gond csak akkor van, ha ezek a problémák két hétnél tovább fennállnak, esetleg súlyosbodnak.
hirdetés
A legfontosabb lépés, hogy az anyuka vagy a környezet minél előbb felismerje a tüneteket, és nevén nevezzék a problémát: ez itt nem pusztán fáradtság, hanem szülés utáni depresszió. Megoldást keresni csak akkor lehet, ha már tudjuk, hogy miféle bajra keresünk orvosságot.
Önsegítés
A szorongás csökkentésére remek technikák vannak: légzőgyakorlatok, relaxációs módszerek, meditáció. Nagyon sokat segít, ha az anyukának van legalább egy olyan barátnője, rokona, akivel őszintén, szégyenkezés nélkül beszélhet a gondjairól.
Családi segítség
Előfordul, hogy az anyuka fél egyedül maradni a csecsemővel, ilyenkor a család megszervezheti, hogy mindig legyen valaki a kismamával, segítsen neki a baba ellátásában. Az is nagy segítség, ha a család nem legyint rá a problémára, és nem mondják azt, hogy „Ja, ezzel mindenki így van. Szedd össze magad, nem kell nyávogni! Más is túlélte.” Ezzel a reakcióval csak még mélyebbre nyomják az anyukát a depresszióba, és az alkalmatlanság érzését erősítik.
Orvosi segítség
Talán a legideálisabb megoldás, ha keresnek egy terapeutát, pszichológust, aki elfogadó közeget biztosítja, ahol az anyuka szembe tud nézni a félelmeivel. A terápiás segítség a gyökerénél ragadja meg a problémát, és talán ez az egyetlen olyan módszer, ami igazán komoly és tartós változást tud elérni. Természetesen fel lehet keresni pszichiátert is, de a gyógyszeres kezelés csak a tüneteket fogja enyhíteni, a depressziót kiváltó okokat nem igazán szünteti meg.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése