Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. december 8., csütörtök

A szülési fájdalmakról



A szülési fájdalmakról
A szülési fájdalmak nagysága nagyban függ az anya fájdalomküszöbétől: van, aki könnyebben, mások nehezebben tűrik a fájdalmakat, de általánosságban elmondható, hogy mindenki számára nagy próbatételt jelent a szülés.
Tágulási szakasz
Ebben a szakaszban a méh spontán összehúzódásai miatt a méhszáj kinyílik. A fájdalom ilyenkor szakaszosan jelentkezik, és addig tart, ameddig az összehúzódás, tehát körülbelül harminc-hatvan másodpercig. A méhösszehúzódások előbb 20-25, később 1-3 percenként jelentkeznek. Ennek a szakasznak az időtartama egyénenként változik: van, aki pár óra alatt túl van rajta, másnak egy napig is eltarthat.
A tágulási szakasz alatt érzékelt fájdalom a méhszáj izmainak feszességének és a méh izmainak erőfeszítésének függvénye. Ilyenkor fontos a helyes légzés, hiszen ha a sejteknek oxigénnel való ellátottsága megfelelő, a fájdalom erőssége csökken. (A szülésfelkészítő tanfolyamokon el lehet sajátítani a helyes légzéstechnikát.)
Kitolási szakasz
A szülési fájdalmat minden nő másként éli meg
A második szakasz fájdalmát a gátban, a hüvelyben és szeméremtestben elhelyezkedő izomzat feszülése okozza. Ez a fájdalom nem függ össze a méh összehúzódásaival. A kitolási szakasz általában 10-12 percig tart, de rövidebb is lehet.
A fájdalom nagyságát befolyásoló tényezők
A szülési fájdalmat többféle tényező befolyásolhatja, ezek között vannak fizikai, pszichológiai és kulturális tényezők is.

A fizikai tényezők közé tartozik a görcsök erőssége, a baba súlya és fejmérete, az anya fáradtsága és a méhnyak rugalmassága, illetve merevsége. A pszichológiai tényezőket az ismeretlennel szembeni szorongás vezeti, de befolyásoló tényező az ápolószemélyzet vagy az orvos iránti bizalmatlanság, a meg nem értésből adódó félelem, illetve az elhagyatottság érzése. Ezért fontos, hogy a szülő nő mellett álljon valaki (családtag, barátnő, férj, fogadott szülésznő), aki érzelmi támaszt tud neki nyújtani.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése