Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. december 17., szombat

A csecsemők beszédfejlődése hónapról hónapraA csecsemők beszédfejlődése hónapról hónapra
0
Születéstől egészen 4 hónapos koráig

Mit tud  baba:
A csecsemők arra születnek, hogy figyeljenek. Hamarosan elkezdik felismerni a hangokat, bár igaz, hogy előbb a síráson keresztűl kommunikálnak, aztán használják majd az ajkukat és a nyelvüket, hogy olyan hangokat formáljanak mint “ooo” vagy “aaa”.
Mit ért a baba: Egy négyhetes gyermek már fel tud ismerni olyan szótagokat mint “ma” vagy “na”, kéthónapos korára pedig ezeket a szótagokat képes párosítani az ajkak mozgásával.
4 és 6 hónap között

Mit tud a baba:
A sóhajtás ilyenkor egy véletlenszerű moraj, ugyanakkor olyan hangokat ad ki mint “g” vagy “k”, ezeket rendszerint a nyelve segítségével formálja; valamint az m, w, p, és b hangokat, amelyeket az ajkai segítségével ejt ki. Ilyenkor az ismerősebb szavakra figyel jobban, mint “anya” vagy “apa”
Mit ért a baba: Négy és fél hónapos korában már képes felismerni a neveket, de csak egy-egy fontos szó értelmében, mint “szia” vagy “viszlát”. Alig hat hónapos korára ébred arra rá, hogy a neve valójában ő magát képviseli.
7 és 12 hónap között
Mit tud a baba: A kisgyermek gügyögése lassan szavakká fog alakulni, sokszor fogja mondani például azt, hogy “gaga”. Körülbelül kilenchónapos korában lesz képes értelmezni a gesztusokat, és mutatni fogja amit akar. Tízhónapos korára már több önkontrollal rendelkezik és mepróbálja összekotni a hangokat. Általában az első szót egyéves korában mondja ki, és ez ilyen rövid lesz mint “szia” vagy “pá”,“a-nya” vagy “a-pa”, vagy akár már olyakat, mint “kutya”, “cica” vagy “tej”.
Mit ért a baba: A gyermek ebben a korban elkezd nehány szót megértni, ezek többnyire olyan szavak amelyeket sokat használunk, mint a “cumi”. Ugyanakkor megért bizonyos tiltó szavakat is mint “nem!” vagy “állj!”.
13 és 18 hónap között
Mit tud a baba: Attól a pillanattól, hogy a gyermek kimondta az első szót, szókészlete lassan de biztosan fejődésnek indul, havonta bővül egy-egy új szóval. A gyermekek előbb a főnekveket szeretik megtanulni, majd az igéket és azután a mellékneveket. Előbb azt mondja: “Keksz?” ahelyett, hogy azt mondaná: “Kérlek, adj egy kekszet.”, ugyanakkor nagyon fogja szeretni a “nem!” szót.
Mit ért a baba: Ebben a korban, meg kell már értse az egyszerű nyelvatni különbségeket, kell tudja, hogy nem mindegy ha “az ember megharapja a kutyát”, vagy “a kutya meghapaja az embert”. Ugyanakkor érti az egyszerű utasításokat és több szót megért mint amennyit képes kiejteni.

18 és 24 hónap között

Mit tud a baba: A szakértők még nem tudják miért is pontosan, de a gyermekek általában a tizenkilenc és huszadik hónap körül robbanásszerűen tanulnak. Sok hosszú hónap után, amíg alig tanul egy-egy szót, most akár kilenc szót is megtanulhat egy nap alatt. Amire a második életévét betöltötte, már képes egész mondatokat összekötni. Ilyenkor kisebb hibákat is elkövethet, például, ha megtanulja, hogy a labda az kerek, a Holdat is labdának nevezheti.
Mit ért a baba: Mostmár képes megérteni az igéket, és mindenre odafigyel amit mondanak neki, szívja magába az információkat akárcsak egy szivacs.
25 és 36 hónap között
Mit tud a gyermek: Életének harmadik évében már képes összegezni mindent amit addig tanult, és olyan kérdéseket tesz fel mint “Hol?”, “Miért?”, “Mikor?”, ugyanakkor komplexebb és összetettebb kifejezéseket is megért. Az év végére már olyan szavakat használ mint “gondolom”, vagy “tudom”. A memóriája úgyintén megnövekszik, és kisebb történeteket is képes mesélni, mivel ilyenkor már jobban uralja a nyelvet.
Mit ért a gyermek: Megtanulja használni a többesszámot és a ragokat. Az év végére már rövid történeteket fog mesélni.
Amiket tenni tududnk, hogy segítsük gyermekünket: Nagyon sok olyan játék van, amelyek a beszelőképességét fejlesztik, ugyanakkor ismételhetünk neki többször egy adott szót, és dícsérjük meg amikor helyesen ejti ki. Mondj neki meséket, így könnyebben gazdagítja szókincsét.
Mire kell odafigyelnünk: A gyermek ilyenkor többféle beszélési zavarral is küzködhet és ha látjuk, hogy valami komolyabb dologról van szó, menjünk el egy szakértőhöz.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése