Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. december 31., szombat

Pylorus stenosis (csecsemőkori gyomorkimenet-szűkület)



Pylorus stenosis (csecsemőkori gyomorkimenet-szűkület)


Mivel a gyomor próbálja kinyomni magából a táplálékot, sokszor megfigyelhető a has felső részének hullámszerű mozgása, melyet sokszor ismét hányás követ.
  




A pylorus stenosis a fiatal csecsemőkor betegsége. A betegség lényege, hogy a gyomorkimenet (pylorus, gyomorzár) körül található izomzat megduzzad, ezáltal a gyomorból nem tud továbbhaladni a táplálék a vékonybelek felé. A pylorus stenosis jellemzően 3-6 hetes korban jelentkezik.
A pylorus stenosis oka:
A pylorus stenosis oka ismeretlen, a beidegzés zavara állhat a hátterében és feltehetően genetikai tényezők is szerepet játszanak a kialakulásában. Kezdetben a gyomorkimenet körüli izomgyűrű (pylorus) görcse figyelhető meg, majd a görcs következtében az izomzat megvastagodik.

Az izomgyűrű szerepe a gyomor ürülésének a szabályozása, így mind a görcs, mind a megvastagodott izomzat szűkíti a kimenetet, így az étel nem tud továbbhaladni a gyomorból. A szűkület (stenosis) néha már a méhen belüli életben elkezdődik.
A pylorus stenosis tünetei:
A pylorus stenosis legerősebb tünete a csaknem minden szopáskor jelentkező sugárhányás. Sokszor már az étkezés alatt vagy közvetlenül utána jelentkezik.

A csecsemő emiatt éhezik, nyugtalanná síróssá válik.

Az elégtelen táplálkozás miatt kiszáradás kezdődik, bőre könnyen ráncolhatóvá válik, súlygyarapodása csökken vagy akár fogyás lép fel.

A székletek száma csökken, a széklet besűrűsödik, sőt székrekedés jelentkezhet, hisz a tápcsatornába egyre kevesebb táplálék kerül.

A hányások, és a folyadékpótlás hiánya miatt felborul az elektrolit egyensúlya is.

A pylorus stenosis betegségben szenvedő csecsemő arckifejezése öreges, aggódó, a homloka ráncolt.

Vizeleteinek száma csökken, bőre száraz.

Mivel a gyomor próbálja kinyomni magából a táplálékot, sokszor megfigyelhető a has felső részének hullámszerű mozgása, melyet sokszor ismét hányás követ.
 
A pylorus stenosis kivizsgálása:
Mivel más betegség is okoz a fent leírtakhoz hasonló tüneteket, fontos a pylorus stenosis  betegség pontos diagnosztizálása. A kórelőzmények és a baba általános állapota megalapozza a pylorus stenosis gyanúját.

A fizikális vizsgálat során az orvos a kiszáradásra utaló jeleket láthat, a csecsemő gyomortája elődomborodik, ahol az orvos sokszor ki tudja váltani a gyomor kívülről is látható perisztaltikáját. (guruló labda tünet).

A víz és elektrolit háztartás állapotáról vérvétel segítségével kaphat képet, és a pylorus szűkület hasi ultrahang vagy kontrasztanyagos röntgen vizsgálat segítségével igazolható.
 

 
A pylorus stenosis kezelése:
A pylorus stenosis kezelése műtéti beavatkozást igényel. Mivel a csecsemők rendszerint kiszáradva, és felborult elektrolit és sav-bázis egyensúllyal érkeznek, a műtét előtt a só és vízháztartás infúziós rendezése történik.

A pylorus stenosis műtéti kezelése napjainkban legtöbbször laparoszkópos beavatkozással történik, melynek lényege hogy nagy vágás nélkül, egy kamerával felszerelt eszközzel a hasfalon keresztül operál az orvos.

A műtét során a szűkületet okozó izmokat átvágják, így a gyomor kiürülése ismét lehetségessé válik. A műtét után először infúziót kap a csecsemő, majd elkezdődik a szájon át etetés egyre növekvő adagokkal.

Szövődménymentes esetben, a műtét után 48 órával általában a csecsemő az otthonába távozhat.
A pylorus stenosis kialakulását segítheti:
  • Fiúk körében négyszer gyakoribb
  • Elsőszülöttek között szintén gyakoribb
  • Családi halmozódás figyelhető meg

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése