Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. december 11., vasárnap

Az ifjúkori dohányzás veszélyei



Az ifjúkori dohányzás veszélyei
A lányoknál hamarabb kialakul a nikotinfüggőség, így nekik sokkal nehezebb leszokniuk.

A kamasz- és ifjúkor kezdetének kitolódásával párhuzamosan a gyerekek egyre korábban nyúlnak a cigarettához. Így már a fiatalkori dohányzás hátrányairól és veszélyeiről is nagy mennyiségű adat gyűlt össze. Felmérések bizonyítják, hogy a lányoknál hamarabb kialakul a nikotinfüggőség, mint a fiúknál – a jelenségre egyelőre nincs magyarázat. Így pedig a lányoknak sokkal nehezebb leszokniuk, mint ha nem lennének függők. Ráadásul esetükben a későbbi gyermekvállalást, a várandóságot is veszélyeztetheti a dohányzás.
Lássuk, mi mindennel kell szembenéznie egy dohányzó tinédzser lánynak.
• A dohányzástól romlik a tüdő kapacitása, ezért romlik a fizikai teljesítő képesség is.
•  A dohányosok szervezete kevesebb oxigénhez jut, ezért gyakori a fáradékonyság.
•  Dohányzó tinédzsereknél a fejfájás is gyakoribb, ami nem csak az oxigénhiány miatt jelentkezik, hanem a nikotin érszűkítő hatása is szerepet játszik benne.
• A cigarettázás hatására a menstruáció erősebb görcsökkel jár és gyakran rendszertelen.
• A dohányzással a légcsőbe, tüdőbe kerülő káros anyagok gyulladást okoznak, ezért gyakoribb a torokfájás, a rekedtség, és a köhögés.
• A váladékképződés is fokozódik, ezért a köpetürítés is gyakoribb.
• A csontból a kalcium ürülni kezd. Ez pedig már nem csak elmélet, hanem már dohányzó fiataloknál mérhetően csökken a csontdenzitás.
• A nikotin érösszehúzó hatása következtében az ujjak vérellátása romlik, ezért a kéz és láb ujjai hidegebbek, mint egyébként lennének.

A fogamzásgátló tabletta szedése alatti dohányzás veszélye:
A mai lányok nem csak dohányozni kezdenek hamarabb, hanem nemi életet is előbb kezdenek élni. Nagyon helyesen, egyre többen védekeznek, egyre elterjedtebb körükben az orális fogamzásgátlás. Ez azonban amennyire örvendetes tény, annyi kockázatot is rejt, kevesen tudják ugyanis, hogy a hormonális fogamzásgátlókkal tilos együtt dohányozni, mert jelentősen megnöveli trombózis-veszélyt. Vagyis nagy rá az esély, hogy a dohányzó, hormontablettát szedő nők véráramában vérrög képződik, mely elzárhatja az eret. Ez az elzáródás bárhol történhet, akár az agyban, a szívben, fiatal korban a lábtrombózis a leggyakoribb.

A gyermekvállalás előtti dohányzás veszélyei
Aki nem hagyja abba időben a dohányzást a tervezett gyermekvállalás előtt, az saját megtermékenyülésének útjába gördít akadályt. A dohányzás ugyanis jelentősen csökkenti a fogamzó-képességet azzal, hogy gátolja a petesejtek érését. Mivel lassabban érnek meg a petesejtek, így rendszertelen lehet a menstruáció. Kevésbé érett, s így kevésbé egészséges, kevésbé fogamzó-képes petesejtek jönnek létre. Mindez akár 2-3 évvel is meghosszabbíthatja a megtermékenyülés bekövetkeztét. Ez a fajta csökkent fogamzó-képesség szerencsére nem visszafordíthatatlan állapot, a dohányzás abbahagyása után pár hónappal minden visszatérhet a normális kerékvágásba a nő szervezetében.
Ha azonban valaki nem tud időben lemondani káros szenvedélyéről, az nemcsak megtermékenyülésének időpontját tolja ki évekkel, de a magzat egészségét is veszélyezteti:
• Megnő a diabétesz kialakulásának kockázata, mivel a dohányzás gátolja az inzulintermelést, és üríti a glukóz raktárakat. A felborult anyagcsere a magzatokra káros hatással van, ezért érdemes odafigyelni, és már a szervezet várandóságra való felkészítésekor érdemes abbahagyni a dohányzást.
• A dohányfüstben számos gyulladáskeltő anyag van, ami a füst beszívásakor a fogínyre is hat. A gyulladt fogíny önmagában is kellemetlen, de ha tartósan fennáll ez az állapot, akkor a fogszuvasodást okozó baktériumok is jobban hozzá férnek a fogakhoz, és gyakoribb a fogszuvasodás. Terhesség alatt a magzatnak nagy mennyiségű kalciumra van szüksége, ezért a fogakból is mobilizálódik, és tovább romolhat a fogak állapota.
Ne maradjon le híreinkről, kövessen minket:

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése