Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. december 29., csütörtök

Gyermekkori fogbalesetekGyermekkori fogbalesetek
Nyáron, a szünidőbe, a szülők nagy ijedtségére megszaporodnak a gyerekek körében elszenvedett fogsérülések. Kisded- és óvodáskorban az esések, iskoláskorban a kerékpár-, valamint játszótéri balesetek, esetleg verekedés során elszenvedett sérülések és a sportbalesetek vezetnek.
A fiúk kétszer gyakrabban sérülnek, mint a lányok, érdekes módon a már balesetet szenvedett gyerekek 25 %-a újra sérül és hajlamosítanak egyes fogazati eltérések is, mint például az ujjszopás miatt előreálló metszőfogak (ezért is fontos a fogszabályozás, nem csupán az esztétikum miatt!).  Sajnos a szülők alig 10 %-a tudja mi a teendő ilyenkor.
A tejfogak sérülései
A tejfogak sérülése többnyire törés, de még gyakoribb a fog valamilyen irányú kimozdulása. Ennek legfőbb veszélye a maradó fogcsíra károsodása lehet. Fontos, hogy az (főleg a befelé, ínybe nyomódott) elmozdult fogat semmiképpen se próbáljuk meg a helyére nyomni, mert evvel még nagyobb kárt tudunk okozni, hanem azonnal gyermekfogászatra, vagy szájsebészetre kell vinni a gyermeket.
A sérült fogak ellátásakor is a végső  cél nem a tejfog mindenáron való megmentése, hanem a maradó csíra védelme. Nagy esély van rá egyébként, hogy a benyomódott fog néhány hónapon belül magától helyére illeszkedik. Néhány napig érdemes pépes étrenden tartani a gyermeket ilyenkor. Teljesen kimozdult tejfogat nem igazán szoktunk visszahelyezni, mert ilyenkor is fennáll a maradó fogcsíra sérülésének veszélye, hanem például kis helyfenntartó fogszabályozó készülékkel biztosítjuk a maradó fog előtöréséig annak helyét.
A maradó fogak sérülései
A maradó fogak sérülésénél – a tejfogakkal ellentétben – a fogak törése vezet, de itt is előfordulhat a fog részleges, vagy teljes kimozdulása. Súlyosabb esetben a csontszövet és a lágyrészek is károsodhatnak.
Mi a teendő ilyenkor? A tört darabot, vagy az egész fogat be kell hozni minél hamarabb a fogászatra, mégpedig úgy, hogy nyálban, tejben (végső esetben a beteg saját szájában, persze vigyázva le ne nyelje) tartjuk addig is, még ha piszkos is!
Mi az ami tilos ilyenkor? Lemosni, lesikálni, szárazon zsebkendőbe, vagy dobozba tenni és kézzel a foggyökeret megfogni. Csapvízben, vagy alkoholban sem szabad tartani. Így van csak esély arra, hogy a kimozdult fog –esetleg még életben is tartva- visszahelyezhető a fogágyba. Ilyenkor a fogorvos – esetleg rögtön gyökérkezelve is – visszahelyezi a fogat a fogágyba és bizonyos időtartamra úgynevezett sínezést alkalmaz, vagyis rögzíti a sérült fogat a többihez. Utána ezt a fogat rendszeresen ellenőrizni kell, mert mint minden sérüléskor, szövődmények itt is történhetnek, de már ha pár évet is nyertünk, azt is sikernek kell elkönyvelni.
A csak részlegesen elmozdult fogat sínezéssel, illetve fogszabályozási eszközökkel gyógyíthatjuk. A korona töréseit a fogfejlődés befejezéséig úgynevezett gyógykoronával védjük, majd pedig kompozit tömőanyaggal, vagy végleges porcelán koronával, vagy héjjal pótolható a hiányzó rész.
Ínysérülések
Természetesen ha lágyrészsérülés is van, vérzéscsillapítást kell végezni és még egyszer hangsúlyozom: mielőbb szakrendelőbe vinni a gyereket, mert a lágyrészek úgynevezett elsődleges összevarrása csak néhány órán belül történhet meg, utána a fertőzés veszélye sokkal nagyobb.
Általában ebben az esetben tetanusz injekciót is kap a gyermek. Nagyon oda kell figyelni, hogy a sérülés során a gyermek fejét nem érte e trauma, vagy nem volt e eszméletvesztése, erről a kezelőorvost tájékoztatni kell.
Összefoglalva a legfontosabb tényező mindig a baleset és az ellátás közt eltelt idő, hisz a fog megmentésének sikere ezzel arányos. Ezért a sérült fogú gyermeket azonnal szakorvoshoz kell vinni, lehetőleg a foggal, vagy fogdarabbal együtt.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése