Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. december 11., vasárnap

A dohányzás hatásai újszülöttekre



A dohányzás hatásai újszülöttekre
A dohányzás különösen veszélyes kismamák esetében. Fontos megemlíteni, hogy a dohányos kismamák gyerekeinél gyakoribbak a genetikai bántalmak is. Pl. . szájpad-hasadék, végtaghiány. A tapasztalat szerint a dohányos kismama gyerekeinél, főleg a leánygyermekeknél sokkal gyakoribb a 8 év alatti agydaganatos megbetegedések száma is. Sosem késő leszokni a dohányzásról!
A magyar lakosság körében magas a dohányzók száma. A felnőtt lakosság 36%-a, 41% férfi, és 31% nő. Különösen aggasztó, hogy a fiatal, 18-35 év közötti nők 40%-nál is magasabb a dohányzók aránya.  Ez nem csak a saját egészsége szempontjából aggályos, hanem gondolnunk kell arra, hogy ők lesznek a következő generáció édesanyjai néhány év múlva. Nekik fokozottan ügyelniük kellene arra, hogy figyeljenek egészségükre, hisz ez jelentősen befolyásolhatja születendő gyermekük egészségét is, vagyis a dohányzás kórosan károsíthatja azt is.
Különösen veszélyes az, amikor valaki a terhesség alatt dohányzik. Sajnos Magyarországon, minden 5. kismama dohányzik rendszeresen.
Nézzük, miben is mutatkoznak meg a veszélyek.
Azok a csecsemők, akiknek édesanyjuk a várandóság alatt dohányzik, a tapasztalat szerint, kisebb súlyúak, éretlenebbek. Ezek a babák különböző betegségnek vannak kitéve már az első csecsemő évük alatt is. Nem gyakori, de igen tragikus a hirtelen csecsemő halál, amikor minden különösebb bevezető nélkül a bölcsőben meghal a baba. Azért, mert éppen a várandóság alatti időszakban az elszívott cigaretták, a füstben lévő mérgező anyagok következtében a gyereknek nem alakul ki, nem lesz teljesen ép a légző központja, s a kóros légzőközpont az, ami a hibás reflexeken keresztül ilyen tragikus eseményhez vezet.
Gyakran találkozunk azzal, hogy ezeknél a gyerekeknél már fiatal gyerekkorukban légzőszervi panaszai vannak. Pl. Krupposak lesznek, hörghurut, akut hurutok alakulnak ki, de ezek talaján alakulnak ki az idült légzőszervi betegségek is.
Fontos megemlíteni, hogy a dohányos kismamák gyerekeinél gyakoribbak a genetikai bántalmak is. Pl. . szájpad-hasadék, végtaghiány.
A tapasztalat szerint a dohányos kismama gyerekeinél, főleg a leánygyermekeknél sokkal gyakoribb a 8 év alatti agydaganatos megbetegedések száma is.
Szerencsére a fenti esetek viszonylag ritkák, de akkor is tragikus, mert a gyermek egész életére kihat. Erre gondolni kell mindenképpen.
Ma már terhesség alatt is leteheti a cigarettát gyógyszermentesen biorezonanciával.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése