Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. december 25., vasárnap

A CSECSEMŐ ÉS KISDEDKORI HÖRGŐCSKÉK GYULLADÁSÁNAK SCHEMATIKUS ÁBFÁZOLÁSA

A hörgőcskegyulladás (bronhiólitisz) csecsemők és kisdedek légutainak ragályos vírusfertőzése, mely megnehezíti a légzést, elsősorban a kilégzést.
A hörgőcskegyulladást leggyakrabban a respiratory syncytial virus (RSV) okozza, de néha más vírusok, például a parainfluenza és az adenovirus állnak a háttérben. E vírusokkal történő fertőzés a légutakban gyulladást idéz elő, ez pedig a légutak szűkületét okozza, ami akadályozza a levegő áramlását a tüdőbe és abból ki.
A bronhiolitisz jellemzően a 18 hónapnál fiatalabb gyermekek, leggyakrabban 6 hónap alatti csecsemők betegsége.
- Az első életévben a hörgőcskegyulladás 100 gyermekből körülbelül 11-et érint, de egyes járványok idején jóval magasabb arányban betegszenek meg a csecsemők.
- A hörgőcskegyulladás jellemző időszaka a tél és a koratavasz.
- Gyakoribb lehet azokban a csecsemőkben, akiknek anyja cigarettázik, különösen, ha a terhesség alatt dohányzott, és valószínűleg kevésbé gyakori anyatejjel táplált csecsemőkben.
- A szülők és idősebb gyermekek is megfertőződhetnek ugyanazon vírussal, de az náluk csak enyhe megfázást okoz.


Panaszok, tünetek és kórisme
A hörgőcskegyulladás megfázás tüneteivel kezdődik - orrfolyással, tüsszögéssel, hőemelkedéssel és némi köhögéssel.
- Néhány nap múlva a gyermek légzése nehezítetté válik, köhögése rosszabbodik. Kilégzésben általában magas hangot ad (sípolás). A legtöbb gyermek tünetei enyhék; még ha egy kicsit gyorsan veszi is a levegőt és rendkívül szapora a lélegzése, a csecsemő élénk, jól érzi magát és jó az étvágya. Más csecsemők súlyosabb állapotúak lehetnek, gyorsan, felületesen és nehezen lélegeznek. Néha az oxigénhiánytól a gyermek elkékül. A gyors légzés ivási nehézséghez vezet, ami kiszáradást eredményezhet.
A kórisme a tüneteken és a beteg vizsgálatán alapszik. Az orvos néha törléssel nyálkamintát vesz az orr mélyéről, hogy megkísérelje a vírust azonosítani.

Kórjóslat és kezelés
A legtöbb gyermek 3-5 nap alatt otthonában meggyógyul.
-Amíg a betegség zajlik, híg folyadékokból gyakori kis adagokat lehet adni.
 Fokozódó légzési nehézség, a bőr kékes elszíneződése, elesettség és a kiszáradás azt jelzik, hogy a gyermeket kórházba kell vinni. -Veleszületetten szív- vagy tüdőbeteg gyermekeket, vagy akiknek védekezőrendszere károsodott, hamarabb kórházba kell vinni, ugyanis sokkal könynyebben kerülnek súlyos állapotba hörgőcske-gyulladás eredményeképpen. Ha az ápolás megfelelő, a hörgőcske-gyulladás miatti halálozás esélye csekély, még a kórházi kezelésre szoruló gyermekek körében is.
A kórházban az oxigénszintet az ujjra, lábujjra vagy fülcimpára erősített érzékelővel figyelik, és sátorban vagy arcmaszkkal oxigént adnak. A légzés támogatásához azonban lélegeztetőgépre is szükség lehet.
-Intravénás folyadékokat adnak, ha a gyermek nem tud eleget inni.
-A légutak megnyitására szolgáló, belélegzendő gyógyszerekkel (bronhodilátorokkal) lehet próbálkozni, bár hatásosságuk hörgőcske-gyulladásban megkérdőjelezhető.
- Párásítóval a ribavirin nevű vírusellenes szer adható koraszülötteknek, vagy olyan kórállapotban szenvedő csecsemőknek, akikben magas a súlyos légzési nehézség kockázata, például veleszületett szív- vagy tüdőbetegségben, cisztikus fibrózisban vagy AIDS-ben szenvedőknek. Az antibiotikumok nem hatásosak.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése