Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. december 9., péntek

Téli balesetek – a téli örömök árnyoldalaiTéli balesetek – a téli örömök árnyoldalai
Itt a tél, leesik a hó, megfagy a víz.
Lehet csúszkálni, szánkózni, korcsolyázni, síelni. A téli sportok sok örömet tartogatnak a gyermekek és szüleik számára.
Sajnos minden jónak vannak árnyoldalai.
A síkos út, a jégen való csúszkálás gyakran végződik eséssel.

 KORCSOLYA ÁLTAL LEVÁGOTT ÚJJA téli időszakban elsősorban a csukló és külboka szalagrendszer sérüléseivel, valamint a különböző fokú agyrázkódásokkal találkozunk.
A gyermek agyrázkódást szenvedhet el hanyatt eséskor, mikor a fejét beüti, de akár fenékre eséskor is.
Enyhébb fokban csak fejfájás, szédülés, hányinger jelentkezik, súlyosabb esetben emlékezet kiesés, aluszékonyság, bágyadtság hányás észlelhető. Ha ezek a tünetek jelentkeznek, forduljanak orvoshoz, mivel az agyrázkódás, a szövődmények miatt gyakran kórházi megfigyelést igényel. Fektetéssel, kellő ideig tartó pihenéssel nyom nélkül gyógyulnak.
A csukló sérülései az egyszerű zúzódástól a nagy elmozdulással járó, nyílt törésig terjedhetnek. Az első borogatással, vagy rövid ideig tartó gipszrögzítéssel gyógyítható. Fontos tudni, hogy gyermekkorban az elmozdulás nélküli törések az egyszerű zúzódás képét utánozhatják. Röntgen felvétellel gyorsan tisztázható az elváltozás jellege. Emiatt a kicsit duzzadt, enyhén fájdalmas csuklójú gyermeket is érdemes orvoshoz vinni. A nagy elmozdulással járó törések könnyen felismerhetők. Ezek sokszor altatásban történő helyretételt igényelnek, esetleg fedett dróttűzéssel kiegészítve.
Bokatöréssel ritkábban találkozunk, annál gyakrabban azonban a külboka szalagrendszerének sérülésével. Ez, a bokazúzódásnak mondott kórkép is valamilyen típusú rögzítést igényel. Rögzítés nélkül a fájdalom és duzzanat lassabban múlik el, a boka instabillá válhat.
Korcsolyázásnál vastag kesztyű viselése nagyon fontos. Ez, a jégpályán, ahol sokan csúsznak viszonylag kis területen, elengedhetetlen. Gondoljunk csak bele! A gyermek elesik, a mögötte lévők pedig kikerülik, ahogy tudják. Ez sokszor csak annyira sikerül, hogy ne ütközzenek, de az elesett gyermek kinyújtott ujján gyakran a hátul jövők valamelyike keresztül megy. A korcsolya pedig éles, mint a borotva. Gyakran sérül a feszítő ín, de súlyos esetben a korcsolya levághatja akár az ujjat is. Ezek a kézsérülések kesztyű viselésével megelőzhetők, vagy súlyosságuk csökkenthető. A sérült gyermekkel azonnal orvoshoz kell fordulni. A sebeket és ínsérüléseket lehetőleg 6-8 órán belül el kell látni.
Síelésnél igen fontos a megfelelő sícipő, a jól beállított kötés és a bemelegítés. Lényeges, hogy a gyermek a tudásának megfelelő pályán csússzon le. A gyors lesikláskor való elesésnek súlyos következményei lehetnek.
Enyhébb esetben a térd szalagrendszere túlfeszül, a térd fájdalmassá válik, beduzzadhat. Súlyosabb esetben a térd bevérezhet, a térdszalagok elszakadhatnak, vagy a térdizületet összetartó szalagok a csontos tapadásukkal kiszakadhatnak. Az ilyen sérülés a további sportolást, a térd terhelését egy időre lehetetlenné teszi, és gyakran műtéti ellátást igényel.
Mivel a sícipő a bokát jól rögzíti, ezért a bokatáji sérülések ritkák. Szerencsétlen, vagy nagyobb esésénél azonban a lábszár vagy a combcsont eltörhet. Ezek már súlyos, nagy fájdalommal járó sérülések, azonnali elsősegélyt, gyakran műtéti ellátást igényelnek.
Ezek a törések az elsősegélynyújtó helytől a végleges ellátó helyig is valamilyen fajta ideiglenes rögzítést igényelnek. A szállítás a rögzítés után lehetőleg fekvő helyzetben, a
végtagot nem lógatva történjen. Az ellátás itt is a gipszrögzítéstől a különböző típusú minimál invazív műtéti rögzítésig terjedhetnek.
Fontos tudni, hogy a gyermek a sérülés után ne egyen ne igyon, mindaddig, amíg az orvos erre engedélyt nem ad. Ha ugyan is a olyan sérülése van, melynek ellátásához altatás szükséges, a gyermek nem lehet telt gyomrú.
Kellő odafigyeléssel és a szabályok betartásával számos baleset megelőzhető, vagy súlyossága csökkenthető.
Ha még is megtörtént a baj, mielőbb forduljanak orvoshoz, és ne várjanak órákat, esetleg napokat a jelentkezéssel.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése