Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. december 29., csütörtök

Bukás és reflux szoptatott babáknálBukás és reflux szoptatott babáknál
A kisbabám bukik - ez baj?
A bukás (amire élettani vagy szövődménymentes refluxként is utalnak) gyakori, és legtöbbbször normális jelenség a csecsemőknél. A legtöbb kisbaba bukik néha, mivel éretlen még az emésztőrendszere, ami miatt az étel könnyebben folyik vissza a nyelőcsőbe.
Gyakori a bukás, ha a kisbaba túl sok anyatejet evett meg túl gyorsan. Ez akkor fordulhat elő, ha a baba nagyon gyorsan vagy nagyon intenzíven szopik, vagy ha az édesanya melle túltelítődött. A bukás mennyisége általában sokkal nagyobbnak tűnik, mint amekkora valójában. Ha egy csecsemő figyelme könnyen elterelhető (elengedi a mellet és nézelődik), vagy nagyon nyugtalanul szopik, több levegőt nyelhet, és gyakrabban bukhat. Vannak babák, akik fogzáskor, a mászás vagy a hozzátáplálás megkezdésekor buknak többet.
Néhány adat (minden csecsemőre, nemcsak szoptatottakra):
 • A bukás általában közvetlenül evés után jön, de előfordulhat az evés befejezése után 1-2 órával is.
 • A 3 hónaposnál fiatalabb kisbabák fele napjában legalább egyszer bukik.
 • A bukás 2 és 4 hónapos kor közt a leggyakoribb, legintenzívebb.
 • 7-8 hónapos korra sok csecsemő kinövi a bukást.
 • A legtöbben egyéves korra abbahagyják a bukást.
Ha "vidáman bukó" kisbabád van, vagyis jól gyarapszik, a bukást nem kíséri nyűgösség, diszkomfort-érzés, és alapvetően elégedett a kicsi, akkor a bukás leginkább mosási és társasági problémának tekinthető, nem pedig orvosi kérdésnek.
A jelentős bukás néhány oka
 • Anyatej túltermelés vagy erős tejleadó reflex okozhat reflux-szerű tüneteket, és általában egyszerű intézkedésekkel megoldható.
 • Élelmiszer-érzékenység is okozhat jelentős mennyiségű bukást. A legvalószínűbb kiváltók a tejtermékek (a gyermek vagy az anya étrendjében). További megválaszolandó kérdések: kap-e a baba bármi mást az anyatejen kívül - tápszert, hozzátáplálást (gabonakásákat, pelyheket stb.), vitaminokat (vagy fluoridot, vasat), gyógyszert, gyógynövénykészítményt? Az édesanya szed-e valamilyen vitamint, gyógynövénykészítményt, gyógyszert, vasat stb.?
 • A refluxban (GERD, gastroesophageal reflux disease) szenvedő kisbabák általában sokat buknak (lásd lentebb).
  Bár szoptatott csecsemőknél ritkán figyelhető meg, az újszülött rendszeres sugárban hányása a pilorus sztenózis tünete lehet, egy olyan gyomorproblémáé, melyet műteni kell. Fiúknál négyszer gyakoribb, mint lányoknál, a tünetek általában 3 és 5 hetes kor közt jelentkeznek. Azokat az újszülötteket, aki naponta legalább egyszer sugárban hánynak, érdemes szakemberrel megvizsgáltatni.
Reflux
A refluxos csecsemők kis százaléka komoly kellemetlenségeket és komplikációkat él meg a reflux miatt. Ezeket a kisbabákat néhányan (a "vidáman bukók" ellenpontjaként) "sovány sírós"-ként emlegetik. Családi hajlam is valószínűsíthető a refluxnál. A reflux gyakori koraszülötteknél (az éretlen szervrendszerek miatt, koraszülöttségükből fakadóan), és olyan babáknál, akiknek egyéb egészségügyi problémáik is vannak. A reflux 12-24 hónapos korra általában javul.
Az alábbiak a reflux tünetei - különböző mértékben jelenhetnek meg, és a gyermekgyógyász diagnózisa feltétlenül szükséges:
 • Gyakori bukás vagy hányás; nyűgösség bukáskor. Néhány refluxos csecsemő nem bukik - a "csendes reflux" olyankor jelenik meg, amikor a gyomortartalom csak a nyelőcsőig jut, onnan visszakerül a gyomorba, így fájdalmat okoz, de bukást nem.
 • Félrenyelés, gyakori büfizés vagy csuklás, rossz lehelet.
 • A baba nyugtalan lehet, vagy rosszul alszik a diszkomfort miatt.
A súlyos reflux figyelmeztető jelei:
 • Vigasztalhatatlan, komoly nyugtalanság, sírás, amely az evéshez kapcsolódik.
 • Lassú gyarapodás, súlyvesztés vagy fejlődésben való megállás. Evési nehézség, mell/táplálék elutasítása.
 • Nyelési nehézség, fájó torok, rekedtség, krónikus orrdugulás, krónikus orrmelléküreg- és fülfertőzések.
 • Véres vagy sárga/zöld színű bukás.
 • Sandifer szindróma: a baba hátrafeszíti a nyakát és hátát, hogy megszabaduljon a reflux okozta fájdalomtól - ettől megnyúlik a nyelőcső, és csökken a rossz érzés.
 • Légzési problémák: bronchitis, ziháló légzés, krónikus köhögés, tüdőgyulladás, asztma, aspiráció, apnoé, cianózis.
A reflux miatt a csecsemő vagy kevesebbet eszik (ha az evés utáni fájdalommal társítja az evést, vagy ha nehéz nyelnie), vagy túleszi magát (mert a szopás a gyomorban tartja a gyomortartalmat, és mert az anyatej egy természetes antacidum, savlekötő).
A refluxról jelenleg rendelkezésre álló információk azt mutatják, hogy a reflux vizsgálata vagy kezelése 12 hónaposnál fiatalabb gyermekek esetében csak akkor kívánatos, ha a bukás lassú gyarapodással, súlyvesztéssel, súlyos fulladással, tüdő-megbetegedéssel vagy más komplikációval társul. Donna Secker, MS, RD Gastroesophageal Reflux Disease című cikke szerint: "az a refluxos csecsemő, aki szépen fejlődik és nem mutat más különösebb egészségügyi problémát, akkor jár a legjobban, ha alig vagy egyáltalán nem részesül terápiában."
Amikor a reflux lehetősége felmerül, sok esetben az orvos először különböző refluxellenes készítményekkel próbálkozik (anélkül, hogy vizsgálatokat végezne), hogy lássa, a készítmények javítanak-e a baba állapotán. Ha vizsgálat történik, az általános gyakorlat egy 24 órás pH-megfigyelés. Ez egy invazív vizsgálat, amikor is egy csövet vezetnek le a kisbaba torkán, hogy a nyelőcső alsó végén mérni tudják a savasság mértékét. Egy másik lehetőség, a bárium-nyeletéses vizsgálat, kevésbé invazív (a babával egy báriumos keveréket itatnak, majd megröntgenezik), de nem túl hatékony kisbabáknál, mert a csecsemők többsége refluxszal reagál, ha báriumot kap.
Szoptatási tippek
 • Tervezzünk gyakori szoptatást! A kisebb, gyakoribb adagokat könnyebb megemészteni a kisbabának.
  Igyekezzünk a kisbabát félig ülő vagy teljesen függőleges testhelyzetben szoptatni, vagy dőljünk hátra, hogy a baba rajtunk legyen, pocakja a pocakunkon! A jó mellretétel csökkenti a levegőnyelés esélyét.
 • A nyugtalan, vonakodva szopó csecsemőknél segíthet a sok-sok bőrkontaktus, a mozgás közben szoptatás (sétálva, ringatva), fürdés közben vagy félálomban szoptatás.
 • Hagyjuk, hogy a baba teljesen befejezze az egyik oldalon a szopást (várjunk, amíg magától elengedi, vagy elalszik), mielőtt a másik oldallal kínáljuk! A túl gyors váltás bukást okozhat. Ha a kicsi nagyon gyakran szeretne szopni, inkább néhány óránként váltsunk csak oldalt ahelyett, hogy minden szoptatásnál váltanánk!
 • Hagyjuk, hogy a kisbabánk minél többet komfortszopjon, cumizzon a mellen, mert ez csökkenti az irritációt, és gyorsítja a gyomor ürülését!
 • Kerüljük szoptatás után a gyors, hirtelen mozdulatokat, a baba felesleges mozgatását, rendezgetését!
 • Büfiztessünk a mellek közti váltáskor, és rögtön szoptatás után is!
Mit tehetek, hogy csökkentsem a bukást, refluxot?
 • Szoptass! A reflux ritkább a szoptatott csecsemőknél! Ráadásul a refluxos szoptatott kisbabáknál enyhébb és rövidebb ideig tart a reflux, kevesebb éjszakai kellemetlenséggel, mint a tápszeres babáknál. Azért is előnyös a szoptatás, mert az anyatej sokkal gyorsabban hagyja el a gyomrot (vagyis kevesebb ideig képes az étel visszajutni a nyelőcsőbe), és valószínűleg kevésbé irritáló, ha mégis visszajut.
 • Minél nyugodtabb a kisbabád, annál ritkább a reflux.
 • Szüntess meg minden dohányfüst-szennyezést körülöttetek, mivel ez egy komoly kiváltó tényező!
 • Csökkentsd vagy szüntesd meg a koffeinfogyasztásodat! Az édesanya jelentős koffeinfogyasztása hozzájárulhat a refluxhoz.
 • Minden refluxos csecsemő esetében gondolni kell allergiára! A Pediatrics áttekintő cikke (Salvatore 2002) szerint az egy évnél fiatalabb csecsemők refluxos problémáinak mintegy fele visszavezethető a tehéntej-fehérje allergiára. A szerzők felhívják a figyelmet arra, hogy a tünetek hasonlóak lehetnek, ezért a gyermekgyógyászoknak érdemes minden refluxgyanús esetet a tehéntejfehérje allergia szempontjából is megvizsgálni.
 • Pozícionálás:
  • a reflux akkor a legrosszabb, ha a baba hanyatt fekszik;
  • sok szülőnek beválik, ha hordozza (kendőben vagy bébihordóban) a gyermekét;
  • kerülendő a kisbaba hasának megnyomása, ettől erősödnek a refluxos tünetek és a diszkomfort (öltöztessük a babát lazaderekú ruhákba, ne szorítsuk meg túlságosan a pelenka derekát, kerüljük az előredöntött testhelyzeteket, pelenkacserénél inkább gördítsük a kicsit az oldalára ahelyett, hogy megemeljük a lábait);
  • friss tanulmányok keresték a refluxos csecsemőknek megfelelő testhelyzetet. Ezen tanulmányok szerint a baba fejének megemelése nem javított jelentősen az állapoton. Ami valóban javulást hozott, az a baloldalukon fekvés és a hasonfekvés volt! Hasra csak akkor fektessük a picit, ha teljesen éber, és folyamatosan figyelni tudunk rá, a bölcsőhalál megnövekedett kockázata miatt.
  • bár a friss kutatási eredmények nem támasztják alá, hogy érdemes félig fekvő (30 fokban megemelt) helyzetben tartani a kisbabát, ez mégis gyakori ajánlás maradt. A babahordozóban vagy hintában (60 fokos szögben) megemelt testhelyzet a kutatások szerint jobban erősíti a refluxos tüneteket, mint a hasonfekvő testhelyzet.
  • Amennyiben refluxellenes gyógyszert kap a baba, fontos, hogy az adagolását folyamatosan az állapotához és növekedéséhez igazítsák!
Mi a helyzet a sűrítőkkel?
A különböző őrlemények, melyeket hosszú ideje adatnak a csecsemőknek szánt anyatejhez vagy tápszerhez, mára ellentmondásos megítélésűvé váltak.
Működik? A sűrítők csökkenthetik a bukást, de a kutatások nem mutatnak csökkenést a reflux tekintetében (csendes reflux). A sűrítők mellett gyakran tapasztalható evéshez kötődő köhögés, lassabban ürül ki a gyomor, és nő a refluxos esetek, valamint az aspirációk száma. Fontos, hogy a rizsőrlemény/-pehely nem sűríti hatékonyan az anyatejet, az anyatej amiláz (szénhidrátbontó enzim) tartalma miatt.
Egészséges a babának? Ha sűrítőket alkalmazunk, figyelni kell, mennyit eszik a kisbaba, mert összességében így kevesebb anyatejhez juthat, vagyis csökken a tápanyagbevitel. Számos indoka van annak, hogy ne vezessük be túl hamar a gabonaféléket vagy más táplálékokat. Bizonyított, hogy a rizs vagy a gluténtartalmú gabonafélék bevezetése az étrendbe 3 hónapos kor előtt, növeli a gyermeknél az I. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ráadásul a refluxos kisbabáknak sokkal inkább szükségük van minden védelemre az allergiák, a légúti és fülfertőzések ellen - miközben a tudományos eredmények szerint a korai hozzátáplálás éppen ezeknek a kockázatát növeli.
A szoptatási kapcsolat: A korai hozzátáplálás kapcsolatba hozható a korai elválasztódással. Ebből a szempontból a refluxos csecsemők már eleve nagyobb kockázatnak vannak kitéve nyugtalanságuk, esetleges szopási sztrájkjaik miatt, hiszen a szoptatáshoz esetleg kellemetlenséget társítanak.
Biztonság: Soha ne adjunk sűrítőt a bagyengén vagy koordinálatlanul szopik!

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése