Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. december 19., hétfő

Ha sokat hízik az sem jó, ha keveset az sem?



Ha sokat hízik az sem jó, ha keveset az sem?
Nap, mint nap kapok anyukáktól olyan leveleket, amikben beszámolnak arról, milyen aggodalmaik vannak a baba hízásával kapcsolatban. A levelekben egy a közös: általában úgy kezdődnek “a védőnő/gyermekorvos azt mondta most már hozzá kéne táplálnom…” Az okok meglepő módon különböznek: vagy azért kéne hozzátáplálni, mert túl keveset hízik a baba, vagy azért (és most jön a váratlan fordulat), mert túl sokat hízik a baba. Most akkor hogy is van ez?
Ha keveset hízik…
Néhány baba nem akar hízni. Ez általában azután következik be, hogy megduplázták a születési súlyukat. Jó étvággyal esznek, de nem híznak. Jó hír, hogy onnantól kezdve, hogy megduplázták a születési súlyukat nem is kell nekik olyan egyenletesen hízni, ez így normális. Semmi gond, ha 1-2 hétig nem hízik, a lényeg, hogy egy hónap alatt hízza meg a 400 grammos minimumot 6 hónapos koráig (utána már ezt sem kötelező).
Mikor NEM kell aggódni?
– Ha jókedvű,
– ha 3-4 óránként eszik napközben,
– ha jól alszik éjszaka (jól=legalább 4-5 órát alszik és csak utána ébred meg),
– ha kiegyensúlyozott,
– ha evés után láthatólag jóllakott, mosolygós,
– ha naponta legalább 5-6 alkalommal pisil vagy kakil (mert csak az tud kijönni, ami be is ment)
Mikor kell aggódni?
(ezek a tünetek külön-külön nem jelentik azt, hogy éhes a baba, csak együtt)
– Ha evés után nyűgös, sírós,
– ha nem pisil-kakil eleget, száraz a pelusa,
– ha egész nap nyűgösködik és etetés után sem nyugszik meg,
– ha éjjel a szokottnál gyakrabban ébred és ehhez a fentiek valamelyike is társul,
– ha a sok szoptatás ellenére is kevesebb tejed van,
– ha nem hízik 6 hónapos kor alatt legalább havi 400 grammot (egy teljes hónapot kell nézni, nem heteket külön-külön, és nem csak 4 hetet)
Mit lehet tenni, ha keveset hízik?
Ha az orvos szerint keveset hízik a baba és ehhez a fenti problémák is társulnak (tehát nyűgösebb, mint volt, kevesebb a tejed, nem nyugtatja meg az evés), akkor a következőket lehet tenni:
1) Ha még szoptatsz, akkor pár napig szoptass gyakrabban, akár 2 óránként (napközben) és közben igyál Laktorherb teát, ez a módszer szaporítja legjobban a tejet. Ha már elég tejed van, akkor visszaállhatsz a megszokott etetési időkre.
2) Ha nincs elég tejed és a fenti módszer sem segít, akkor 6 hónapos kor alatt tápszert kell adni (vagy szerezz be anyatejet) pótlásnak, azaz minden szoptatás után adj neki annyi tápszert, amennyitől jóllakik.
3) Ha tápszeres és már elmúlt 4 hónapos, akkor át lehet térni a 2-es tápszerre, vagy pedig a megszokott tápszert lehet sűrűbbre keverni, illetve el lehet kezdeni a tejpépek adását.
Sem anyatejes, sem tápszeres babánál nem érdemes almát adni, ha nem hízik megfelelően, hiszen az alma nem igazán laktató, sem a többi főzelék, amit adnál neki később (mire ezeket elkezded adni, az minimum 3-4 hét az első kanál alma után…). Másrészt az anyatejtől eltérő bármely táplálék megemésztéséhez szükséges enzimek csak 6 hónapos kortól vannak jelen a szervezetben. Ez azt jelenti, hogy hiába adsz neki 4 hónaposan almát, mert nem emészti meg, csak részben, a többi kiürül a szervezetből. Tehát a baba kap enni, csak nem emészti meg, ezért ettől a megoldástól nem fog hízni (viszont a korai hozzátáplálás, a túl korán megterhelt emésztőrendszer miatt, előidézhet nála egy későbbi, egész életére elhúzódó táplálékallergiát, ami ekcémás tünetekkel, gyomorfájással jelentkezhet akár már csecsemőkorban, akár később az élete folyamán bármikor)
Ha “túl sokat” hízik…
A másik, amivel kiválóan lehet ijesztegetni az anyukákat, hogy túl sokat hízik a baba. Nos, kéremszépen, ez akkora botorság, hogy elmondani nem lehet… 🙂Egy anyatejes babát nem lehet elhízlalni. Minden babánál öröklött dolog, mennyire hízik. Néhány baba az első félévben rengeteget hízik, aztán meg szinte semmit. Más babák fokozatosan híznak az első életév során, míg végül 1 éves korukra a gyerekek átlagban ugyanolyan súlyúak (9-10 kg közöttiek).
A tápszeres babáknál más a helyzet, mert a tápszer tápértéke más, mint az anyatejé, ezért, ha kicsit sűrűbb lesz a tápszer, ugyanolyan mennyiség jobban hízlalja a babát, mint az anyatejnél, de csak akkor hízik túlságosan tőle a baba, ha hónapokon át túltáplálják (sűrűbb tápszert kap, mint a dobozon előírt, vagy pedig többet diktálsz bele, mint amennyit magától elfogad).
Ha annyit ehet, amennyit elfogad és olyan arányban kevered, ahogy a dobozon írják, akkor pont annyit fog hízni a kicsi, amennyit kell.
De vajon adjunk-e neki almát, ha nagyon hízik?
Természetesen ne. Egyrészt azért, mert még nem tudja megemészteni. Másrészt: miért akarod, hogy ne a saját tempójában hízzon? Miért akarnál okosabb lenni a természetnél? A hízás üteme ugyanis javarészt öröklött dolog, ha gyorsan hízó babád van, kérdezd csak meg az anyukádat és az anyósodat és valamelyikük elmeséli majd, milyen szép duci babák voltatok… A babák még pontosan tudják, mennyi ételre van szükségük és pont annyit esznek, amennyi kell nekik, jól működnek az ösztöneik. Ha ebbe beavatkozol, azzal csak megzavarod a természet rendjét. Hiszen a jól hízó babák, a második 6 hónapban már nem híznak olyan jól.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése