Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. december 11., vasárnap

A fiatalkori dohányzás megelőzése



A fiatalkori dohányzás megelőzése
Nagyon fontos megelőzni, hogy a gyerekek függőséget vagy betegséget okozó terméket szívjanak.   A szülőknek és tanároknak együtt kell dolgozniuk azért, hogy felvilágosítsák a gyerekeket a dohányzás káros egészségügyi hatásairól és arról, hogy milyen fontos az, hogy ne szokjanak rá a dohányzásra. A felnőtt dohányosoknak a gyerekek elől elzárva kellene tartaniuk a cigarettát, és nem lenne szabad dohányozniuk, ha gyerekek is jelen vannak.
Emellett sok közegészségügyi csoport is keményen dolgozik azon, hogy a kifejezetten gyerekek számára kifejlesztett oktatási programok segítségével megelőzze a fiatalkori dohányzást.
A kormányok szerepe olyan törvények elfogadtatása és szigorú betartatása, amelyek bűncselekménnyé nyilvánítják a dohányáruk gyermekek vagy olyan személyek számára történő értékesítését, akik a cigarettát gyerekeknek adják. Meglepőnek tűnhet, de még ma is vannak olyan országok, ahol nincs bevezetve korhatár dohánytermékek vásárlására, és ha van is erről szóló törvény, a kormányok nem tartatják azt be.
A dohánygyártók hatékony szabályozás támogatásával és oktatóprogramok finanszírozásával is segíthetnek a fiatalkori dohányzás megelőzésében.
A Philip Morris International (PMI) az alábbi lépésekkel támogatja ezt az ügyet:
A hatékony törvényi szabályozás támogatása
Az egész világon támogatjuk az olyan szabályozásokat, amelyek segítenek megelőzni a fiatalkori dohányzást. Például támogattuk Indonéziában a dohánytermékek szabályozásának nemrég bevezetett szigorítását, beleértve a törvényben meghatározott alsó korhatár bevezetését.   
Aktívan ösztönözzük a kormányzatokat, hogy szigorúan kényszerítsék ki az életkori törvények betartását, azzal érvelve, hogy csak a kereskedők számára érezhető szankciókkal lehetséges hatékonyan betartatni azokat. Emellett támogatjuk az egyéb intézkedéseket, mint például azon felnőttek büntetését, akik cigarettát vesznek vagy adnak gyermek- vagy fiatalkorúaknak, illetve szorgalmazzuk a dohányáruk kiskereskedelmi értékesítésének engedélyhez kötését.
Továbbá aktívan támogatjuk a hamisított és csempészett cigaretták elleni küzdelmet, melyek forgalma az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint évente 600 milliárd szál cigarettát jelent. Amellett, hogy ezek a termékek olcsóbbak, ezért könnyebben elérhetők kiskorúak számára, mint a legális cigaretták, a feketepiacon árusítók nem foglalkoznak a törvényes alsó korhatár betartásával.
Oktatási programok támogatása
Nem vagyunk ugyan oktatási szakértők, de ha úgy ítéljük meg, hogy szükség van a segítségünkre, pénzügyi támogatással segítjük a tanárok, közösségi csoportok és a világ más szakértői által folytatott fiatalkori dohányzásmegelőző lépéseket.  Ezen programok támogatásának egyik szigorú feltétele, hogy nem használhatják egyetlen cigarettamárkánk vagy a cégünk nevét sem.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése