Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. december 14., szerda

Gyermekkori csípőízületi gyulladás, combfej elhalás

 
 
 
 
A csípőízület gyulladása leggyakrabban 6-12 éves korban alakul ki, de már két éves korban is előfordulhat. Jellemző tünete a hirtelen kialakuló csípőtáji fájdalom, mely a térdbe is sugározhat. A gyermek sántítani kezd, és a csípő teljes kinyújtására erős fájdalmat jelez.
A csípő gyulladása általában orvosi vizsgálattal megállapítható. Ultrahang vizsgálat az ízületi folydék felszaporodását, és a belhártya duzzanatát mutatja.
Mi okozza a csípőízület gyulladását? Közvetlen oka az immunrendszer által kiváltott ízületi belhártya izgalom. Gyakran valamilyen felső légúti hurut, nátha, vagy egyéb lázas betegség után néhány héttel alakul ki, a betegségre adott immunválasz következtében. Néha egy hét alatt meggyógyul, de általában 3-4 hét szükséges a teljes gyógyuláshoz. Ha nem kezeljük megfelelően, a combfej vérellátása károsodhat, mely a combfej részleges elhalásához, feltöredezéséhez vezethet. Ez a betegség – a Perthes-kór, lásd az ábrán – már sokkal veszélyesebb, és legtöbbször nem gyógyul meg nyomtalanul, korai porckopáshoz és komoly csípőtáji fájdalmakhoz vezetve.
Hogyan kezelhető a csípőízület gyulladása? Fontos, hogy NEM baktérium vagy vírus kerül az ízületbe, így kezelésében antibiotikum nem jön szóba. Lényeges a tehermentesítés, ágynyugalom (a gyermek nem járhat), és gyulladáscsökkentő gyógyszerre is szükség van. Erősebb fájdalom esetén kórházi felvétel, bokára csatolható húzókészülék használata is indokolt lehet.
Amennyiben a combfej csontállománya a tartós gyulladás miatt károsodik, kialakul a combfej részleges elhalása, a Perthes betegség. A kezelés fő célja ennek elkerülése. Ha azonban kialakul, tartós tehermentesítés szükséges, melyet az érintett alsó végtagra egyedileg elkészített rudazat és tomportámasz segítségével tudunk elérni. Ilyen készülékre hónapokig, néha akár két évig is szükség van. Ha a combfej eldeformálódik, akkor általában műtétre van szükség, ahol a combcsont átvágásával a combfejet elforgatjuk kedvezőbb helyzetbe, és a két csontrészt lemezzel egyesítjük (lásd az ábrán).
#1 Dr.BauerBela #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése