Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. december 11., vasárnap

Egyre több a fiatalkori dohányzó



Egyre több a fiatalkori dohányzó
Az utóbbi hetekben körbejárta az internetet az a videófelvétel, amelyen egy nyolcéves indonéziai fiú, Ilham látható, amint dohányzik. A gyerek apja az indonéz hírügynökségnek 2012. március 15-én adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy képtelen fegyelmezni fiát, főleg ha elvonási tünetek jelentkeznek nála, amikor nem kapja meg a napi adag cigarettáját. A család szerint ilyenkor gyakran kap dühkitörést. Igazán vicces jelenetek lehetnek azok, amikor ez a nyolcéves pufi gyerek mérgében, mert nem kapta meg a napi adagját, maffiavezér módjára tör és zúz a házban.
Ilham 2 éves kora óta dohányzik, jelenleg napi két dobozt szív el. A fiú még a fülén keresztül is képes kifújni a füstöt. Sajnos, azonban Indonéziában nem meglepő Ilham története: a délkelet-ázsiai országban nagyon magas a dohányzók aránya. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Indonéziában az elmúlt negyven évben hatszorosára nőtt a dohányosok amúgy is magas száma.
A szenvedélybetegség az összes korosztályt érinti az országban, 2010-ben szintén nagy port vert egy akkor két esztendős fiúcska ügye, aki szintén aktív dohányos volt már ebben a korban. A túlsúlyos kisfiú, Ardi Rizal 8 hónaposan kezdett el dohányozni, a saját apja szoktatta rá a cigizésre. Az ilyen szülőknek nem szabadna gyermeket vállalniuk soha! Elkeserítő, hogy ilyen szülők mindenfele akadnak, nemrég saját szememmel láttam, amint egy apuka a néhány hetes kisbabáját égő cigarettával az ujjai között simogatta meg a babakocsiban. Utána persze döbbenten kérdezte a gyerekétől – nem, mintha az tudna rá válaszolni –, hogy miért sír. Ilyenkor bezzeg hol vannak a gyámügyesek?
Visszatérve Ardira: a kétéves fiút 2010-ben elvonókúrára küldték, mert napi negyven szál cigarettát szívott el egymaga. A hírek szerint az intenzív kezelés ellenére sem sikerült a gyereket leszoktatni teljesen a dohányzásról.
Nagyon úgy fest, hogy az indonéziai emberek annyira korlátoltak, hogy nem tudják reálisan felmérni a dohányzás okozta veszélyeket. A helyi szülők ahelyett, hogy megdorgálnák pici fiukat, vagy lányukat, megdicsérik azért, mert már óvodás korában dohányzik. Indonéziában a 3 és 15 éves korú gyermekek 25%-a kipróbálta már a cigarettát, s közülük 3,5% rendszeresen gyújt rá.
A tinédzserkori dohányzás károsan hat a fejlődésben lévő szervezetre, többek között az agyfejlődésre, a szívműködésre és a hallásra káros, de rendszerint tanulási nehézséget is okoz. Egy több tucat országot átfogó felmérés eredménye szerint a világ dohányosainak 55% tinédzserkora óta hódol a káros szenvedélynek. A magyarországi adatok szerint a 18 éven aluliak zöme kipróbálta már a cigit 12 éves kora óta: a dohányosok egyik fele rendszeres dohányzó, a másik fele pedig amolyan “partidohányos”, aki csak bulikban gyújt rá néhány szálra.
A 14-18 éves fiatalok háromnegyede legalább egyszer kipróbálta a dohányzást, és a kamaszok közül minden második rendszeresen cigarettázik. Sajnos, egyre többször találkozni olyan mára már rendkívülinek nem nevezhető esettel, amikor a gyerek alsóosztályban, tízéves kora előtt elkezd dohányozni.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése