Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. december 28., szerda

A LENŐTT NYELV KLINIKAI FORMÁINAK KÉPES GALÉRIÁJALenőtt nyelv – rövid nyelvfék
Lenőtt nyelv – rövid nyelvfék
Nem is gondolnánk, hogy ez a pici hártya a nyelv alatt mennyi nehézséget okozhat egy babának, kisgyereknek. És az sem, hogy a problémától hipp-hopp el is búcsúzhat, aki fölkeresi fül-orr-gégész szakorvosunkat. 

Nem is olyan ritka, hogy a nyelv szabad mozgását gátolja egy kis függőleges hártya, amely a nyelv alsó felszínét az alapjához köti. Ez a kis nyálkahártya a nyelvfék. Nagyon hasonló, de a fölső ínyből, a két egyes fog magasságában indul az ajakhoz az ajakfék. Ha ezek az összeköttetések túl szorosak, többféle gondot is okozhatnak. Rövid nyelvfékkel gyakrabban  találkozunk. Többször előfordul fiúknál, mint lányoknál, és van, amikor családi halmozódást mutat.
Etetés és beszéd
A rövid nyelvféket általában akkor veszik észre, amikor a baba nem tud szopni, vagy éppen tud, de fájdalmat okoz szoptatás közben.   A másik látványos jel a beszédfejlődés időszakában jellemző: a gyerek nehezen ejti az r-hangot, de gond lehet a t, z, s, sz, l kiejtésével is. A rövid nyelvfék ugyanis lehetetlenné teszi, hogy a baba vagy kisgyerek a nyelvét túlnyújtsa az ajkain, és felemelje a szájpadlásához, vagy megérintse a nyelve hegyével a hátsó fogait. Hogy miért baj ez? A szoptatás és a tiszta beszéd is meglehetősen fontos rész az életünkben, de van még néhány dolog, amire nem gondolnánk: lenőtt nyelvvel nem lehet fagyizni, csókolózni, és fúvós hangszeren játszani. Lássuk be, van olyan időszak, amikor ezek a készségek központi helyet foglalnak el! Keressünk orvost, és kérjük ki a véleményét, javasolja-e a pár másodperces beavatkozást a kicsinél.
Mit vizsgál az orvos?
Az orvos először megfigyeli a babát, hátha csinál magától is olyan mutatványokat, amely megkönnyíti a diagnózist: megpróbálja kinyújtani a nyelvét, ásít, sír. Ha ilyenkor az orvos  lekerekített vagy hegyes nyelvecske helyett szív alakút lát, akkor már félig-meddig megalapozottnak tekintheti a diagnózist. Fontos információt ad még a fizikai vizsgálat. Ha végigsimít a baba nyelve alatt, lenött nyelv esetén ujja bele fog akadni a feszülő nyelvfékbe.
Felvágjuk, vagy ne?
Ha csecsemőkorban nem okoz semmiféle problémát, akkor nem érdemes felvágni. A nyelvfék még megnyúlhat idővel.  Ha viszont szoptatási problémát okoz, vagy a logopédus javasolja a beavatkozást, nem érdemes halogatni. Ugyanis csak pár másodperces „műtétről” van szó alapesetben. A baba fejét az asszisztens stabilan megfogja, az orvos pedig pár milliméteres metszést ejt, steril ollóval. Túlnyomórészt semmiféle vérzést nem tapasztalunk, időnként egy-két csepp megjelenik. A baba azonnal szopizhat a beavatkozás után.
Előfordul, hogy a nyelvfék jóval vaskosabb a szokásosnál. Ebben az esetben  altatásos műtéttel oldja meg az orvos a problémát, felszívódó varrattal ölti össze a sebzést. Műtét után gyakorlatokat kell végezni a nyelvvel, hogy jobban funkcionáljon.
Rövid ajakfék
Ha az ajakfék rövid, az is okozhat szoptatási problémát, de esztétikai szempontból sem előnyös. A rövid ajakfékkel rendelkezők között gyakori, hogy rés van a két felső középső foguk között, az sem ritka, hogy mosolygásnál az ajakfék elhúzza az ajkat, és az egész íny láthatóvá válik.  Ezt hívják „ínymosolynak”. Ebben az esetben is elég egy pár másodperces beavatkozás az állapot megszűntetéséhez

1-


                                               Image result for www.frenulum linguae


2-

                                                Image result for www.frenulum linguae


3-Image result for www.frenulum linguae
4-Image result for www.frenulum linguae
   


Image result for www.frenulum linguaeImage result for www.frenulum linguae


                                                         -Image result for www.frenulum linguae
                                          Image result for www.frenulum linguae

Image result for www.frenulum linguae
Image result for www.frenulum linguae

Image result for www.frenulum linguae
                  #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése