Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. július 14., péntek

KÖZÖSSÉGI VITAESTEK A PANNÓNIÁBAN.



KÖZÖSSÉGI VITAESTEK A PANNÓNIÁBAN. 



A szatmári “Korzó” standján mindig találtál egy” rövid” elfogyasztására hajlandó tagot. Irodalmárok, újságírók, színészek, orvosok, mérnökök, tanárok és minden kategóriájú érdeklődők . Mondhatnám, így alkottunk egy hagyományörző társadalmi “keserü kisebbséségi sorsra itélt”közösségt.
Szatmár dísze a /emberi bünök miatt ma már halódó/ Pannónia szálló és előtte a százados emléktároló szatmári –Korzó-Ez az szatmári magyarság szivbemarkoló müemléke volt, a század generációinak a büszkesége. Az előtte vonuló főtér részleg pedig a –Korzó-a szatmári fiatalok majálisa. Ismerkedések, randevúk,nagy szerelmek szülőanyja és ápolója.
A vasárnapi “szagos” miséket mondhatnám divatparádé követte a korzón.,az árnyékot adó fák alól előugráló,kéregető –purdé-haddal.
Ahogyan a Csipler mama tánciskolájában,mindig a cserépkályhától kezdtük a táncot úgy a szövődő szerelmek és drámai szakítások helye a sarki –villanyóra volt.
A vasárnap délutáni családi séták a lopkodó szerelmes pillantásokkal. Az esti séták duhaj politikai vitákkal és a kiegyezés a Pannónia nagytermében egy –párizsi-és behűtött sör mellet.
Ez a közösség iratlan szabályaival,csupán az együvétartozás,a szolidaritás,a történelmileg nemes önzetlen,mindenkor segitőkész erkölcsiségével, életreszóló barátságokat ajándékozott mindenki számára.
Az erkölcsi öntisztulás és öntisztitás állandó jelenléte közöttünk, távoltartotta tőlünk a kishitüséget a megalkuvást és mindazt ami emberileg erkölcsileg kivetendő-A vélemény különbségek amik a viták hevében olykor felfokozottak voltak,nem zavarták a szellemi harmóniát,nem ejtettek sebet senki érzelmi énjén. Egy kiegyensúlyozott társadalmi értékitélet jellemzett bennünket.egy –standard-demokrácia szellemisége,szélsőségek nélkül,de mély –főhajtással úgy a polgári mint a baloldali értékek előtt.
A bohém hangulat,a sziporkázó elmék villanásai,olykor napokig mosolyra fakasztott bennünket és felritkitották azt a szellemi ködfágyolt ami bennünket körülvett.
Ma már csak a nosztalgia maratdt emlékeink tárházában,a Pusi Rózsi dallamai,a nagy krigli sörök a tányérokról lecsünő bécsi szeletek.
Gondolom hogy eddigi élményanyagom kötelez arra hogy meg kell szólalnom a közösségi sors tartalma, és eikai törvényei nevében,Ezek oly métékben változtak /a modern tömegkommunikáció eszköztárával/hogy ma márfelváltották a józan emberi gondolatvilágot a gyülöletkeltés,az egysiku gondolatvilág , az emberi ocsmánykodás szinhelyévé értékitéletünket..A pénz és hataloméhség minden eszközével szétzilálta közösségi sorsunk méltóságát.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése