Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. július 5., szerda

Fülfolyás, fülvérzés



Fülfolyás, fülvérzés

A betegség lényege:
Jelentős mennyiségű váladék távozása a hallójáratból. Ha ez véres, fülvérzésnek hívják.

A betegség oka:
A fülfolyást leggyakrabban a fül gyulladásos betegségei okozzák. A gyulladás az esetek többégében a felsőlégutak fertőző betegségeinek szövődményeként alakul ki, mely a középfülre terjed át. Itt a fertőzés miatt savós vagy gennyes váladékképződés indul meg. A termelődött váladék a dohhártyán kialakult lyukon át távozik a fülből. A ritkább fülvérzést rendszerint sérülés okozza. A vérzés kiindulhat a külső és a középső hallójáratból. Kisgyermekeknél gyakran a hallójáratba dugott idegentest sértheti fel kisebb mértékben a hallójárat bőrét. A fülvérzés súlyos baleseteket, pl. koponyaalapi töréseket is kísérhet. Ritkán hirtelen légnyomás változás hozza létre a vérzést a dobhártya kiszakadása révén. Ez robbanások alkalmával következik be leggyakrabban.

A betegség tünetei:
A fülfolyás rendszerint a középfül gyulladás tüneteivel együtt jelentkezik. A beteg közérzete rossz, elesett, étvágytalan és az esetek többségében lázas. A betegség során kialakuló gyulladásos izzadmány feszíti a dobhártya falát és fokozódó fájdalmat okoz, mely a folyadék távozásával hirtelen megszűnik vagy minimálisra csökken. Különböző fokú halláskárosodás lehet jelen. A fülvérzés során a külső hallójáratból élénkpiros vér folyik ki. Idegentest okozta sérüléskor egyéb tünet nincs. Koponyaalapi törés esetén a távozó folyadék rózsaszínes; általában erősen fáj a beteg feje és az érintett oldalon nem hall. Van, amikor a beteg eszméletlen.

Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele és a betegvizsgálat mellett fül-orr-gégészeti, törésre utaló jelek esetén idegrendszeri kivizsgálást végeztet.

A betegség várható kezelése:
Bakteriális eredetű középfülgyulladás esetén antibiotikumot adnak a betegnek. A fájdalmat általában a gyulladásgátló - fájdalomcsillapító gyógyszerek jól enyhítik. Ezzel egyidőben orrcseppet is felír az orvos. Gennyes középfülgyulladás esetén a dobhártyát felszúrják, hogy a genny távozhasson a dobüregből. Sérülés okozta fülvérzés esetén az elváltozástól függően sebészi beavatkozásra kerülhet sor.

Javaslatok:
A tünetek jelentkezése estén forduljon orvoshoz. Felső légúti gyulladások kialakulásakor orrcsepp, valamint torokfertőtlenítő oldatokkal való gargalizálás jó hatású lehet a fül betegségeinek megakadályozására. A fülfájdalom száraz meleg borogatással enyhíthető az esetek többségében. Ha a beteget kínzó fülfájás gyötri forduljon orvoshoz. Az orvos által felírt antibiotikumot a megadott módon a megadott ideig kell szednie. Ha idegentest került a hallójáratba, ne próbálja meg eltávolítani, forduljon orvoshoz.

A betegség várható lefolyása:
A fájdalom enyhülése vagy megszűnése az alapbetegség jellegétől és kezelésétől függ. Az esetek nagy részében a középfül gyulladása okozza a panaszokat, ennek helyes kezelésével a fájdalom néhány nap múlva elmúlik. Elhanyagolt vagy súlyosabb esetben halláskárosodás következik be, amit műtéttel lehet megszüntetni. Fülvérzés esetén a kiváltó októl függ a kórjóslat.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése