Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. július 30., vasárnap

Újszülött, a totyogó és az óvodás fogmosása



Újszülött, a totyogó és az óvodás fogmosása
Az egészséges szájüreg elengedhetetlen velejárója gyermekünk jó közérzetének és a ragyogó, magabiztos mosolynak.
A fogápolás többet jelent a fogaknál. A kisgyerek ínyének ápolása ugyanolyan fontos, miután ez jelenti a megfelelő alapot az erős fogakhoz.
Az egészséges száj eléréséhez nem csak a rendszeres gyermekfogorvosi ellenőrzés és a kiegyensúlyozott étrend biztosítása szükséges, hanem a rendszeres és alapos tisztítás rutinná tétele is - már kisbaba korban.

Az újszülött "fogmosása"

A fogatlan újszülött esetén persze nincs szükség arra, hogy száját belülről tisztogassuk, de gyermekünk első fogának megjelenésétől kezdve neki kell látni egy apró, puha fejű fogkefe segítségével a rendszeres szájhigiénia biztosításához.
Ahogy megjelenik a kisbaba első tejfoga, azt rendszeresen, napi két alkalommal — reggel és az esti étkezést követően - meg kell tisztítani.
A legjobb az, ha ölünkbe fektetjük a kicsit, hogy felülről nézhessünk a szájába.
A baba fogkeféjére tegyünk egy nagyon vékony fogkrémréteget és ezzel dörzsöljük végig a fogait, illetve a fogakat körülvevő fogínyt - minden oldalról.
Mindig ellenőrizzük, hogy milyen idős gyermeknek ajánlják a fogkefét és a fogkrémet, és használjunk könnyű fogású fogkefét.
A totyogó fogmosása
Ahogy a kisgyermek nő, maga is szeretne részt venni a fogmosási tevékenységben, sőt még a fogkefét is kiveszi a kezünkből.
Ha ezt teszi, ne álljunk ellent, mert így játéknak tekinti a fogmosást, és ez talán segít a "rászoktatásban".
Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy magunk is megmossuk a kisbaba fogát, mert még nem elég ügyes ahhoz, hogy alapos munkát
végezzen egyedül.
Álljunk a kicsi mögött, amikor a fogát mossuk.
Csak egy csöppnyi fogkrémre van szükségünk, annyira, amennyi még biztosan nem fog habzani a kisgyerek szájában.
Ez azért van így, mert a totyogó gyermek még nem képes a felesleg kiköpésére.
Figyeljünk oda, hogy a gyermek ne nyelje le a fogkrémet. A fogkrémben levő fluoridot érintkezésbe kell hoznunk a már kibújt fogakkal, hogy erősödjön a fogzománc.
A totyogó kisgyerek már élvezi, ha egyedül végezheti a feladatát, de ott kell lennünk mellette, hogy biztosan minden rendben legyen.

Az óvodás fogmosása

A 3-6 éves kisgyermek fogmosásánál álljunk a kicsi mögé. Ha hagyja, döntsük egy kicsit hátra a fejét, amíg megmossuk a felső fogait, majd kérjük meg, hogy nézzen előrefelé, amíg az alsó fogait mossuk. Ekkor már a kisgyerek rendes gyerekfogkefét használjon, de a fogmosás javát még nekünk kell elvégezni.
Mostanra már talán örül a kisgyerek, ha maga nyomhatja ki a fogkrémet, de most is ragaszkodjunk a borsónyi fogkrém-mennyiséghez egy-egy fogmosásnál, mert még mindig könnyen lenyelheti a fogkrémet. Hatéves kora előtt nem valószínű, hogy gyermekünk ki tudja köpni a fogkrémet, de bátoríthatjuk azzal, hogy adunk neki egy kis pohár vizet, amivel öblögetheti a száját.
Vonakodik megmosni a fogát?

A totyogókkal és ovisokkal időről időre közelharccá válhat a fogmosás.
Az alábbi tanácsok elsimíthatják a dolgot:
  • Mossuk meg a saját fogunkat is, amikor a kisgyerek mossa az övét! Ha nézi, ahogy mossuk a fogunkat, biztos, hogy kicsinyünk is utánozni akar majd bennünket!
  • Tegyünk úgy, mintha látnánk az ételmaradékot a szájában, amit ki kell mosni, és dicsérjük meg, ha sikerült.
  • Helyezzünk egy tükröt a kisgyerek szemmagasságába, hogy nézhesse magát fogmosás közben, anélkül, hogy fel kéne emelnünk!
  • Engedjük meg, hogy ő válassza ki magának a kedvenc fajtájú fogkeféjét!
  • Használjunk egy bábot „barátként", amivel megmoshatja a fogát.
  • Kérjük, hogy mutassa meg „tigrisfogait", így a pici vicsorít, és meg tudjuk mosni az első fogait.
  • Mindig dicsérjük meg a fogai ragyogását fogmosás után, s őt is, hogy milyen jó kisgyerek! 
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése