Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. július 24., hétfő

FERTŐZŐMACSKABETEGSÉGEK



  FERTŐZŐ MACSKABETEGSÉGEK
 Amennyiben házikedvencünk megbetegszik, viselkedése alapjaiban megváltozik. Étvágytalan, levert, szőre is felborzolódik, gubbaszt, nem hallatja a hangját, félrehúzódva összegömbölyödik, hideg padlóra fekszik, hasmenése van, tüsszög.  Érdemes figyelemmel kisérni állapotát, kedélyét, mert ezek jelzik, probléma van az egészséggel. 
 FERTŐZŐ BETEGSÉGEK I.
PANLEUCOPAENIA - Fertőző gyomor- és bélgyulladás 
Ez a macskák legveszélyesebb betegsége. A tünetek a fertőzést követően 4-10 nappal jelentkeznek. Elsősorban fiatal, oltatlan macskákon fordul elő. Sokszor a leglelkiismeretsebb kezelés ellenére is az állat belepusztul a betegségbe. Az első tünetek : hányás (sárga, habos) és a macska nem eszik és folyadékot sem vesz magához. Így súlyos folyadékveszteség, kiszáradás következhet be. Az állat lázas lesz, ezért gyakran a hideg kőpadlóra fekszik. Nehezen gyógyítható betegség, intenzív infúziós kezelést igényel (folyadék, ásványi sók, tápanyagok). Könnyebb megelőzni, mint gyógyítani. 
MEGELŐZHETŐ: ISMÉTLŐ VÉDŐOLTÁSSAL
 RHINOTRACHEITIS - Macskanátha
 Cseppfertőzés útján terjedő, emberre veszélytelen betegség. Lázas állapot kíséri lefolyását,kötőhártyagyulladás, orrfolyás, arc- és homloküreggyulladás jellemzi. Különösen kóbor állatokon gyakori, összeragadt szem, szörcsögő légvétel, orrdugulás jellemzi. Fontos, hogy a beteg állat időben orvosi kezelést kapjon. Az elhullás kevésbé gyakori, mint a fertőző gyomor- és bélgyulladás esetén.
 A BETEGSÉG VÉDŐOLTÁSSAL MEGELŐZHETŐ!
FeLV – Feline Leukémis Virus – Macska leukózis virus –„ MACSKA LEUKÉMIA”
  Ez a betegség sajnos gyógyíthatatlan. Károsodik a vérképző rendszer, a fehérvérsejtek rosszindulatú változásai daganatokat, vagy leukémia kialakulását eredményezi. Terjedése: nyállal, vizelettel, tejjel, ürülékkel és nemi úton. Tünetek: különböző vérzések, hányás, a nyirokcsomók megduzzadása. Gyakran másodlagos betegségek is kisérhetik.
  Lappangási ideje: akár több hónap is lehet. 
BIZTONSÁGOS MEGELŐZÉS: ÉVENKÉNTI VÉDŐOLTÁS

  FIV – Feline Immunodeficiency Virus – Immunhiányos betegséget okozó vírus -- „MACSKA AIDS” A Leukózishoz hasonló, tüneteiben és terjedési módjában is azonos betegség. A FIV az emberre veszélytelen!! Tünetei gyakran évek múlva, öregebb korban, vagy más betegségek folyamán jelentkeznek Megfelelő gondoskodás mellett az állat 1-2 évig is elélhet. Lappangási ideje: hosszú.

GYÓGYÍTHATATLAN. OLTÁS NINCS ELLENE

FIP – Feline Infectious Perionitis – FERTŐZŐ HASHÁRTYAGYULLADÁS
Tünetei bizonytalanok, gyors fertőzése, mindenképpen halálos kimenetele miatt az egyik legveszélyesebb betegség. Két fajtája létezik: a száraz és a nedves. A betegség utolsó fázisában a hasüreg megtelik folyadékkal, mely körte formát kölcsönöz a macskának. (nem minden esetben alakul ki). A száraz változatnál szem- és idegi betegségek figyelhetők meg. Étvágytalanság, súlyveszteség, hasmenés kisérheti. Terjedése: nyál, vizelet, tej ürülék, érintkezés útján. Orcsepp védelem van, de ez nem nyújt 100%-os védelmet, és a vírusteszt  az állat egész életében pozitív lesz!
 A BETEGSÉG 95%-BAN HALÁLOS
Aujeszky-féle betegség - Álveszettség  
Nyers sertéshús fogyasztása esetén fordulhet elő ilyen - a veszettségehez nagyon hasonló tüneteket mutató betegség, csak ennek a betegségnek rövidebb a lappangási ideje. Tünetei: viszketés, nyáladzás, fokozott izgalmi állapot, pupillák különböző mértékben tágultak, bénulás, izomgörcs. Az ilyen betegségben szenvedő állatot el kell altatni, megrövidítve ezzel szenvedését. 
MEGELŐZÉSE: KIZÁRÓLAG FŐTT SERTÉSHÚS ADHATÓ - A BETEGSÉG GYÓGYÍTHATATLAN
  VESZETTSÉG 
Tüneteiben nagyon hasonló az álveszettséghez. A kóbor macskák komoly veszélyt jelenthetnek, mint hordozók. A kijáró macskákat minimum két évente be kell oltatni veszettség ellen. Ismeretlen (vagy oltatlan) macska harapása esetén két hét karantént ír elő a törvény, hogy az esetleges tünetek megjelenhessenek. Amennyiben az állat nem megfigyelhető, el kell kezdeni a megharapott személy megelőző oltását. Amikor a tünetek már jelentkeznek, a veszett állat, ember már nem gyógyítható.
  MEGELŐZÉS: RENDSZERES VÉDŐOLTÁSSAL
TOXOPLAZMÓZIS 
Toxoplazmózis Emberre is átterjedő fertőzés. Terhes nőkre különösen veszélyes, mivel magzati károsodást okozhat. A macska kórokozóval szennyezett nyers hús, vagy rágcsáló elfogyasztásával fertőződhet.A nyirokmirigyek és az orr nyálkahártya megduzzad, kölyök esetében akut tüdőgyulladást okoz. Emberre az állat székletéből kerülhet át a kórokozó. (Ezért is fontos, hogy az állat nyers élelmiszert ne nagyon fogyasszon.)
  VÉDŐOLTÁS ELLENE NINCSEN A MACSKAKARMOLÁSI BETEGSÉG- az ember szempontjából is igen fontos!  
A macska betegségét Bartonellózisnak nevezzük. 
A macskakarmolás hamar beheged, s nyom nélkül elmúlik. Olykor azonban a bőrsérülés helyén piros folt, majd göb jelenik meg, azután általában egy környéki nyirokcsomó megduzzad, a beteg belázasodik, s egyéb tünetei is lehetnek neki. A baj rendszerint magától elmúlik, a szövődményes eseteket azonban antibiotikummal kell kezelni. Sokan szeretnek játszadozni a macskájukkal. Habár kedvencük ügyel arra, hogy a gazdit ne karmolja meg, a játék hevében ez mégis előfordulhat. Ebből az esetek java részében csupán egy kis karcolás származik, s az néhány nap alatt beheged, ám az is megesik, hogy a sérülésen át úgynevezett macskakarmolási betegséget keltő baktérium jut a bőr alá, s az panaszokat okoz. Az orvosok ilyenkor csaknem mindig a Bartonella henselae nyomára bukkannak, de arra is akadt példa, hogy az Afipia felis volt a kórokozó.  
A nyirokcsomó-bántalommal egyidejűleg a beteg belázasodhat (akár 39 Celsius-fok fölé is szökhet a láza), rossz lehet a közérzete, fájhat a feje, s étvágytalanná válhat. A macskakarmolási betegséggel azonban súlyosabb bajok is társulhatnak. Közülük a Parinaud-féle úgynevezett okuloglanduláris (a szemet és a közelében levő nyirokcsomót magában foglaló) tünetegyüttes a leggyakoribb. Ebben a szemhéj felső részén csomó vagy polip jelenik meg, s ezt kötőhártya-gyulladás és a fül előtti nyirokcsomó duzzanata kíséri. Ezenkívül a bartonella a szem ideghártyáját, az éles látás helyéül számon tartott sárgafoltot, továbbá a látóideget is megtámadhatja. Amannyiben a tünetek macskánkon jelentkezik - mert zömében tünetmentesen hordozzák - 1-2 hét után lázas és láztalan állapotok váltják egymást. Az állat fáradékony, sápadt lesz.
A BETEGSÉG GYÓGYÍTHATÓ!



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése