Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. július 3., hétfő

Hogyan előzheti meg gyermeke fogbetegségét?

Hogyan előzheti meg gyermeke fogbetegségét?

Tudta-e? Milyen volt Julius Ceasar foga? A kutatók megállapították, hogy krónikus ólommérgezés következtében hamar elvesztette összes fogát. Köztudott, hogy az akkori Róma vízvezetékei ólomcsövekben továbbították a vizet, így jöhetett létre a mérgezés, amely természetesen a város lakóit is érintette.

Hogyan előzhető meg a tejfogak szuvasodása?

1. A cumisüvegből való itatást érdemes minél előbb abbahagyni. Bár 3 éves koráig nehéz leszokatni gyermekünket, de meg kell próbálni. Adjunk a kezébe poharat és tehetünk bele kezdetben szívószálat is. Ha nem sikerül, nagyon figyeljünk oda, mivel töltjük meg a cumisüveget. Alacsony cukortartalmú, de inkább cukormentes folyadékot adjunk a csemetéknek.
2. Minél kevesebb cukrot adjunk gyermekünknek. A reggeli kakaót elkészíthetjük "igazi" kakaóból, xilit hozzáadásával, hogy az édes íz megmaradjon. A szénsavas, cukros üdítőitalokat helyett friss gyümölcslevet fogyasszon a gyermek.
3. Rendszeres és alapos fogmosás. Érdemes már a fogak előtörése előtt a csecsemők ínyét megtisztítani steril gézzel. Az első fog előbújása után meglephetjük gyermekünket egy fogkefével, ilyenkor természetesen még nem tudja maga tisztítani a fogacskáit, ez a mi feladatunk. A lényeg, hogy megszokja a rendszeres használatot. Kezdetben érdemes együtt fogat mosnunk, hiszen a kicsiknél még igen nagy az utánzási hajlam.
4. Helyes táplálkozás. A szuvasodás szempontjából nem az abszolút mennyiség a fontos, hanem a bevitel gyakorisága és az étel konzisztenciája. A tapadó, ragacsos ételek (karamella, keksz, cukorka) a legártalmasabbak. Ne legyen tilos az édesség, csak korlátozzuk a mennyiségét. Ha meglepjük egy-egy csokoládéval, azt a főétkezések után fogyassza, ne az étkezések között nassoljon.
5. Vitaminok. Ügyeljünk,hogy csemeténk minél több tejterméket, gyümölcsöt, zöldséget, húst fogyasszon. Lehetőleg minél több olyan étel kerüljön az asztalra, melyek rágásra késztetnek.
6. Rendszeresen látogassuk fogorvosunkat. Ha a gyermek még azelőtt megismerkedik fogorvosával, mielőtt bármilyen beavatkozásra szükség lenne, akkor nem alakul ki bennük negatív élmény, így a rendelő barátságos hellyé válhat számukra.


Mikor vigyük el először gyermekünket a fogorvoshoz?

Mindenképpen érdemes ellátogatni a fogorvosi rendelőbe 3-4 éves kor körül. Ebben az életkorban még nem törnek elő a maradandó fogak, általában nincs szükség beavatkozásra, így pedig a kicsik bátran ismerkedhetnek a környezettel. Ha évente egyszer így megjelenünk a fogorvosnál, aki még ellenőrzi is a fogak állapotát, a gyerek nem fog félni, mire valóban szükséges lehet egy-egy beavatkozás.
Hiszen a félelem egyik leggyakoribb oka, hogy csak akkor megyünk fogorvoshoz, amikor már problémánk van, és rá vagyunk kényszerítve. Vagy éppenséggel nem tudunk semmit a kezelésről és az ismeretlentől félünk. Éppen ezt kell elkerülni a gyerekeknél. Így egyrészt nem kapcsolnak a rendelőhöz rossz élményeket, másrészt a prevencióval meg is előzhetünk későbbi problémákat és a szakember nyomon követheti a végleges fogsor kialakulását. Így a gyerekek hozzászoktathatók a rendszeres fogorvosi ellenőrzésekhez és jó kapcsolat alakulhat ki a fogorvos és köztük.


Fluoridok alkalmazása

A fluorid a fog kemény szöveteibe beépülve erősíti a fogakat, ezáltal nemcsak csökkenti a fogak érzékenységét, hanem ellenállóbbá is teszi azokat a szuvasodással szemben.
A fluort számos módon juttathatjuk a szervezetünkbe:
  • táplálékkal (rozskenyér, paprika, hal, indiai teafajták), ivóvízzel, só, tej fogyasztásával
  • fluortabletták –> hosszú távú és szervezetten történő alkalmazása ma már nem alkalmas népegészségügyi prevenciós módszer. Egyéni elbírálást igényel. Csak a rizikócsoportba tartozó gyermekek számára ajánljuk (intenzív fogszuvasodás, súlyos általános betegség). Lehetőleg 6 éves kor alatt egyáltalán ne adjunk gyermekünknek fluortablettát a dentális fluorosis (fehér foltok kialakulása) veszélye miatt.
Lokális módszerek, melyeknek manapság sokkal nagyobb jelentőségük van:
  • fluoridos fogkrémek: megfelelő adagolását gyermekünk életkora határozza meg:
    • kétéves vagy fiatalabb csemeténél csak egy vékonyan elkent réteget használjunk
    • 2-5 éves korban borsószemnyi fogkrémet
    • az első maradófogak áttörése után junior fogkrémeket lehet alkalmazni, szintén kis mennyiségben
  • fluoridos szájöblítők:
    • 6 éves kor alatt szintén ne alkalmazzuk, hiszen a gyermekek nagyobb mennyiséget is lenyelhetnek belőlük.
  • zselék, lakkok:
    • magas fluoridkoncentrációjuk miatt kereskedelmi forgalomban nem kaphatók, kizárólag a fogorvosi rendelőben alkalmazhatóak. Helyi fluorid ecseteléssel a kezdezi szuvas folyamatok megállíthatók, visszafordíthatók, a zománc ellenálló képessége növelhető.


Ismeri-e a "fogbarát" ételeket?

A fogszuvasodás az emberiség egyik leggyakoribb krónikusnak számító ún. civilizációs betegsége. Nincs ugyan szezonális jellege, és az általános egészségi állapotot sem veszélyezteti nagymértékben, ennek ellenére népbetegségnek tekinthető, mivel akár a populáció 100%-át is érintheti.
A fogászati problémák megelőzéséért a megfelelő fogtisztításon felül sokat tehetünk megfelelő táplálkozással is. Jónéhány olyan étel létezik például, amelyek fogyasztása megelőzi a fogszuvasodást.
  Nézzük, melyek ezek:
  • Sajtos ételek fogyasztása hatékony védekezés a fogszuvasodás ellen. A sajtételek jelentősen megnövelik a fogzománc kalcium tartalmát, így védenek a fogszuvasodás ellen. A fogak szempontjából mindegy, hogy nyersen fogyasztjuk a sajtot vagy főtt ételben, húsokkal esetleg tésztafélékkel esszük. "A sajtból származó kalcium beépül a fogzománcba, megkeményíti azt, ellenállóbbá teszi a fogszuvasodással és erózióval szemben.
  • Tej: "fogvédő" ásványi anyagokat tartalmaz, és tejfehérjét is. Ezeken kívül tartalmaz tejcukrot (laktózt) is, ami viszont – más cukrokhoz képest – kevésbé hajlamos fogszuvasodást előidézni.
  • A fogakra nézve kedvezőek lehetnek azok a cukormentes rágógumik is, amelyek édesítőszerekkel készülnek. Mind az édes íz, mind pedig a rágás egyaránt fokozza a nyálelválasztást. A nyálnak nagyon fontos mosó, öblítő szerepe van a táplálékmaradékok eltávolításában.
  • Ne mellőzd a friss, ropogós zöldségek és gyümölcsök fogyasztását! Ezek ugyanis – magas rosttartalmuknál fogva – tisztítják a fogakat, edzésben tartják a rágóizmokat és az állkapcsot, így csökkentve a fogínybetegségek kialakulásának kockázatát
  • Ellentmondásos, de a csokoládéfogyasztás nem feltétlenül okoz fogszuvasodást, amennyiben étkezést követően történik a csokoládé fogyasztás és nincs folytatása legalább 2 órán keresztül, akkor egyáltalán nem kell tartani annak fogkárosító hatásától. Sokkal többet árt a cukros üdítők, italok folyamatos fogyasztása, vagy a cukrok, nyalókák hosszú időn keresztül történő szopogatása.
  • A folyadékok esetében sem mindegy, mit fogyasztunk. Amerikai tanulmányok szerint a fekete tea egyes összetevői képesek elpusztítani a fogszuvasodást és ínybetegségek okozó baktériumokat a szájban. A bőséges vízfogyasztás is ajánlott, hiszen segíti leöblíteni a fogakról az ételmaradékokat.


Tejfogak

A tejfogak koronáinak alakja hasonlít a maradófogakra, de nagyságuk kisebb, gyakran rések találhatóak közöttük. Színük kékesfehér, szemben a maradófogakéval, melyek inkább sárgásfehérek. Szerkezetükben is eltérnek egymástól. A tejfogak zománc rétege jóval vékonyabb, míg a fogbél arányait tekintve nagyobb kiterjedésű, így a fogszuvasodás gyermekkorban sokkal gyorsabban terjed.
A tejfog szuvasodását mindenképpen kezelnünk kell, hiszen:
  • fontos a fájdalom megelőzése, megszűntetése
  • a szuvasodás a többi fogra is átterjedhet, ami elképzelhető, hogy már egy maradó fog
  • a rágófunkciót fenn kell tartanunk
  • az idő előtt elvesztett tejfog a a maradófogazat torlódásához, deformálódásához vezethet
  • a tejfog fontos a beszédfejlődésben
  • a tejfog fontos a pszichés fejlődésben
  • nem mindegy, mennyire baktériumdús környezetben bújnak elő a maradófogak.
Mindenképpen azt javasoljuk, ha a gyermeknek nincsenek panaszai, akkor is évente 3-4 alkalommal jelenjenek meg a gyermekfogászati rendelésen. Így a kezdődő szuvasodások is elláthatók és a gyermek fokozatosan hozzászokik a vizsgálatokhoz, ezáltal a későbbi félelem is könnyadén megelőzhető. #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése