Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. július 22., szombat

Megnyomódott orrocskák


Megnyomódott orrocskák
Az orrüreget szűkítő, a levegő útját akadályozó elváltozás okai között sokszor szerepel az orrsövényferdülés, amely korán kialakul, de többnyire csak jóval később okoz panaszokat.

Az orrüreget középen elválasztó sövény szerencsés esetben pontosan a középvonalban helyezkedik el, és két egyenlő részre osztja az orrüreget. A hátsó része nem éri el az orrgarat hátsó falát, ott a kétoldali orrfél találkozik, és egy közös üreget alkot.
Felnőttkorban az orrsövényferdülés rendkívül gyakori, mondhatni az a ritka, ha valakinek teljesen egyenes, szabályos lefutású az orrsövénye. Ennek ellenére nem operálunk meg mindenkit, akinek ilyen elváltozást találunk az orrában. Műtétre csak az kerül, akinek a ferdeség kifejezett panaszokat okoz.
Növekvő panaszok
Ha az orrsövény nagyon ferde, a kifejezetten gátolt orrlégzés tünetei jelentkeznek. Miután az orr szűrőfunkciója romlik másodlagos torokpanaszok alakulnak ki. A homloktáji fejfájás, a szaglászavarok, a féloldali arcüreggyulladásra való hajlam, a horkolás, az alvászavarok, az elhúzódó hurutos tünetek gyakran kísérik ezt az állapotot.

Gyermekkorban is előfordul a kétoldali orrbemenet nyílásának aszimmetriája enyhe orrsövényferdüléssel, de ez alig okoz panaszt.

Magam is sokan gondolkodtam azon, hogy a növekedés kapcsán hogyan változik az orr külső és belső felépítése, és miért válik felnőtt korra ilyen gyakorivá ez a probléma. Ennek megértéséhez az orrsövény anatómiai felépítésének lényegét szeretném megismertetni az olvasókkal.
Alul-felül akadály
Az orrsövény egy csontos keretben lévő porcos vázból áll. A csont növekedése általában lassúbb, mint a porc térbeli fejlődése. Ezért a porclemez elgörbül, előfordul, hogy ��alakot vesz fel, és ezzel egyik oldalon felül, másik oldalon alul akadályozza az orrlégzést.
Szülés közben a szülőcsatornában a piciny orr megnyomódik, és az esetek egy részében az orrsövény porcos váza elmozdul a helyéről.
Baleset után
Az igazi problémát kisgyermekkorban az orr külső és belső vázának sérülései okozzák. Az autóban nem megfelelően rögzített ülésben ülő gyermek hirtelen fékezéskor orrsérülést szenvedhet, ami heves orrvérzéssel és jelentős orrduzzanattal járhat. A sérülést frissen szakszerűen kell ellátni, így a későbbi orrlégzési panaszok, illetve az esztétikai problémák megelőzhetők.

Szerencsére a szövetek rugalmassága miatt könnyen visszaigazodik, de előfordul, hogy nem pontosan középen helyezkedik el. Az egyik orrfélre a relatíve tágabb, a másik szűkebb lesz. Ezek az enyhe eltérések nem okoznak orrdugulást gyermekkorban.

Gyakran felmerülő kérdés a szülők részéről, hogy mikor kell, mikor lehet az orrsövényműtétet elvégezni. A gyakorlat az, hogy a kamaszkor végén, a felnőttkor kezdetén végezzük az orrsövényműtétet, vagyis abban az életszakaszban, amikor az arc karakterének kialakulása már jórészt megtörtént. Komoly panaszok esetén már kisgyermekkorban is végezhető orrsövény-korrekció, de ebben a korban csak a legszükségesebb plasztikai megoldás történik.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése