Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. július 8., szombat

Úszás során elkapható fertőzések


Az uszoda az egyik legjobb táptalaja a fertőző bőrbetegségeknek és a nemi szerveken kialakuló betegségeknek. Milyen problémákat okozhat az uszodai tartózkodás, és hogyan vehetjük fel velük a harcot?
Az uszodák, öltözők, tusolók, medencék kitűnő terjedési felületet nyújtanak a különböző vírusoknak és baktériumoknak. Gyakori megbetegedések lehetnek a bőr és körmök gombásodása, a vírusos szemölcsök, de a bőr különböző betegségei is.

Gombás megbetegedések

Mivel a gombás fertőzések a nedves közegben terjednek leginkább, így ideális terület számukra az uszodák világa. Abőrgombaegyes esetekben könnyebben szaporodik, így az immunrendszer állapota is nagyban segítheti a betegség kialakulását. Leggyakrabban a különböző testhajlatokban, a hónaljban, mellek alatt, lágyék környékén jelennek meg a tünetek. A hosszú vízben tartózkodás kiszárítja a bőrt, apró repedéseket hoz létre, amely szintén kedvez a gombásodás kialakulásának.
A láb- és körömgomba könnyen gondot okozhat, ha nem használunk papucsot a zuhanyzóban, illetve a medencék környékén. Ugyanígy elkapható akkor is, ha más törölközőjét, papucsát használjuk.

A gombásodás kezelése

A gombás fertőzések nagy része a patikákban vény nélkül kapható szerekkel kezelhető. Ezeket a fürdés után szárazra törölt bőrön napi kétszer kell alkalmazni. A kezelés hossza afertőzéserősségétől függően lehet 1-2 hét is. Amennyiben a körömre is átterjed a fertőzés, akkor nagyobb a baj, ilyenkor meg kell várni, míg új köröm nem nő a régi helyén. Számos szert lehet már erre is kapni, érdemes megtalálni a számunkra megfelelőt.

Szemölcsök

A HPV-vírus okozta szemölcsök gyakran kialakulnak az uszodalátogatók körében. Leggyakrabban a talpon, kézháton, ujjakon jelentkezik. A nemi szerveken is megjelenhet, de előfordulhat futószemölcs is, amely az arcon is létrejöhet.
A talpon megjelenő szemölcs nyomásra fájdalmas lehet, ez a legzavaróbb mind közül. Ha már megjelent, később több is kialakulhat.
A hegyes függöly néven ismeretesszemölcsa nemi szerveken jelenik meg, és nagyon nagy a fertőzőképessége.
 
Az uszodában számos fertőzést elkaphatunk, ha nem vigyázunk

A szemölcsök kezelése

Mivel nagy a fertőzőképességük, ezért érdemes kezeltetni őket. Gyakori megoldás a fagyasztás, amely gyors, hatékony és kevés fájdalommal jár. Sebészi úton is eltávolíthatóak, azonban ilyenkor vagy felületes a szemölcs eltávolítása, vagy túl mély, ilyenkor heg képződhet.
Ecsetelő kezelésre alkalmas készítményt a gyógyszertárakban is kaphatunk, azonban mielőtt használni kezdjük, kérjük ki orvos véleményét.
Arcon, nemi szerven jelentkező szemölccsel mindenképp forduljunk orvoshoz!

Gyakori bőrbetegség: az ekcéma

A száraz bőr repedésein keresztül könnyebben kialakulhat a bőrgombásodás, valamint a vírusok is előbb megjelennek. Éppen ezért ekcémás bőrrel nem érdemes vízbe menni.  A bőr ilyen gyulladását számos allergén, de akár lelki tényező is okozhatja. Az enyhe bőrpírtól akár a hólyagos duzzanatokig is terjedhet az ekcéma súlyossága. Éppen ezért a hosszú ideig vízben tartózkodás sokat árt az ekcémában szenvedőnek.

Az ekcéma kezelése

A legfontosabb a kiváltó allergén megtalálása. Ezt követően érdemes kiiktatni az életünkből, már amennyiben lehetséges. A kezelés kapcsán mindenképp keressünk fel orvost, aki felméri a betegség súlyosságát és ennek megfelelően rendeli el a kezelést.
A helyi kezeléssel a gyulladás mértéke csökkenthető. Fontos, hogy önmagát senki se gyógyítsa szteroid alapú krémekkel, mivel a nem megfelelő kezelésnek súlyos következményei lehetnek!
Pötty a bőrön: ezért kell vigyázni az uszodában
Idegesítő kis bőrkinövések, amelyek a legváratlanabb helyeken bukkannak fel bőrünkön - ezek a szemölcsök. De mik is ezek tulajdonképpen és mi okozza őket?

Nemi fertőzések

Nők esetében a hüvelyi fertőzéssel, gyulladással mindenképp számolni kell. Az ilyen fertőzések hüvelyi folyással, viszketéssel jelentkeznek. Az uszoda klóros vize kedvez a hüvelyi fertőzések kialakulásának. Okozói lehetnek sarjadzógombák, Trichomonas vaginalis, típusos baktériumok, atípusos baktériumok, vírusok. Ezek terjedhetnek a víz útján, de közös törölköző használatával is.

A nemi fertőzések kezelése

A betegség kezelésére a tenyésztés adhat választ, így ugyanis kiderül, mivel is van dolgunk. A diagnózis felállítása után már könnyebb meghatározni a megfelelő készítményt is. Fontos a hüvelyflóra visszaállítása, illetve ha visszatérő fertőzésről van szó, a partnert is kezelni kell. Gyakran alkalmaznak antibiotikumokat a fertőzés súlyosságának megfelelően.
Ha uszodába készülünk, mindig vigyünk magunkkal saját papucsot, törölközőt!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!
Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:
32066

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése