Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. július 17., hétfő

A BOLDOG CSALÁD 15 TITKA

  1titka: Élvezzétek egymás társaságát!

A boldog család lényege, hogy lelkesítik egymást, ami már abban is megmutatkozik, hogy a családtagok hogyan bánnak egymással. Shmuley Boteach, egy New York-i család és kapcsolati tanácsadó rabbi szerint „Az öröm az, ami jellemzi a kapcsolatukat. Amikor a szülők hazajönnek, a gyermekek örülnek, és amikor a gyermekek hazajönnek, a szülők örülnek” - mondja Boteach, nyolc gyermek édesapja és több könyv szerzője.

A boldog család 2. titka: Meséljetek!

„Amikor a gyermekeid hazajönnek, kérdezd meg tőlük, mi történt az iskolában és neked is legyen egy történeted a számukra. Ha lehangoltan, kedvetlenül jössz haza és nem igazán érdekel, mi történt velük, ráadásul 5 perc múlva már be is kapcsolod a tévét, miért is örülnének neked? Az a minimum, hogy amikor hazaérsz, a gyermekeid legyenek az elsők. Mindig úgy gyere haza, hogy valamit meg tudj osztani a gyermekeiddel, legyen az egy történet vagy akár a legparányibb matrica. Ezáltal olyasvalamit tudsz adni a gyermekeidnek, amit örömmel fognak várni. A családi életre óriási csapást gyakorol az unalom, ami zavarhoz, vitákhoz vezethet, amelynek eredményeképp a gyerkőcök inkább a családon kívüli barátaikkal akarják majd tölteni az időt” - mondja Boteach.

A boldog család 3. titka: A házasságot tedd az első helyre!

„Mutass valódi példát a szeretetre. A kapcsolat és a házasság legyen az első. Nagyon sok családban mindig a gyerekek az elsők. Később viszont szeretetet adó helyettesítővé válnak. Ez nem fair, hogy a gyermekekre ekkora terhet rakjunk. Ez a családoknak is rossz, mivel a gyermekek végül úgyis elköltöznek majd a szülői házból” - mondja Boteach.

A boldog család 4. titka: Együtt szegjétek meg a kenyeret!

Azok a családok, amelyek együtt esznek, együtt is maradnak. Ez ilyen egyszerű. „A családi ebédek és vacsorák létfontosságúak. Itt az ideje bekapcsolódni. Hetente legalább 4 családi főétkezést iktassatok be” - tanácsolja Boteach.

A boldog családi élet 5. titka: Játsszatok együtt!

„Legyen egy vagy két olyan közös tevékenység, amelyet minden este rendszeresen végeztek" - mondja Boteach. Azt javasolja, hogy a kisebb gyermekeknek mondjunk esti mesét, a nagyobbaknak olvassunk fel egy fejezetet egy regényből.

A boldog családi élet 6. titka: Helyezd a családot a barátok elé!

A boldog családokban a család mindig a barátok előtt jön. Ahhoz azonban, hogy a gyermekek is így érezzék, a velük való törődésnek is szórakoztatónak kell lennie. „Állítsunk fel szabályokat, de értsük meg, hogy a gyermekeknek szükségük van szórakozásra is. Amikor a gyerkőcök unatkoznak és kedvetlenek, házon kívül kezdik el keresni a kalandot, és ilyenkor a barátok fontosabbá válnak. A barátság fontos, de jobb ha a család után következik.” - mondja Boteach.

A boldog családi élet 7. titka: Szabjunk határt a gyerkőcök iskola utáni elfoglaltságainak!

Manapság egyre több gyermek napirendje túlságosan be van táblázva, és hetente hat vagy hét iskola utáni tevékenységben vesznek részt. Az anya sofőrré válik és a gyermekek sosincsenek otthon egyszerre. Ez nem egy jó recept a boldog családra. Boteach szerint „Ha a gyermekeid anélkül nőnek fel, hogy tudnának balettezni, az nem tragédia. Az iskola utáni tevékenységek hiánya ugyanolyan extrém dolog, mint a túl sok tevékenység. Éppen ezért igyekezz megtalálni a arany középutat. Találj ki saját családi iskola utáni elfoglaltságot, például vidd el a gyerekeket görkorizni, bicajozni vagy úszni” - javasolja Boteach.

A boldog családi élet 8. titka: Tiszteld a szertartásokat és alkoss Te is újakat

„A családoknak szüksége van szertartásokra, amelyek lehetnek vallási vagy épp speciális családi szertartások is” - mondja Boteach. Ezzel egyetért Barbara Fiese, PhD, a New York-i Syracuse Egyetem professzora és a pszichológiai tanszék elnöke is. „A boldog családoknak tartalmas szertartásaik vannak. Ezek különlegesek lehetnek a családod számára, mint például szombat reggelenként elmenni bécsi kiflit venni, vagy a heti pizzarendelős este, vagy akár egy családi dal is. A szertartások közelebb hozzák a családtagokat egymáshoz, mert időről időre megismétlik őket. Ahhoz, hogy a szertartások működjenek, rugalmasnak kell lenniük. Nem lehetnek merevek. Például ha a kiflis hely be van zárva, akkor egy másikat kell keresni és oda menni.”

A boldog családi élet 9. titka: Ne emeld fel a hangodat!

Jusson eszedbe, hogy a gyermekek a stabilitásban növekednek. „Nyugodt légkörnek kell lenni otthon” - mondja Boteach. „Beszélj a gyermekeidhez, állíts fel szabályokat és szidd meg őket, ha szükséges. De ne veszítsd el a kontrollt és ne ordíts. Ha a gyerekekre üvöltesz, az azt mutatja, hogy elvesztetted az önuralmadat és így nem tudsz békés légkört teremteni."

A boldog családi élet 10. titka: Sose veszekedj a gyerekek előtt!

„Bár egy kis veszekedés vagy civakodás elkerülhetetlen lehet, igyekezz azt távol tartani a gyermekeidtől. Ha veszekedni és vitatkozni látnak, kérj bocsánatot és mondd: Sajnáljuk, hogy látnotok kellett ezt. Apának és nekem volt egy kis nézeteltérésünk, de most már minden rendben van” - javasolja Boteach.

A boldog családi élet 11. titka: Ne dolgozz túl sokat!

Kizárólag a munka és semmi játék - a családot egyhangúvá teszi, ami még rosszabb dolgokat is magával hoz. „Ha mindig távol vagy és nem a gyermekeidet helyezed előtérbe, akkor bizonytalanságot fognak érezni és elkezdik azt gondolni magukról, hogy nem elég értékesek" - mondja Boteach.

A boldog családi élet 12. titka: Bátorítsd a testvérek közti egyetértést!

A testvérek közti rivalizálás megosztó lehet. „Igyekszek arról beszélni a gyermekeimnek, hogy milyen szerencsések, hogy egymás testvérei” - mondja Boteach.

A boldog családi élet 13. titka: Legyenek saját vicceitek!

A boldog családoknak vannak saját vicceik. „A viccek és becenevek azt jelképezik, hogy ez egy olyan csoport, amelyhez tartozol és nagyobb élményekhez segít hozzá” - mondja Fiese.

A boldog családi élet 14. titka: Légy rugalmas!

„Ezt könnyebb tanácsolni, mint betartani” - mondja Fiese. „Természetüknél fogva a családok mindig változnak, tehát nyitottnak kell lennünk a családtagok körének és korának változására. Valaki férjhez megy, más meghal, más újra megnősül, a gyerekek tinédzserré válnak, a tinédzserek pedig ifjú felnőttekké, de mégis a család részei maradnak.”

A boldog családi élet 15. titka: Kommunikálj!

Rose J. Perkins, EdD, a Massachusetts állambeli Stonehill főiskola helyettes pszichológia professzora szerint „a boldog családban a tagok kommunikálnak egymással. A családokban gyakori, hogy mindenki az anyának mondja el, majd az anya szétküldi az üzenetet. Ezzel szemben egy boldog családban a tagok rugalmasabbak, és új kommunikációs csatornákat nyitnak” mondja Perkins.
Forrás: http://www.webmd.com/parenting/features/15-secrets-to-have-a -happy-family

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése