Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. július 6., csütörtök

Hogyan ismerjük fel az agyi aneurizmát, mielőtt még túl késő lenne?Hogyan ismerjük fel az agyi aneurizmát, mielőtt még túl késő lenne?
Lisa Colagrossi, a New York-ban élő újságírónő, két gyermek édesanyja, élete legborzalmasabb fejfájását élte át 2015 tavaszán. Férje, Todd Crawford elmondása szerint felesége úgy érezte, hogy a feje mindjárt felrobban. A borzalmas fejfájás mellett nyakfájás, bizsergő arczsibbadás és fényérzékenység is gyötörte.
A fejfájás 1-2 órán át tartott, majd napokra elmúlt. Todd érezte, hogy ki kellene vizsgáltatni a nejét, azonban Lisa-nak nem volt ideje orvoshoz menni, amiről később kiderült, hogy hatalmas és végzetes hiba volt.
2015 márciusában, három héttel a szörnyű fejfájás után, a Lisa agyában keletkezett aneurizma megrepedt. 
De mi is az az agyi aneurizma?
Az aneurizma az érfal gyengesége miatt alakul ki, melynek során kiboltosulás jön létre az érfalon. Olyan ez, mint egy túlfújt lufi, aminek a fala elvékonyodik, s ha megreped, a lufi kidurran. Ha az aneurizma reped meg, a vér kiszivárog (vagy kitör) a környező agyszövetbe.
Amíg a szivárgás vagy repedés nem történik meg, sokan észre sem veszik, hogy ütőerükben aneurizma alakult ki.   
Nagyon sok aneurizma azonban nem reped meg, így sokan soha észre sem veszik a bajt, csak akkor, amikor MRI-t vagy CT készítenek a koponyájukról.
Mi történik, ha megreped az aneurizma?
Az aneurizma repedése többféleképpen is történhet. Néhány betegnél, mint pl. a cikk elején említett Lisa-nál, napokig, hetekig csak szivárgás tapasztalható és utána történik meg a nagyobb kitörés. Kis mennyiségű vér is erősen irritálja az agyat, a kifolyó vér pedig növeli a nyomást a koponyában. Ráadásul a szivárgás eltereli a véráramot az agy azon szöveteitől, amik folyamatosan igénylik a vérellátást. 
Hogyan ismerjük fel az agyi aneurizmát, m...
Ez a két tényező (a növekedett nyomás és a repedés okozta vérhiány) gyors eszméletvesztéshez és halálhoz vezet. Az aneurizma megrepedésekor a betegek 30-50%-a azonnal meghal.
Az aneurizma megrepedésének jelei és tünetei
A leggyakoribb tünet a borzalmas fejfájás, mely villámcsapás szerűen alakul ki, ehhez társulhat nyakfájás, arczsibbadás, és fényérzékenység is. Néhány beteg arról számol be, hogy az aneurizma megrepedésekor pisztolylövéshez hasonló hangot hall.
További tünetei lehetnek a kettős látás, homályos látás, extrém fáradtság, gyengeség a végtagokban.
Mit tehetünk, ha ilyen tüneteket tapasztalunk?
A legjobb megoldás, hogy azonnal segítséget, mentőt kell hívni!
Az agy egy rendkívül érzékeny szervünk, még az azonnali beavatkozás során is a betegek kb. harmada meghal, másik egyharmaduknál maradandó károsodások alakulnak ki, míg az utolsó egyharmadba tartozó betegek felépülnek és visszatérhetnek normál, korábbi életükbe. 

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése